فواید بی نظیر نعنا که از آن بی خبرید

نعنا گیاهی معطر و خوش طعم با طبیعت گرم و خشک است. بنابراین بیشتر در درمان ناشی از سردی مزاج اعضا به کار می‌رود. مصلح آن کرفس است یعنی کرفس جلوی ضرر آن را می‌گیرد. بدل و جایگزین آن پونه است. یعنی اگر نعنا در دسترس نداشتید می‌توانید از پونه به جای آن استفاده کنید.

نعنا هم به شکل تازه و هم خشک شده کاربرد دارد. به صورت خام، یکی از اجزای مهم سبزی‌خوردن و حتی برخی سالادهاست؛ به صورت خشک‌شده از جمله طعم‌دهنده‌های بسیاری از انواع سس‌ها، ماست‌ها و نوشیدنی‌هایی مانند دوغ است. در ضمن تفت‌داده آن در روغن نیز یکی از چاشنی‌های غذایی است و در پخت انواع آش‌ها و بعضی خورش‌ها به کار می‌رود.

علاوه بر اینها، از عصاره آن به عنوان طعم‌دهنده و خنک‌کننده دهان در دهان‌شویه‌ها، خمیر دندان‌ها، آدامس‌ها، آب‌نبات‌ها و حتی بعضی شکلات‌ها و بسیاری از مواد خوراکی و غیرخوراکی استفاده می‌شود. روغن نعنا هم یکی از پرکاربردترین روغن ها در تهیه عطر، ادکلن، کرم و ماسک است.

نعنا در طب ایرانی چطور به کار می‌رود؟

نعنا در طب ایرانی به صورت‌های مختلفی به‌کار می‌رود. مثلا به شکل عرق نعنا، دم کرده، استنشاق بخارات، برگ جویده شده، ضماد برگ کوبیده شده، ریختن آب برگ جوشانده شده روی عضو و ... استفاده می‌شود.

برای تهیه نوشیدنی نعنا 2 قاشق برگ خشک نعنا را در 2 لیوان آب جوش دم کنید و پس از صاف کردن آن از پارچه نخی یک لیوان از آن را با یک قاشق عسل یا نبات میل کنید.

برای استفاده از بخارات آن یک قاشق غذاخوری آن را در آب در حال جوش در یک پلوپز برقی بریزید و سر خود را حدود ۱۵ دقیقه روی آن نگه دارید.

مهمترین اثرات:

1. گرم کننده اعضا و مقوی قلب است.

2. معده را تقویت کرده و به هضم کمک می‌کند.

3. از تهوع و قی پیشگیری می‌کند.

4. نوشیدن دم کرده آن به خروج خلط غلیظ و لزج از ریه‌ها کمک می‌کند و مخصوصا تنفس بخار آن در آب داغ به شکل بخور تنفس را آسان می‌کند.

5. خونریزی از دهان را بند می‌آورد.

6. در درمان نفخ و باد معده و روده موثر است و در درمان سکسکه کمک می‌کند.

7. سردرد‌های ناشی از سردی را تسکین می‌دهد.

8. جویدنش لثه را تقویت کرده و درد دندان را تسکین می‌دهد.

9. ضماد آن روی سینه برای ورم ناشی از بسته شدن مجاری شیر موثر است.

10. در سرد مزاجان شادی‌آور است اما در گرم مزاجان ممکن است موجب کم شدن آستانه عصبانیت آنها شود.

11. اشتها به غذا را زیاد می‌کند. به خصوص اگر همراه با آب انار ترش یا شربت غوره خورده شود.

12. در درمان سردی کبد و رفع انسداد مجاری کبد موثر است و کبد را تقویت می‌کند.

13. به رفع انسداد مجاری صفراوی و درمان زردی کمک می‌کند.

14. میل جنسی را تقویت می‌کند.

15. ضماد آن در بواسیر مفید است.

16. ضماد آن به رفع ورم کمک می‌کند.

17. اقسام کرم شکم را از بین می‌برد.

کسانی که نباید نعنا بخورند

- کسانی که به نعنا حساسیت دارند و واکنش‌های تنفسی یا پوستی از خود نشان می‌دهند.

- افرادی که دچار ریفلاکس معده هستند بهتر است از نوشیدن دم کرده یا عرق نعنا پرهیز کنند زیرا مصرف نعنا به خصوص مقدار زیاد آن می‌تواند منجر به تشدید ریفلاکس معده آن‌ها ‌شود.

- کسانی که سردرد‌ به خصوص سردردهای گرم دارند بهتر است از خوردن این سبزی به شکل خام خودداری کنند.

کاربرد نعنا در بارداری

جویدن چند برگ نعناع یا نوشیدن شربت آن می‌تواند به کم کردن تهوع در دوران بارداری کمک کند البته یادتان باشد نعناع از گروه گیاهان قاعده‌آور به شمار می‌رود و نباید در مصرف آن زیاده‌روی کنید. کلا در بارداری برای مصرف گیاهان دارویی حتما با پزشک مشورت کنید.

تا امروز میزان استانداردی برای مصرف این عرق‌های گیاهی یا دمنوش‎ها مشخص نشده و نمی‌توان حجم کاملا مشخصی برای مصرف آنها برای افراد در گروه‌های سنی و جنسی مختلف در نظر گرفت اما در حد مصارف غذایی مثلا اگر کمی پودر آن روی ماست یا سالاد استفاده شود یا برای تزیین غذا به کار رود خطری ایجاد نمی‌کند.

برای ورود به کانال تلگرام ما کلیک کنید.