بررسی مهم‌ترین ریشه‌های خیانت

اگرچه خیانت در روابط زناشویی آن‌قدر قبیح است که تا حدی حق داریم درگیر هیجانات شویم و فرد خاطی را مواخذه کنیم اما این تمام ماجرا نیست.

به گزارش رکنا ، ما هم موافقیم که هیچ دلیلی نمی‌تواند خیانت را توجیه کند اما فقط مجرم دانستن کسی که خیانت کرده و بی‌توجهی به دلایل این کار، فقط صورت مسئله را پاک می‌کند. درحقیقت می‌خواهیم به شما بگوییم خیانت هم مثل خیلی دیگر از مشکلات، جاده یک‌طرفه نیست که فقط یکی از زوجین در آن مقصر باشد. خیانت در خلأ شکل نمی‌گیرد و هر دو طرف در آن دخیل‌اند. در این مطلب بعضی از مهم‌ترین ریشه‌ها و علل خیانت را بررسی می‌کنیم تا جریان را بهتر متوجه شوید.

ردپای خیانت در بی‌احترامی

احترام و درک متقابل، جزو اساسی زندگی‌های موفق و شاد است. اساسا احترام و درک شدن یکی از نیازهای مهم زوجین است؛ زمانی که این نیاز برطرف نشود از همسر به شخصی دیگر منتقل می‌شود. به عبارت دیگر فردی که در خانه‌اش و از همسرش احترام نمی‌بیند، آن را در رابطه با فردی دیگر جست‌وجو می‌کند. همین‌طور کسی که احساس می‌کند، درک نمی‌شود و شنونده خوبی برای حرف‌هایش ندارد، ممکن است به روابط فرازناشویی روی بیاورد تا تجربه خوشایند همدلی را برای خود رقم بزند. احساس بی‌ارزش بودن و تحقیرشدن بیش از هرچیز دیگری می‌تواند صمیمیت و عشق را از بین ببرد.

وقتی راه برای نفر سوم باز است

میل به زیبایی و سلامتی در همه افراد وجود دارد و زوجین بخشی از آن را از همسر خود دریافت می‌کنند. افرادی که به وضع ظاهر و سلامتی خود توجهی ندارند رفته‌رفته زمینه را برای حضور نفر سوم در زندگی خود آماده می‌کنند. همه ما دوست داریم در منزل، همسری تمیز، زیبا، خوشبو و جذاب ببینیم که ورزش، تغذیه مناسب و رسیدگی به خود را مهم می‌داند. مسلما کسی که برای ظاهر، سلامتی و بهداشت شخصی‌اش اهمیتی قائل نیست، فرد جذابی نخواهد بود و به‌تدریج عشق را کم‌رنگ خواهد کرد. بسیاری از همسران این مشکل را با همسر خود در میان گذاشته و از او می‌خواهند بیشتر به وضع خود رسیدگی کند اما متاسفانه بعضی دیگر از افراد خیانت را به‌عنوان راه‌حل بر می‌گزینند.

متأهل‌های تنها، دردهای تمام‌نشدنی

احساس‌ها و تجربه‌های ناخوشایند زیادی ممکن است باعث بروز خیانت شود اما احساس تنهایی، مورد توجه نبودن، بی‌اعتنایی از جانب همسر، قطع ارتباط با همسر، غم و اندوه از مهم‌ترین علل بروز خیانت‌اند. وقتی مشکلات، گذشت زمان یا دلایل دیگر باعث سردی روابط زناشویی می‌شود، زوجین احساس تنهایی عمیقی خواهند داشت.

درچنین مواقعی جملاتی مثل «همسرم به من توجه ندارد»، «برایش مهم نیستم»، «بود و نبودم فرقی برایش ندارد» و... را از زوجین می‌شنویم. این احساس‌ها به‌سادگی نشان می‌دهد که فرد در حال درد کشیدن است، بنابراین فرد درصدد متوقف کردن دردهای روانی‌اش برمی‌آید. اگرچه راه‌های زیادی برای کاهش دردهای عاطفی وجود دارد اما بعضی از افراد راه‌حل دردآورتری به نام خیانت را انتخاب می‌کنند.

نیازهای جنسی بی‌پاسخ

نارضایتی جنسی یکی از مهم‌ترین دلایل خیانت زوجین به شمار می‌رود. این نارضایتی می‌تواند ناشی از نامطلوب بودن کمیت یا کیفیت رابطه زناشویی زوجین باشد. به این ترتیب نارضایتی جنسی ممکن است به علت عدم برقراری رابطه جنسی با همسر، کم‌بودن دفعات برقراری رابطه، کوتاه بودن مدت زمان رابطه، سردی جنسی، ناکامی در ارگاسم، رابطه جنسی مکانیکی و بدون هیجان، تنوع‌طلبی و... باشد.

البته مشکلات دیگری مثل تصویر بدنی نامطلوب از خود، کمبود اعتمادبه‌نفس درخصوص عملکرد جنسی، احساس بی‌کفایتی و عدم جذابیت در رابطه جنسی و... هم ممکن است مطرح باشد. در چنین مواقعی فرد به ارزیابی و عملکردش در رابطه فرازناشویی می‌پردازد تا بتواند اعتمادبه‌نفس از دست رفته‌اش را بازیابی کند. صرف‌نظر از علت ریشه‌ای نارضایتی جنسی، چیزی که مهم به نظر می‌رسد این است که وقتی نیازهای جنسی فرد برطرف نمی‌شود، روشی اشتباه برای حل آن یعنی رابطه با فردی غیر از همسر را انتخاب می‌کند.

خیانت‌های ناخواسته

انواع سوءتفاهم‌ها هم ممکن است به نوبه خود باعث بروز خیانت شود. وقتی زوجین درباره ارزش‌ها و اعتقادات‌شان با یکدیگر صحبت نمی‌کنند، مشکلات زیادی را برای خود رقم می‌زنند. درحقیقت زوجینی که درباره انتظارات، تعهدات، حد و حدود ارتباطات خود صحبت نمی‌کنند، بیشتر در معرض خیانت قرار دارند. ممکن است یکی از زوجین، رابطه عاطفی با فردی دیگر را خیانت محسوب کند اما همسرش فقط رابطه جنسی را به‌عنوان خیانت در نظر داشته باشد. در این حالت، فرد از برقراری رابطه عاطفی با فردی غیر از همسرش ابایی ندارد، چون آن را خیانت نمی‌داند. این ناسازگاری در ارزش‌ها، ممکن است ناخواسته باعث بروز خیانت شود.

انتقام به شیوه خیانت

انتقام هم ممکن است سر منشأ خیانت باشد، به این معنا که گاهی افراد برای انتقام گرفتن از همسر خود، خیانت را امتحان می‌کنند. در موارد زیادی این انتقام از همسری خیانتکار بوده و به‌نوعی مقابله به مثل است اما درموارد دیگری ممکن است انتقام از هرچیزی باشد که فرد را ناراحت کرده است. مثلا ممکن است یکی از زوجین اشتباه بزرگی بکند و طرف مقابل برای انتقام گرفتن به خیانت روی آورد. افراد دیگری هم برای انتقام از سرکوفت‌ها و سرزنش‌هایی که از همسرشان شنیدند، تحقیرهایی که شدند و برای اثبات برتری خود خیانت می‌کنند.

طرد نشده‌های همیشه نگران

ناامنی در عشق یکی دیگر از دلایل خیانت است که به نظر عجیب می‌رسد اما وجود دارد. ناامنی در عشق به این معناست که فرد از جایگاهش به‌عنوان عشق و همسر، مطمئن نیست و دائم نگران از دست دادن این رابطه است. چنین فردی بسیار حساس است و به زمین و زمان حتی فرزند نورسیده خود حسادت می‌کند.

شخصی با این ویژگی‌ها احساس می‌کند آن‌طور که باید دوست داشته نمی‌شود و ممکن است جایگاهش را از دست بدهد. ترس از طرد و رها شدن باعث می‌شود چنین فردی در بیرون از خانواده و رابطه زناشویی‌اش، به دنبال رابطه با فردی دیگر باشد. درحقیقت رابطه فرازناشویی برای چنین فردی حکم زاپاس را دارد که اگر روزی روزگاری از طرف همسرش طرد شد، تنها نماند و کسی دیگر وجود داشته باشد که او را دوست بدارد.

اختلالات روانی خیانت بار

برای بعضی از افراد، علت اصلی خیانت بسیار پیچیده است، چراکه چالش‌های اساسی در وجود آنان وجود دارد که یا هنوز کشف نشده یا بدون درمان رها شده‌اند. چند نمونه از مسائل اساسی شخصیتی که می‌توانند موجب خیانت شوند، عبارتند از: گره‌ها و آسیب‌های دوران کودکی (سوءرفتار جسمی، جنسی و عاطفی، غفلت و...) اختلالات عاطفی، نارسیسیسم (خودشیفتگی)، اختلال دوقطبی، اعتیاد (جنسی یا موادمخدر) و... در چنین مواردی فرد خیانت می‌کند، زیرا اختلالی که به آن مبتلاست، او را به چنین کاری می‌کشاند. اگر دلیل دیگری برای خیانت نیافته‌اید، برای تشخیص این اختلالات به‌عنوان دلیل خیانت، باید به روان‌شناس مراجعه کنید.آخرین قیمت های بازار ایران را اینجا کلیک کنید.