سیگار جان 25 درصد ایرانیان را تهدید می کند
رکنا: سیگار یکی از انواع دخانیات است که توانسته در میان افراد مختلف جامعه طرفداران بسیاری برای خود دست و پا کند تا جایی که آمارها از افزایش کارخانههای تولید سیگار در کشور طی سال های اخیر خبر میدهد و این به معنای افزایش تقاضا برای استعمال سیگار است.
متخصصان اما معتقدند افراد سیگاری به همراه سیگارهایشان سلامتی خود را دود میکنند. چراکه سیگار عامل ابتلا به بسیاری از بیماریهای بدخیمی همچون انواع سرطانها محسوب میشود. در میان بیماریهای مرتبط با مصرف سیگار، بیماری برونشیت مزمن(COPD) بیش از سایر بیماریها خودنمایی میکند. چرا که علم ثابت کرده سیگار تا 95 درصد در بروز این بیماری مؤثر است. برای آشنایی بیشتر با این بیماری با دکتر سید علی جواد موسوی، فوق تخصص ریه به گفتوگو نشستهایم که در زیر میخوانید:
دکتر سید علی جواد موسوی میگوید: برونشیت مزمن (COPD) به التهاب مزمن و تخریب لولههای نایژهای، گفته میشود. این بیماری مزمن ریوی با مصرف سیگار ارتباطی تنگاتنگ دارد بهطوری که آمارها نشان میدهد، استعمال دخانیات بخصوص سیگار تا 95 درصد در بروز این بیماری نقش دارند و عوامل خطر دیگر تنها 5 درصد در ابتلا به برونشیت مزمن مؤثر هستند.
این فوق تخصص ریه میافزاید: برونشیت مزمن معمولاً در دهههای 4 و 5 زندگی بیمار، بروز می کند و کیفیت زندگی وی را تحت تأثیر قرار میدهد. متأسفانه شیوع این بیماری در کشور زیاد است بطوریکه حدود 25 تا 30 درصد افراد جامعه به آن مبتلا هستند.
وی با اشاره به نشانههای این بیماری اظهار میکند: اولین نشانه ابتلا به این بیماری سرفه است. سرفههایی که در ابتدا خشک بوده و با پیشرفت بیماری به سرفههای خلطی تبدیل میشوند. متأسفانه معمولاً این سرفهها جدی گرفته نمیشوند و به بیماریهای دیگر نسبت داده میشوند.
به گفته این متخصص، با پیشرفت بیماری، کم کم تنگی نفس نیز به سراغ فرد مبتلاخواهد آمد بهطوری که تنفس عادی برای وی سخت و دشوار خواهد بود.
وی با تأکید بر اینکه، بیماری برونشیت مزمن یکی از مهمترین دلایل اشغال تختهای بیمارستانی است، تصریح میکند: این بیماری همچنین به فشار قلبی منجر میشود. به دنبال ایجاد فشار قلبی، نارسایی بطن راست هم به وجود میآید و بیمار علاوه بر علائم تنفسی با مشکلات قلبی هم مواجه خواهد شد. ورم اندامهای تحتانی یکی از بارزترین نشانههای نارسایی بطن راست به حساب میآید. نارسایی کلیه نیز یکی دیگر از عوارض بیماری برونشیت مزمن است که زندگی را بر بیمار مشکل میکند.
معاون اجتماعی دانشگاه علوم پزشکی ایران ادامه میدهد: هرچه مصرف سیگار بیشتر شود، آسیب ناشی از پیشرفت بیماری نیز افزایش مییابد تا جایی که بیمار بدون استفاده از کپسولهای اکسیژن دچار مشکلات تنفسی میشود. در چنین شرایطی اگر بیمار درمان خود را جدی نگیرد و همچنان بر استعمال دخانیات و بخصوص سیگار اصرار داشته باشد ممکن است ادامه حیات او به پیوند ریه وابسته شود و یا حتی جان خود را از دست بدهد.
به گفته دکتر جواد موسوی، اختلال در سطح هوشیاری یکی دیگر از عوارض این بیماری است که به دلیل کاهش سطح اکسیژن خون و اختلال در اکسیژنرسانی به مغز بیمار نمایان میشود.
این متخصص ریه با تأکید بر اینکه مهمترین راه برای پیشگیری از بروز برونشیت مزمن ترک استعمال سیگار است تصریح میکند: متأسفانه برونشیت مزمن درمان قطعی ندارد و پزشک تلاش میکند با بهرهگیری از دارو درمانی و تجویز داروهایی که بیشتر ترکیبات استنشاقی است علائم بیماری را کاهش دهد. از این رو تأکید همواره بر پیشگیری از ابتلا به بیماری است.
وی در خاتمه تأکید میکند: افرادی که خود سیگار نمیکشند اما در خانه به همراه یک فرد سیگاری زندگی میکنند و در معرض دود سیگار او قرار دارند نیز در معرض ابتلا به عوارض خطرناک استعمال سیگار قرار دارند.برای ورود به کانال تلگرام ما کلیک کنید.
پرستو رفیعی
ارسال نظر