آیا میدانید نخستین دوره پیری مغز در چه سنی آغاز میشود؟
رکنا: پژوهشها نشان میدهند که نخستین نشانههای پیری مغز از دهه چهارم زندگی ظاهر میشوند و مغز انسان حدود ۴۴ سالگی با روند سریع پیری مواجه میشود؛ افت انرژی سلولهای مغزی و مقاومت نسبت به انسولین از عوامل کلیدی این تغییرات هستند که تأثیر قابلتوجهی بر عملکرد مغزی دارند.

به گزارش رکنا، نتایج یک پژوهش علمی جدید که در مجله معتبر «پیانایاس» به انتشار رسیده است، نشان میدهد که نخستین دوره پیری مغز در سنین مشخصی از زندگی آغاز میشود. این مطالعه بزرگ، بر پایه بررسی دادههای تصویربرداری مغزی بیش از ۱۹ هزار نفر میان ۱۸ تا ۹۰ سال انجام شده است.
تغییرات غیرخطی شبکههای مغزی
یافتههای منتشرشده نشان میدهند که شبکههای مغزی در طول عمر افراد، دچار تغییراتی غیرخطی میشوند. این تغییرات از حدود سن ۴۴ سالگی شروع میشود؛ زمانی که نشانههای اولیه پیری مغز پدیدار میشوند. به گفته محققان، این روند در ۶۷ سالگی شدت بیشتری پیدا کرده و در نهایت در حدود ۹۰ سالگی به یک مرحله ثبات میرسد.
کاهش انرژی سلولهای مغزی پس از ۴۰ سالگی
نتایج این تحقیقات نشان دادهاند که از حدود ۴۰ سالگی، افت انرژی سلولهای مغزی آغاز میشود. این مسئله به احتمال زیاد با مقاومت نسبت به انسولین ارتباط دارد. طبق این مطالعه، سلولهای مغزی همچنان به کار خود ادامه میدهند، اما نیازمند انسولین بیشتری برای تنظیم قند خون هستند.
پروفسور موجیکا پارودی، یکی از محققان اصلی این پژوهش، تاکید میکند که استفاده از سوخت جایگزین میتواند به بهبود عملکرد مغز در این دوره حساس کمک کند. یکی از این جایگزینها، کتونها هستند که به عنوان سوخت بالقوه محافظتی مغز معرفی شدهاند. کتونها نوعی سوختاند که نورونها توان مصرف آنها را بدون نیاز به انسولین دارند.
استفاده از کتونها برای حفاظت مغز
در یکی از آزمایشهای انجامشده در این تحقیق، کتونها در مقابل گلوکز قرار گرفتهاند. نتیجه نشان داده است که کتونها توانایی تثبیت شبکههای تخریبیافته مغزی را دارند. این یافتهها میتواند راه را برای توسعه روشهای جدید در پیشگیری از کاهش توان شناختی ناشی از افزایش سن هموار کند. همچنین امیدواریهایی در خصوص مقابله با بیماریهای عصبی مانند آلزایمر به وجود آورده است.
تحولی نوین در پیشگیری از پیری مغز
بوتوند آنتال، یکی دیگر از پژوهشگران این تیم، اظهار داشته است که این تغییر رویکرد میتواند اساسی باشد. وی تاکید کرده است که به جای انتظار برای ظهور علائم بیماریهای شناختی، میتوان با استفاده از نشانگرهای عصبی-متابولیک افراد در معرض خطر را شناسایی کرده و پیش از وقوع اختلالات شناختی، اقدامات لازم را آغاز کرد.
-
فیلم آواز باشکوه و شادپسرای جذاب وسط بازار ! / با آهنگ با دلم افتاده وسط گروهی رقصیدند !
ارسال نظر