به گزارش رکنا، ورود کرونا به کشورمان علاوه بر اینکه باعث داغدار شدن خانواده‌هایی به خاطر فوت عزیزانشان شد، خسارات سنگینی را در بخش‌های مختلفی، چون پزشکی، اقتصادی و ... به کشور وارد کرده که شاید مدت‌ها طول بکشد آمار این خسارات را درآورد و مورد تجزیه و تحلیل قرار داد. اما ورود این ویروس منحوس فقط با شر و بدی همراه نبوده بلکه اثرات خیر و خوبی هم برای ما داشته است.

در این مدت سه هفته‌ای که کل کشور درگیر کروناست اخبار زیادی را از شرکت‌های داروسازی و دانش‌بنیان در خصوص تولید محصولات دارویی و لوازم بهداشتی می‌شنویم، همه این شرکت‌ها با ظرفیتی سه تا چهار برابری مشغول کارند و یک همبستگی و همدلی عجیبی را بین اقشار مختلف جامعه از بسیجی، روحانی، معلم، پزشک، پرستار و... ایجاد کرده است دقیقا شبیه دوران جنگ که کسی به فکر پست و مقاوم و شهرت نبود و همه دست در دست هم می‌خواستند با دشمن بجنگند.

این‌بار هم دشمن ما ویروسی شده که البته حرف و حدیث در خصوص تولید آن و انتقالش و جنگ بیولوژیکی بسیار است که بررسی آن را می‌گذاریم بعد از فروکش کردن تب بیماری در کشور.

این ویروس باعث شد نخبگان و مغز‌های کشور دست روی زانو خود بگیرند و یک «یا علی» بلند بگویند و کار‌هایی کنند کارستان، آن‌ها ثابت کردند که ایرانی اگر بخواهد کاری را انجام دهد، هیچ کس جلودار او نیست، او ثابت کرد اگر بخواهد به هیچ کس و هیچ چیز هم وابسته نیست و تنها تکیه‌گاهش خداست.

این جوانان نخبه در شهر و روستای محل زندگی ما کم نیستند تنها عیبی که وجود دارد این است که این‌ها دیده نشده‌اند.

در همدان هم این جوانان نخبه کم نیستند و یکی از آن‌ها بابک عزتی‌رنجبر، کارشناس ارشد گیاهان دارویی و مخترع چند داروی گیاهی است که مدتی است به تولید دارو‌های گیاهی و مکمل‌های طبیعی رو آورده و در این زمینه مقالات و ثبت اختراع هم داشته است.

یکی از اختراعات او که در این روز‌ها بسیار می‌تواند مفید و کمک‌کننده باشد مکمل طبیعی با نام تجاری «کرویا» است که در سال ۹۶ در اداره مالکیت‌های معنوی ثبت کرده و با اخذ مجوز‌های مربوطه به تولید رسانده است.

بابک عزتی‌رنجبر سال‌ها در مراکز تحقیقاتی و دانشگاهی کلاس‌های آموزش گیاهان دارویی و طب سنتی داشت و او را از همان سال‌ها می‌شناختم، از همان دوران برای تغییر سبک زندگی و روی آوردن مردم به اصلاح خورد و خوراکشان بسیار تلاش می‌کرد و در هر محفل و مجلسی که دعوت می‌شد بر روی این موضوعات تأکید می‌کرد و آموزش‌های او تنها در کلاس و مجلس ختم نشد بلکه در شبکه‌های اجتماعی نیز ادامه دارد.

شماره‌اش را داشتم با او تماس گرفتم و دنبال قرار ملاقاتی بودم که به علت مشغله کاری‌اش و رفت و آمد در مسیر همدان- تهران این قرار به سرانجام نرسید بنابراین گزارش ما از طریق تماس تلفنی و استفاده از شبکه مجازی تهیه شد و شد یک گزارش از راه دور.

البته او بعد از پرسش و پاسخ فیلمی آموزشی را در اختیار خبرگزاری قرار داد تا مردم بیشتر با خواص استفاده از مواد مغذی و افزایش ایمنی سیستم بدن به منظور مقابله با بیماری‌های مختلف و یا بیماری‌هایی، چون کرونا که مستقیم سیستم ایمنی بدن را نشانه می‌رود آشنا شوند.

فارس: آقای مهندس! در ابتدا چند مورد از آنتی‌بیوتیک‌های طبیعی و واکسن‌های طبیعی را نام ببرید و بگویید کدام قوی‌تر است؟

قبل از تولید و ورود آنتی‌بیوتیک‌های شیمیایی به زندگی مردم در دنیا، آن‌ها از مواد طبیعی که در طبیعت و اطراف محل زندگی‌شان وجود داشت استفاده می‌کردند. امروز استفاده بی‌رویه از این آنتی‌بیوتیک‌ها خود معضلی شده که بسیار شنیده و دیده‌ایم که می‌گویند بدن در مقابل این آنتی‌بیوتیک مقاوم شده و جواب نمی‌دهد، چون میکروب دائم در حال تغییر و جهش یافتن است پس ما مجبوریم برای مقابله، آنتی‌بیوتیک‌های قوی و موثرتری بسازیم که عوارض جبران‌ناپذیری به سیستم بدن وارد می‌کند و منشا بیماری‌های دیگر در آینده می‌شود.

چند سالی است که دنیای غرب به گیاهان دارویی و دارو‌هایی گیاهی روی آورده و به استفاده مردمش از آن‌ها تأکید دارد.

سیستم دفاعی بدن در مقابل ورود انواع ویروس‌ها، باکتری‌ها، قارچ‌ها و ... به مانند یک سد عمل می‌کند، هرچه این سد قوی‌تر و محکم‌تر باشد بدن سالم‌تر بوده و کمتر در مواجهه با بیماری قرار می‌گیرد.

قوی‌بودن این سد دفاعی به عوامل مختلفی، چون توجه به سبک غذایی سالم، عدم استفاده از غذا‌های فرآوردی شده فست‌فودی، ورزش و فعالیت بدنی ثابت، استنشاق هوای تازه و پاک، مصرف آب به دور از هر آلودگی و ... بستگی دارد.

این مطالب را در ابتدا گرفتم که به اینجا برسم که بدن ما سازگاری خوب و عجین‌شده‌ای با طبیعت دارد و واکنش در مقابل آنتی‌بیوتیک‌های طبیعی هم بالطبع بهتر و عالی‌تر خواهد بود.

یکی از این آنتی‌بیوتیک و تقویت‌کننده‌های سیستم ایمنی طبیعی و موثر در دنیا گیاه سرخارگل یا اکیناسه بوده که بومی آمریکای جنوبی است و از آن برای رفع انواع عفونت‌ها و زخم‌ها استفاده می‌شود.

از سرخارگل فرآورده‌های مختلفی تولید شده و حدود ۲۰ سالی است که به ایران آمده و عده‌ای از محققان معتقدند که زیاد با مزاج ایرانی سازگاری ندارد و در برخی از افراد ایجاد حساسیت می‌کند.

یکی دیگر از آنتی‌بیوتیک‌های قوی موسیر و سیر است که به علت داشتن ترکیبی سولفوردار به‌نام آلیسین است که خواص ضدقارچی، ضدویروسی و حتی ضدانگلی داشته و در برابر انواع متنوعی از باکتری‌ها، چون سالمونلا و اشرشیا مفید است.

یکی دیگر از بهترین دارو‌های گیاهی که به عنوان یک آنتی‌بیوتیک قوی در دنیا شناخته شده پونه کوهی است که خاصیت ضد میکروبی و قارچی دارد، همچنین زنجبیل در دنیا به عنوان یک آنتی‌بیوتیک طبیعی شناخته شده و خاصیت ضدباکتریایی بر باکتری‌های فاسد‌کننده مواد غذایی دارد؛ و عسل که یکی از قدیمی‌ترین آنتی‌بیوتیک‌های طبیعی بوده و در قرآن از آن به عنوان «شفا» یاد شده و در کتب پزشکی حکیمان و طبیبان گذشته این سرزمین بسیار به نام عسل برای درمان بیماری‌ها برمی‌خوریم که مقالات و تحقیقات بسیار زیادی در مورد آن و خواص درمانگری‌اش نوشته شده است.

بره‌موم

و، اما یکی دیگر از قوی‌ترین آنتی‌بیوتیک‌های موجود در طبیعت ماده‌ای قهوه‌ای رنگ به نام «پرولیس» یا همان «بره موم» بوده که توسط زنبور برای محافظت از کندو در مقابل ورود عفونت، سرما و عوامل محیطی تولید و ذخیره می‌شود.

فلاونوئیدها، پلی‌فنول و فنول‌ها مهمترین مواد موثر دارویی موجود در بره‌موم بوده که نقش اصلی را در ایجاد خاصیت ضد عفونی و تقویت سیستم ایمنی بدن ایفا می‌کنند، زنبورعسل مواد اولیه آن‌ها را از صمغ موجود در جوانه درختان و گیاهان و به خصوص سوزنی‌برگان جمع‌آوری کرده و با ترکیب بزاق دهان و عناصر و گرده گیاهان و موم آن را درست می‌کند.

معتقدم بره‌موم یا پروپلیس قوی‌ترین آنتی‌بیوتیک طبیعی است که در طبیعت وجود دارد.

فارس: شما در مورد بره موم گفتید آیا استفاده از این ماده در صنعت داروسازی دنیا متداول است؟

بله، در حال حاضر در تمام کشور‌های پیشرفته دنیا از بره موم اشکال مختلف دارویی، چون قرص، کپسول، محلول و... را تولید می‌کنند و حتی از آن برای مصارف آرایشی و بهداشتی، چون ساختن انواع کرم‌ها و پماد‌ها بهره می‌گیرند، اگر شما در اینترنت در بین مقالات پزشکی ارتباط بره‌موم با سیستم ایمنی را جستجو کنید نزدیک به ۳ هزار مقاله علمی معتبر جلوی چشم شما ظاهر می‌شود.

امروزه بره‌موم را با عنوان بمب آنتی‌بیوتیک طبیعی می‌شناسند که وجود انواع فلانوئیدها، پلی فنول‌ها، فنول‌ها و... در بره‌موم اقسام مختلف میکروارگانیسم‌های مخرب را از بین برده و باعث افزایش سیستم ایمنی بدن در مقابل آن‌ها می‌شود.

فارس: بفرمایید کشور ما در استفاده از این ماده طبیعی برای تولید دارو در چه جایگاهی قرار دارد؟

خوشبختانه چند سالی است که شاهد گرایش و مطالبه مردم در استفاده از دارو‌هایی با منشا گیاهی و طبیعی هستیم و در این زمینه رشد خوبی داشته‌ایم، اما در خصوص استفاده از بره‌موم در تولید دارو در ایران حدود پنج سالی است که برخی شرکت‌های دارویی کشور به سراغ آن رفته‌اند، ولی هنوز پتانسیل دارویی این ماده ارزشمند هنوز بالفعل نشده و کاربرد‌های متنوع آن مغفول مانده است، ما در صنعت دارویی کشور نسبت به کشور‌های پیشرفته دنیا در این مورد عقب هستیم.

در حال حاضر کشور برزیل یکی از برند‌های معروف بره موم در دنیاست و یا همین ترکیه چند سالی است که بره موم را به قیمتی پایین از زنبورداران ما خریداری کرده و به کشور خود می‌برد و با تبدیل به دارو با چند برابر قیمت به کشور‌های اروپایی می‌فروشد، این در حالی است که به علت عدم شناخت از فواید بره‌موم زنبوردار‌ها آن را تا همین چند سال پیش بعضا دور می‌ریختند.

فارس: ماده اصلی دارویی که شما برای افزایش سیستم ایمنی بدن تولید کرده‌اید بره موم است در مورد اینکه از کجا و چه زمانی به تولید دارو پرداختید و مراحل تولید آن توضیح بدهید:

بنده ۱۵ سالی است که در زمینه گیاهان دارویی فعالیت دارم و مناطق طبیعی و رویشگاه‌های گیاهان بومی منطقه را می‌شناسم، در این زمینه مقالات علمی مختلفی دارم و به نحوی گیاه آویشن همدانی را در کنگره علمی کشور لهستان ارائه کردیم.

در حوزه دارو‌های طبیعی و سنتی چند اختراع جدید را به ثبت رسانده‌ام و از جمله آن‌ها اولین داروی طبیعی برای درمان امراض التهابی و روماتیسم و اولین داروی طبیعی درمان خارپاشنه بود، از دو سال پیش تصمیم گرفتم کار تحقیقاتی خودم را بر روی بره موم که اطلاعاتی در خصوص آن کسب کرده بودم شروع کنم؛ بنابراین شرکتی فناور در پارک علم و فناوری ایجاد کردم و با استفاده از آزمایشگاه این مجموعه و کمک چند تن از داروسازان و اساتید منابع طبیعی کار تحقیقاتی بر روی بره موم را شروع کردم.

برای تهیه بره موم به نقاط مختلف ایران سفر کردم و بعد از آنالیز و انجام آزمایشات بر روی بره‌موم‌های هر یک از مناطق مختلف متوجه شدم که ترکیبات بره موم این مناطق با توجه به پوشش گیاهی هر منطقه، نوع آب و هوا و... با هم فرق داشته و کیفیتی متفاوت دارند.

شاید برای عده‌ای سوال پیش بیاید که خود بره موم چیست؟ بره موم از صمغ درختانی است که که توسط زنبور‌ها جوانه‌های برگ و شیره درختان جمع‌آوری و به کندو آورده می‌َشود. این صمغ بعد از فرآوری به وسیله زنبورعسل به بره موم تبدیل شده و این ماده تولید شده دیگر هیچ شباهتی از نظر ظاهر و خواص با صمغ اولیه ندارد.

فارس: همدان قطب گیاهان دارویی و طب سنتی کشور معرفی شده به نظر شما چه کاستی‌ها و کمبود‌هایی در این مورد وجود دارد؟

همدان دارای تنوع گیاهی منحصر به فرد و سابقه پزشکی مکمل در دنیاست و وجود حکیم بوعلی‌سینا در این شهر خود یک ظرفیت بزرگی برای ما محسوب می‌شود. در همدان سخت‌افزار‌های خوبی، چون آزمایشگاه‌ها، دانشگاه‌ها و مراکز تحقیقاتی داریم، ولی سرعت رشد علمی در حوزه گیاهان دارویی خوب نیست و این را می‌توان از همایش‌ها، ارائه دستاورد‌ها در این حوزه احساس کرد؛ رشد در حوزه صنعت گیاهان دارویی وضعیت مناسبی ندارد که البته نباید اینگونه باشد.

در همدان سه کارخانه داروسازی در تویسرکان داریم که بیشتر در زمینه تولید دارو‌های شیمیایی فعال است و افرادی مثل من که در حوزه تولید مکمل‌های طبیعی فعالیت می‌کنند باید مواد خام را به استان‌های دیگر بفرستند تا در آنجا فرآوری شده و محصول نهایی به سفارش ما تولید شود که این برای شهری، چون همدان با این همه ظرفیت انسانی و طبیعی اتفاق خوبی نیست.

فارس: به نظر شما آیا همدان پتانسیل لازم برای تبدیل شدن به قطب دارویی کشور را دارد؟ و در این راستا باید چه اتفاقی شکل بگیرد؟

قطعا که همدان ظرفیت تبدیل به قطب صنعت گیاهان دارویی کشور را با توجه به منابع طبیعی، نخبگان علمی و تعداد فارغ‌التحصیلان دانشگاهی دارد.

تفکر حاکم بر شهر همدان تفکر تولیدی نیست؛ وارد میدان تولید شدن با توجه به شرایط اقتصادی و تحریم‌های موجود کار مشکلی است و مرد میدان می‌خواهد، اما نمی‌توان دست روی دست گذاشت بلکه باید چاره‌اندیشی کرد و قدم‌ها را در این مسیر تندتر و بلندتر برداشت.

اگر همتی و اراده‌ای جدی برای حل مشکلات دارویی کشور با استفاده از منابع موجود انسانی و طبیعی گرفته شود ما هم می‌توانیم حرف برای گفتن در دنیا داشته باشیم همان‌طور که در این چند سال اخیر نخبگان ما این عمل را ثابت کرده‌اند و در این روز‌های ورود کرونا شاهد این جدیت در کار بوده‌ایم.

معتقدم باید برای تحقیق و شناخت گیاهان دارویی، صنایع تبدیلی آنها، فرآوری و تولید محصول جدید، صادرات و واردات فکری اساسی شود و کاری جدی برای آن صورت بگیرد.

توجه به گیاهان دارویی کشور فقط مفید برای صنعت داروسازی نیست بلکه کشت و تولید گیاهان دارویی زیرنظر متخصصان این رشته و بدون آسیب‌رساندن به طبیعت بکر و مراتع در مزارع مخصوص و به طور ارگانیک باعث اشتغالزایی جوانان و افراد بومی هر منطقه شده و وجود کارخانه فرآوری در هر منطقه نیز از خام‌فروشی این گیاهان جلوگیری کند.

فارس: از وقتی که در اختیار گذاشتید سپاسگزارم اگر نکته‌ای دارید که بفرمایید می‌شنوم.

ضمن تشکر از شما باید بگویم کشور ما در زمینه آموزش مشکلی ندارد و دانشگاه‌ها با وجود اساتید مجرب در همه شهر‌ها این کار را به خوبی انجام می‌دهند. مشکل ما در حوزه حمایت از فارغ‌التحصیلان دانشگاهی برای راه‌اندازی کسب و کار است. از طرفی نیز باید یک وحدت رویه بین سازمان جهاد کشاورزی و صنعت و معدن و وزارت بهداشت برای دادن مجوز‌ها و تسهیل کار جوانان فعال در این حوزه صورت بگیرد و این دو وزراتخانه برای راه‌اندازی کارگاه‌ها و صنایع کوچک فرآوری گیاهان دارویی در هر منطقه قدم‌های موثری بردارند و زمینه اشتغال را فراهم کنند.

اگر چنین اتفاقی بیافتد ما به اقتصاد مقاومتی نزدیک و نزدیک‌تر خواهیم شد گرچه نباید از حق گذشت و زحمات مدیران و دلسوزان در معاونت علمی و فناوری ریاست جمهوری را در ایجاد و تقویت شرکت‌های دانش‌بنیان، مراکز رشد و پارک‌های علم و فناوری نادیده نگرفت چراکه حقیقتا کار‌هایی که در این زمینه در این سازمان‌ها صورت گرفته برای نخبگان و صاحبان ایده بسیار امی آفرین و شورانگیز شده است و من در اینجا از همه این عزیزان به سهم خودم متشکرم.برای ورود به کانال تلگرام ما کلیک کنید.