شوک عجیب قیمت پراید به بازار خودرو
پراید ۱۴۲ میلیونی، بازار خودروهای وارداتی کارکرده را داغ کرد.
به گزارش پایگاه خبری تحلیلی مثلث آنلاین: نوسان نرخ دلار، کاهش عرضه خودرو با توقف طرحهای فروش فوری خودروسازان و انتظارات تورمی زمینه افزایش ۳ تا چندصد میلیون تومانی قیمت پراید و خودروهای داخلی و وارداتی نسبت به ۲ هفته گذشته را فراهم کرد.
به گزارش همشهری، سیر صعودی قیمت خودروهای پرتیراژ داخلی همچنان ادامه دارد. این شوک از چند هفته پیش با نوسان نرخ ارز آغاز شده است. روند افزایش قیمت خودرو از هفته گذشته شتاب گرفته و موجب شده قیمت پراید ۱۱۱ که تا هفته گذشته در محدوده ۱۳۸ تا ۱۴۰ میلیون تومان بود، به بیش از ۱۴۲ میلیون تومان و نرخ پژو ۲۰۶ تیپ ۲ فول با افزایش ۵ میلیون تومانی به ۲۳۰ میلیون تومان افزایش یافت.
دلایل رشد قیمت
نوسان نرخ ارز، افزایش تیراژ دپوی خودروهای ناقص دپوشده در کف کارخانههای خودروسازی به ۱۴۰ هزار دستگاه، متاثر از قطعی برق و کمبود قطعات، توقف طرحهای فروش فوقالعاده خودروسازان بهدلیل الزام آنها به تحویل خودروهای ثبتنامی قبلی، جو روانی ناشی از بازگشت انتظارات تورمی به بازار خودرو، زمینه رشد قیمت خودرو را فراهم کرده است. از هفته گذشته مالکان خودروهای پرتیراژ و کارکرده داخلی و خودروهای وارداتی قیمت فروش این خودروها را افزایش دادهاند. این افزایش قیمت در برخی انواع خودروهای پرتقاضای داخلی مانند خانواده پرایدها و برخی انواع پژو ۲۰۶ نسبت به سایر محصولات خودروسازان بیشتر بوده است. این افزایش قیمتها و عبور نرخ دلار از کانال ۲۵ هزار تومان به همراه تداوم ممنوعیت واردات موجب شده تا بهدلیل عبور قیمت اغلب خودروهای خارجی صفرکیلومتر مدلهای ۲۰۱۷ از مرز ۲ میلیارد تومان، تقاضا برای خرید خودروهای کارکرده خارجی مدلهای۲۰۱۵ افزایش یابد؛ چراکه افت قدرت خرید برخی از خریداران خودروهای خارجی زمینه داغترشدن بازار خودروهای کارکرده و مدل پایین وارداتی را فراهم کرده است.
قطع برق، متهم تازه گرانی خودرو
درحالیکه احمد نعمتبخش، دبیر انجمن خودروسازان از توقف طرحهای فروش فوقالعاده خودروسازان بهدلیل الزام آنها به انجام تعهدات پیشفروشهای قبلی و تأثیر آن بر کاهش عرضه خودرو خبر داده، مازیار بیگلو، دبیر انجمن قطعهسازان گفت: قطعیهای مکرر برق تأثیرات بسیار منفی در صنعت خودروسازی و قطعهسازی گذاشته و زنجیره تامین را با مشکل مواجه کرده است. بیگلو افزود: از یکسو بهدلیل مدت زمان زیاد قطعی برق، تولید قطعه کاهش یافت و از سوی دیگر باعث شد تا تمام دستگاههای الکترونیک و بردها بسوزد و زیان هنگفتی به صنعت قطعهسازی وارد شود. بهگفته او، این روند باعث شد تعداد خودروهای مانده در کف پارکینگ خودروسازان افزایش یابد و اکنون تعداد خودروهای تولید شده مانند قبل است، اما این خودروها ناقص تولید میشود. بیگلو افزود: قطعی برق باعث شده تولید قطعات بهشدت دچار مشکل شود و اگرچه اکنون خودروسازان تولید روزانه مانند قبل را دارند، اما این خودروها را نمیتوانند تجاری کنند؛ چراکه نقص قطعه داشته و بیشتر خودروهای ساختهشده در کف پارکینگها میماند و باید فکری به حال جبران این خسارت کرد تا بتوانیم تولید و عرضه به بازار را افزایش داده و شاهد گرانی مجدد خودرو نباشیم.
کاهش شدید عرضه، عامل گرانی خودرو
رئیس اتحادیه نمایشگاهداران و فروشندگان خودرو در گفتوگو با همشهری، علت اصلی افزایش قیمت خودروهای پرتیراژ داخلی را کاهش شدید عرضه و کمبود این خودروها در بازار دانست و گفت: کمبود عرضه خودرو توسط خودروسازان داخلی و عبور نرخ دلار از مرز ۲۵ هزار تومان موجب افزایش تقاضای تورمی و کمبود خودرو در بازار شده است.
سعید موتمنی با بیان این که اکنون در کف بازار نسبت به تقاضای موجود خودرو کم است، افزود: این شرایط موجبشده تا کسانی که خودرو در اختیار دارند نیز در فضای مجازی یا کف بازار قیمتهای بالایی را برای آن پیشنهاد دهند، زیرا تقاضای کاذب خرید خودرو با عبور نرخ دلار از مرز ۲۵ هزارتومان افزایش یافته است. او با بیان این که اکنون بازار خودرو در رکود کامل بهسر میبرد و مشتری چندانی برای خرید خودرو مراجعه نمیکند، گفت: با وجود این، قیمتها بهدلیل کمبود خودرو در بازار افزایش یافته و خودروسازان حتی خودروهای مصرفی مورد نیاز بازار را نیز تامین نمیکنند. موتمنی با بیان اینکه قبلا با ورود دلار به کانال ۲۲ هزار تومان و رشد عرضه خودروهای پارکینگی این امکان وجود داشت که خودروسازان بازار خودرو را مدیریت کنند، اما با کاهش عرضه بازار را بهنحوی مدیریت کردند تا قیمت خودرو نریزد. او افزود: تا زمانی که انحصار در عرضه خودرو وجود دارد، نمیتوان انتظار مدیریت بازار خودرو را داشت.
قیمتسازی روزانه قیمت خودرو با نرخ دلار
رئیس اتحادیه نمایشگاهداران و فروشندگان خودرو با بیان اینکه اکنون شرایط بازار خودرو بهگونهای شده که نمایشگاهداران معاملهای ندارند و کسانی که خودرو در اختیار دارند نیز بنا بر نرخ ارز و بهروز آن را قیمتگذاری میکنند، گفت: اگر متقاضی در بازار باشد نیز برای خرید یک خودرو داخلی باید ۳ تا ۴ روز وقت بگذارد اما میزان افزایش قیمت در خودروهایی مانند پراید۱۱۱یا پژو۴۰۵ که تولید آنها متوقف شده، نسبت به سایر محصولات خودروسازان داخلی بیشتر است، اما متأسفانه شاهد افزایش قیمت در انواع تیبا، پراید و پژو هستیم. موتمنی افزود: از سوی دیگر عرضه محدود خودرو با سند در رهن توسط خودروسازان موجب شده تا متقاضیان خرید خودرو اقبال چندانی به تامین خودرو مورد نیاز خود به این شیوه نداشته باشند. او همچنین از افزایش قیمت خودروهای وارداتی بهخصوص انواع کارکرده این خودروها خبر داد و گفت: با گذشت ۲ تا ۳سال از ممنوعیت واردات و کاهش شدید عرضه، بازار این خودروها نیز داغتر شده و افزایش نرخ دلار نیز موجب رشد قیمت این خودروها شده است بهنحوی که قیمت سانتافه مدل ۲۰۱۸ به ۲میلیارد و ۴۰۰میلیون و مدل ۲۰۱۷صفرکیلومتر این خودرو به ۲میلیارد و ۲۰۰میلیون تومان رسیده است. قبلا نیز با ورود دلار به کانال ۲۶هزار تومان، قیمت این خودرو تا ۲میلیارد و ۴۰۰میلیون تومان نیز افزایش یافت. موتمنی در مورد چشمانداز بازار خودرو گفت: باید منتظر ماند تا دولت جدید فکری برای بازار خودرو بکند. اگر بتوانند با رشد تیراژ، مدیریت عرضه خودرو با صدور اجازه واردات خودروهای صفرکیلومتر و دستدوم و ارزانقیمت از حاشیه خلیجفارس، میزان عرضه خودرو را افزایش دهند، میتوان انتظار ساماندهی بازار خودرو را داشت. او افزود: علت اصلی بالابودن قیمت خودرو، کمبود است. هر تولیدکنندهای بهدنبال افزایش سود خود بوده و با این روند نمیدانم خودروسازان چه میزان خودرو به بازار عرضه میکنند، اما در کف بازار اگر متقاضی خرید مثلا پژو پارس یا تیبا باشید، باید ۲ تا ۳روز وقت بگذارید. رئیس اتحادیه نمایشگاهداران و فروشندگان خودرو گفت: اکنون عرضه خودرو در بازار تهران بسیار کم شده و اکثر خودروهای موجود در بازار نیز خودروهای پلاک شهرستان است که بهدلیل ضعیفبودن بازار به تهران منتقل و با گذشت چند روز فروخته میشود.
خودرو گرانتر شد
مشاهدات میدانی خبرنگاران همشهری، بیانگر افزایش ۳ تا بیش از ۲۰ میلیون تومانی قیمت برخی خودروهای پرتقاضای داخلی نسبت به ۲ هفته گذشته است. بهنحوی که دیروز در بازار محصولات سایپا، قیمت قیمت پراید ۱۳۱ با افزایش ۱۵ درصدی نسبت به هفته گذشته به ۱۲۴ میلیون و ۵۰۰ هزار تومان رسید و نرخ پراید ۱۱۱ هاچبک از ۱۴۲ میلیون تومان گذشت.
همچنین قیمت پراید ۱۵۱ پلاس مدل سال ۱۳۹۹ به ۱۵۴میلیون، تیبا صندوقدار SX مدل۱۴۰۰ و تیبا هاچبک EX مدل ۱۳۹۹ به حدود ۱۴۰ میلیون، چانگان CS۳۵ مدل ۱۳۹۹ به ۴۹۰ میلیون، ساینا EX دندهای مدل ۱۴۰۰ به ۱۵۰ میلیون، سیتروئن C۳ مدل ۱۴۰۰ به ۸۹۰ میلیون، کوییک دندهای R مدل ۱۴۰۰ به ۱۶۴ میلیون، کیا سراتو ۲۰۰۰ به ۸۴۵ میلیون، ساینا پلاس دندهای به ۱۷۰ میلیون، ساینا اس دندهای به ۱۶۸ میلیون، کوییک اتوماتیک پلاس به ۲۲۸ میلیون و شاهین به ۳۷۵ میلیون تومان رسید.
در بازار محصولات ایران خودرو نیز قیمت پژو۲۰۶تیپ ۲ فول به ۲۳۰ میلیون، پژو ۲۰۶تیپ ۲ معمولی به ۲۲۰ میلیون، سمندLX به ۲۲۵ میلیون، سمندEF۷ به ۲۶۰ میلیون، سمندEF۷ دوگانهسوز به ۲۸۰ میلیون، سمند سورنELX به ۲۵۵ میلیون، دنا تیپ۱ به ۲۹۹ میلیون، دنا پلاس تیپ ۱ به ۳۵۵ میلیون، دنا پلاس دندهای توربو به ۴۱۰ میلیون، دنا پلاس اتوماتیک توربو به ۴۷۰ میلیون، پژو GLX ۴۰۵ به ۲۱۵ میلیون، پژو GLX ۴۰۵ دوگانهسوز به ۲۲۰ میلیون، پژو SLX ۴۰۵ به ۲۴۵ میلیون، پژو پارس به ۲۵۵ میلیون، پژو پارس دوگانهسوز و پژو پارس LX به ۲۸۵ میلیون، پژو پارس اتوماتیک به ۳۷۰ میلیون، پژو ۲۰۷ دندهای به ۳۱۱ میلیون، پژو ۲۰۷ اتوماتیک پانوراما به ۴۰۰ میلیون، پژو ۲۰۷ اتوماتیک به ۳۹۵ میلیون، پژو ۲۰۷ صندوقدار به ۳۹۰ میلیون، پژو ۲۰۷ سقف شیشهای به ۳۳۰ میلیون، پژو ۲۰۶ تیپ ۵ به ۲۷۵ میلیون، پژو ۲۰۶ صندوقدار به ۲۸۸ میلیون، پژو ۲۰۰۸ به ۹۱۵ میلیون، پژو ۵۰۸ به یک میلیارد و ۲۳۰میلیون، رانا LX به ۲۲۰ میلیون، دانگفنگ H۳۰ به ۳۷۰ میلیون، رنو تندر۹۰ E۲ به ۳۴۵ میلیون، رنو تندر پلاس دندهای به۳۶۰ میلیون، رنو تندر پلاس اتوماتیک به ۴۶۰ میلیون و هایما اس ۵ توربو به ۴۶۵ میلیون، رنو کپچر به ۸۶۵ میلیون، سوزوکی ویتارا اتومات به یک میلیارد و ۵۰ میلیون، سمند سورن پلاس به ۲۹۵ میلیون، رانا پلاس به ۲۳۰ میلیون و هایما اس ۷ توربو پلاس به ۷۴۵ میلیون تومان افزایش یافت.
ارسال نظر