گردشگری در محاق بی تدبیری
گردشگری ورودی، خروجی و داخلی هرسه مشتریان خود را از دست داده اند. با اینکه ژانویه فصل پرسفر تورهای ورودی و خروجی بود، آژانس های گردشگری از لغو تورهایشان میگویند.
رکنا : بیش از 90 درصد از تورهای ورودی کنسل شدهاند. این گفته کارشناسان و فعالان گردشگری است که در نشستها بارها عنوان شده است. اما تورهای خروجی نیز وضعیت بهتری ندارند. البته دولت همواره با تورهای خروجی مخالف بوده و معتقد بود که موجب خروج ارز از کشور میشوند. گرچه یک سفر ساده چندروزه ارز به مراتب کمتری را از کشور خارج میکند تا واردات خودروهای گران قیمت. به هرروی نه توریستهای خارجی به کشور سفر میکنند و نه مردم به دیگر کشورها. نه مسافران از شهرهای دیگر به تهران میآیند ونه پایتخت نشینان به شهر آنها. این وضعیت صنعت گردشگری است. دلیل اصلی آن به گفته کارشناسان، ایرانهراسی است. در گردشگری یک اصل مهم وجود دارد؛ احساس امنیت از خود امنیت مهمتر است. مشکل امروز و دیروز نیست؛ سالیان سال است که احساس ناامنی توریستها را از کشور زیبای ایران فراری داده و هیچ اقدامی در این زمینه صورت نگرفته است. اکنون فقط این مشکل تشدید شده است.
90 درصد تورهای خروجی، لغو شده اند
بیش از 90 درصد از تورهای خروجی کنسل شدهاند. با این شرایط تورم و قیمت ارزهای خارجی، تعجبی هم ندارد.
ارژنگ انتصاری، مدیر یک آژانس گردشگری و راهنمای تورهای خروجی به « رکنا » گفت: در تعطیلی جالبی مانند سالهای گذشته به سر میبریم. در ماه ژانویه که تورهای خروجی بیشترین رونق را داشته، 90 درصد تورهای خروجی کنسل شدهاند.
او افزود: تورهایی که برگزار میشوند بسیار محدود بوده و بیشتر به صورت تکی و انفرادی برگزار میشوند. تورهای گروهی بسیار اندک هستند. البته همچنان تور به مقاصد ترکیه و دوبی در حال برگزاری است و هنوز این دو مقصد طرفدارانی دارند. با اینحال تور به محبوبترین مناطق مانند ترکیه نیز رونقی ندارد و به صورت قطره چکانی تورهایی برگزار میشوند.
انتصاری گفت: تورهای اروپا و آسیایی، مشتریان اندکی دارند. آژانس هایی که هفته ای یک تور به مقصد اروپا برگزار میکردند اکنون هر دوماه یک تور به مقصد پاریس دارند. به این صورت که تور کنسل میشود و یک تور با 15 نفر مسافر برگزار میشوند.
او در رابطه با تورهای ورودی گفت: تورهای ورودی هم تعطیل شدهاند و دیگر توریستی در کشور نیست. مگر ترکهای ترکیه که آنها نیز نسبت به گذشته بسیار کمتر به ایران سفر میکنند. تا پیش از این توریستهای روسیه و ترکیه به ندرت به کشورمان میآمدند اما اکنون به ندرت اتفاق میافتد که توریست ترکیه به ایران بیاید. تور که به هیچ عنوان برگزار نمیشود.
این راهنمای گردشگری تورهای ورودی و خروجی گفت: بسیاری از آژانسهای گردشگری تعطیل کردهاند. از نوروز امسال بسیاری از فعالان گردشگری امیدوار شدند که گردشگری مجددا رونق بگیرد. بعد از دوسال تعطیلی سفرهای بسیاری انجام شد. چه به صورت گروهی و چه انفرادی تورهای بسیاری برگزار شدند ، حتی بسیاری از تورلیدرهای اینستاگرامی نیز در این مدت فعال بودند. اما اکنون فعالان گردشگری نه به صورت اینستاگرامی و نه در دفاتر مسافرتی توری برگزار نمیکنند. اگر هم باشد بسیار محدود است.
سفر به خاطر مهر شینگن
او در رابطه با تورهایی که به مقصد پاریس برگزار میشوند تاکید کرد که این تورها به هدف تفریح نبوده و بیشتر به خاطر مهر شینگن در پاسپورت و دریافت اقامت و اخذ مهاجرت صورت میگیرند. در واقع سفر روتینی که آژانسهای گردشگری انجام میدهند، نبوده و به هدف انجام کاری یا دریافت اقامت صورت میگیرند. در واقع سفر پاریس به هدف مهر شینگن برای مهاجرت و اخذ ویزای کانادا،ژاپن و آمریکا انجام میشود نه برای تفریح.
انتصاری با اشاره به اینکه مسافران تورهای خروجی نمیتوانند در مقصد بمانند و باید برگردند، گفت: از مسافران ضمانت نامه گرفته میشود. زمانی که مسافر 10 الی 12 هزار دلار ضمانتنامه میدهد، به صرفه نیست که در مقصد بماند و بهتر است بازگردد.
او گفت: من تورهای برزیل برای امسال داشتم، تور آبان و کریسمس کنسل شد، تور بهمن نیز احتمالا لغو خواهد شد. دونفر از مسافران برای آبان ماه تور خود را لغو نکردند و تور به صورت انفرادی برگزار شد، برایشان نمی صرفید که تور را با ضرر لغو کنند.
انتصاری با اشاره به اینکه با ارزش ارزهای خارجی، سفر خارجی رفتن به صرفه نیست، گفت: زمانی که دلار به 41 هزار تومان رسیده و هرلحظه بالاتر میرود، سفر خارجی اصلا به صرفه نیست. برخی از مردم هستند که سرمایه شان با افزایش قیمت ارز، بیشتر میشود. برای این قشر تفاوتی نمیکند که دلار چقدر گرانتر میشود. اما طبقه متوسط نمیتواند برای سفرهایش تصمیم گیری کند. شرایط به گونهای است که تصمیمگیری برای سفرها دشوار است.
لغو تورهای ورودی به مقصد یزد
سیدامیر ناصرالدین طباطبایی، رئیس جامعه هتلداران یزد گفت: عمده تورهایی که برای ژانویه و سال نو میلادی قرار بود در یزد برگزار شود لغو شده است.
او نرخ ۸۰درصد را برای لغو این تورها عنوان کرده و دربارهای تورهایی که همچنان پابرجا هستند بیان کرد: در حد چند تور همچنان لغو نشده که ممکن است آنها هم در لحظه آخر وارد ایران نشوند کما اینکه در روزهای اخیر شاهد بودیم دو تور با وجود عدماعلام کنسلی وارد ایران نشدند.
به گفته رئیس جامعه هتلداران یزد شرایط شکل گرفته باعث شده هتلداران نتوانند سختگیریهای گذشته را درباره تورها داشته باشند. او افزود: متاسفانه ما برای اینکه بتوانیم مشتریان خود را نگه داریم ناچاریم شرایط رابرای آنها سهل بگیریم و رفتاری که در گذشته با آنها داشتیم را تغییر دهیم.مشکلاتی که برای برخی گردشگران در کشورمان پیش میآید باعث شده به تصویر بازار گردشگری لطمه وارد شود از این روست که مهمترین عامل در عدماستقبال توریستهای خارجی به مقوله ایرانهراسی برمیگردد و مسوولان باید برای آن چارهای بیندیشند.
برخی معتقدند چالشهایی که برای توریستها پیش میآید بیشتر درباره گردشگران انفرادی است و تورها تاکنون دچار مشکل نشدهاند. طباطبایی در این باره گفت: حتی توریستهایی که به شکل انفرادی به ایران سفر میکنند هم در قالب تور به کشورمان میآیند و رزرو هتل، راننده و... برایشان در نظر گرفته شده است. بنابراین نمیتوان میان تورهای گروهی و انفرادی تفکیکی قائل شد.
وضعیت گردشگری داخلی یزد به عنوان یکی از استانهای توریستپذیر چطور است؟ به گفته رئیس جامعه هتلداران، این استان در این زمینه هم اوضاع خوبی ندارد. او افزود: نسبت به برآوردهایی که داشتیم ۷۰درصد با کاهش مسافر مواجه هستیم. متاسفانه دولتمردان و متولیان تصمیماتی میگیرند که این تصمیمها و سیاستها گردشگری کشور را با چالش جدی مواجه میکند و از نمونه آنها میتوان به اختلال در اینترنت اشاره کرد.
توریستهای کرمان 90 درصد ریزش داشته اند
محمدرضا بهرامی، رئیس جامعه هتلداران کرمان نیز از کنسل شدن بخش اعظم تورهای خارجی به این استان در تعطیلات سال نو میلادی خبر داده و گفت: ۹۰درصد مسافران خارجی خود در این بازه زمانی را از دست دادهایم.
او ادامه داد: ناآرامیهای اخیر باعث شده توریستها تمایل اندکی برای سفر به کشورمان داشته باشند، تنها تعدادی توریست متفرقه داریم و گروهها همه سفرشان را لغو کردهاند. رئیس جامعه هتلداران کرمان با اشاره به اینکه در این فصل گردشگران داخلی برای مشاهده کلوتهای شهداد به کرمان سفر میکردند، میگوید: البته در دی ماه سالروز شهادت سردار سلیمانی را داریم که گروههایی برای شرکت در مراسم به کرمان سفر میکنند. با این حال متاسفانه بسیاری از شرکتکنندگان در مهمانسراهای دولتی اسکان داده شده و هتلها کمتر در این زمینه در نظر گرفته میشوند.
به گفته بهرامی استان کرمان ۷۲ هتل دارد. او اضافه میکند: این تعداد هتل در کنار سایر گزینههای اقامتی کرمان را به گزینهای مقبول برای سفر تبدیل کرده است. از این رو ما از طرح حراجی سفر در بهمن ماه استقبال میکنیم هر چند که در این زمینه فعلا با ما هماهنگی انجام نشده است.
او درباره چرایی عدماشتیاق ایرانیها به سفر، مقوله اقتصاد را مهم ارزیابی کرده و گفت: در حال حاضر دغدغه معیشت برای مردم بسیار جدی است. زمانی که مردم دغدغه معیشت نداشته باشند سفر میکنند اما با افزایش قیمتها، این مقوله از اولویت خارج شده است. با این حال ما در کرمان این آمادگی را داریم که در همه مجتمعهای گردشگری و هتلها سرویس باکیفیت با قیمت مناسب به گردشگران عرضه کنیم.
گردشگری در رکود کامل
با شرایط موجود، لغو تورهای ورودی، خروجی و عدم استقبال از تورهای داخلی، گردشگری در محاق بی تدبیری و مشکلات داخلی گیر افتاده است. این صنعت دردانه که از کوچکترین مشکلی تاثیر میپذیرد، مشتریان خود را از دست داده، فعالانش کوچ شغلی کرده اند و دیگر امیدی به احیای دوباره ندارد.
ارسال نظر