خروج پیاز زعفران ایرانی از کشور توسط دلالان/ مشکلات زعفرانکاران را به گردن تشکلی که نقشی در صادرات ندارد نیندازید
عضو هیئت رئیسه شورای ملی زعفران ایران گفت: دلالانی که الان سر و صدایشان در کشور برای افزایش و کاهش زعفران بلند است پیازهای زعفران ما را در حد وسیعی از مرزهای کشور به افغانستان و سایر کشورها میبرند.
به گزارش خبرنگار رکنا از مشهد، علی حسینی در این خصوص اظهار داشت: امسال به دلیل خشکسالی در بسیاری مناطق استان تولید زعفران مقداری کاهش پیدا کرد و این امر در بحث قیمت زعفران در بازار تاثیر گذار است، اما بیشترین تأثیر مربوط به رفتارهای حساب شده ای هست که توسط یک عده با عنوان تقاضای کاذب برای خرید زعفران به راه افتاد در صورتیکه اکثر این تقاضاها صوری و صرفاً برای جو سازی مطرح میشد و این عده در مواردی حتی یک کیلو زعفران هم خریداری نکردند.
وی افزود: حق کشاورز این است که به معنای واقعی ارزش کالای خود را دریافت کند زیرا چندین سال بود که قیمت زعفران یکسان مانده بود، اما بخشی از اتفاقات اخیر برای رضایت کسانی است که انبارهای زعفران را در اختیار دارند در حالی که دیناری از این سود چند برابری نصیب کشاورزان زحمت کشی که محصولشان را به این انبارها تحویل دادند نخواهد شد.
عضو هیئت رئیسه شورای ملی زعفران ایران بیان کرد: آقایانی که در حال حاضر دغدغه این را دارند که چرا قیمت زعفران قبلاً پایین بود و از طرفی دیگر خوشحال هستند که قیمت دو تا سه برابر می شود باید این توانایی و قدرت را می داشتند که روند افزایش قیمتی را با یک شیب ملایم از دو سال گذشته اجرا میکردند.
حسینی تصریح کرد: زیرا مصرف کننده نیز در داخل کشور حقی دارد و تاثیر یک گرانی دو سه برابری ناگهانی، بر روی بسیاری از عوامل تاثیر می گذارد، برای مثال مصرف سرانه زعفران را به شدت کاهش می دهد و متقلبین با دستکاری در کیفیت سلامتی مصرف کننده را به خطر می اندازند.
وی با بیان اینکه ما خواهان ارزان فروشی و خام فروشی زعفران نیستیم خاطرنشان کرد: اگر قرار باشد آهنگ رشد قیمت زعفران با این شتاب پیش برود تا دو سال دیگر همه در کشور زعفران خواهند کاشت.
عضو هیئت رئیسه شورای ملی زعفران ایران یادآور شد: متاسفانه دلالانی که الان سر و صدایشان در کشور برای افزایش و کاهش زعفران بلند است پیازهای زعفران ما را در حد وسیعی از مرزهای کشور به افغانستان و سایر کشورها میبرند، اما هیچ حساسیتی در برابر این باندهای قاچاق وجود ندارد.
حسینی اظهار داشت: باید منصفانه رفتار کرد، قیمت زعفران در دو سه سال گذشته واقعی نبود و متاسفانه شاهد بودیم که با دادن آدرس غلط، گناه بی تدبیری را به گردن تشکلی انداختند که هیچ نقشی در خرید، فروش، انبار کردن، قیمت و ... نداشت و تنها دغدغه آنها تولید محصول با کیفیت برای رسیدن کشاورزان به ارزش واقعی دسترنجشان بود ودر بسیاری مواردی حتی نظر مشورتی تشکلها و از جمله شورا گرفته نمیشود.
عضو هیئت رئیسه شورای ملی زعفران ایران گفت: کشاورزان ما حق دارند از مسئولان سوال کنند که پیازهای زعفران ما کجا رفت و شما برای آینده زعفران کشور و برای مدیریت تولید و تجارت زعفران چه کرده اید؟ اما متأسفانه قضیه برعکس است ، دائما سعی میشود کشاورزان در مقابل صادرکنندگان و تشکلها قرار بگیرند.
وی با گلایه از اینکه برای اینکه ما ماده خام نفروشیم و صنعت تبدیلی زعفران را رونق دهیم در ۴۰ سال اخیر هنوز کار مفیدی انجام نشده است افزود: سال گذشته چندین هزار کیلو زعفران را هم دولت و هم بخش خصوصی خریداری و انبار کردند و الان متوجه می شویم که سودی که از گرانی زعفران به دست می آید مربوط به آنان است و کشاورزان با توجه به عملکرد پایین و چندین سال تحمل ارزانی محصولشان سود نا چیزی می برند.
عضو هیئت رئیسه شورای ملی زعفران گفت: بخش دولتی که خود را حافظ منافع کشاورز می داند با همین زعفرانی که در انبار دارد و الان قیمت آن ۳ برابر شده است، آیا حاضر است بخشی از سودی که از فروش این زعفران میبرد را به کشاورزان بازگرداند؟
وی با بیان اینکه بر اساس برآورد سازمان جهاد کشاورزی پیش بینی شده است، امسال کاهش ۳۵ درصدی زعفران را در کشور شاهد باشیم افزود: با وجود این کاهش باز هم معادل کل مصرف دنیا در کشور تولید زعفران داریم و این درحالی است که چندین تن زعفران توسط دولت در انبارها دپو شده است.
عضو هیئت رئیسه شورای ملی زعفران ایران سطح زیر کشت زعفران در کشور را بالغ بر ۱۲۰ هزار هکتار عنوان کرد و یادآور شد: متاسفانه سالها فقط حرف زدند و شعار داده شد اما برای افزایش میانگین تولید از هر متر مربع اراضی زعفران از ۳۰۰ میلی گرم به یک گرم هیچ کار مهمی انجام نشد و در حال حاضر کشور ما مقام نخست تولید زعفران در دنیا را در اختیار دارد اما اگر اینگونه پیش برویم این شرایط را از دست خواهیم داد چون کافی است رقبای ما زعفران را به هر شکلی ارزان تر از ما در بازارهای دنیا عرضه کنند.
حسینی با اشاره به اینکه ما باید هوشمندانه عمل کنیم و صادر کننده ، صنعت گر و تشکلها را دشمن تولید معرفی نکنیم، گفت: در مواردی با بخش خصوصی و تشکل ها بی انصافی میشود در حالی که بر خلاف بعضی صحبت ها که تلاش میشود تشکلها و فعالان این صنعت را مقصر بدانیم واقعیت این است که اکثر فعالان حامیان واقعی تولید هستند.
وی به تولید زعفران در کشور اشاره و خاطرنشان کرد: بر اساس آمار سازمان جهاد کشاورزی سال گذشته ۴۵۰ تن زعفران در کشور تولید شده است که بخش مهمی صادر و بخشی هم در چند انبار نگهداری می شود.
حسینی به بحث صادرات زعفران اشاره کرد و خاطرنشان کرد: صادرات تابع عرضه و تقاضا و تابع این است که ما بتوانیم کالایی مرغوب و خوب و با حفظ حقوق خریدار و مصرف کننده خودمان به بازار دنیا برسانیم.
وی با بیان اینکه در حال حاضر رویکرد ۲۰ استان کشور به سمت تولید زعفران است اظهار داشت: باید در حوزه تولید و صادرات زعفران هوشمندانه تر عمل کنیم و ضعف مدیریت تولید را باید برطرف کنیم تا کشاورزان راضی باشند.
عضو هیئت رئیسه شورای ملی زعفران ایران با گلایه از اینکه متاسفانه در بحث آموزش عقب هستیم بیان کرد: باید آموزش ها را به روز و کشاورزان را حمایت کنیم تا بتوانند محصولات خوب و با کیفیت تولید کنند.
وی با بیان اینکه باید دلالان ماجراجو را از کشاورزان جدا کنیم اظهار داشت: سود مافیایی قیمت زعفران به جیب کسانی میرود که هیچ نقشی در تولید این محصول ندارند و سال گذشته زعفران را با یک سوم قیمت فعلی و با منت خریداری و در انبارها دپو کردهاند.
ارسال نظر