اجساد کرونایی در شیراز در صف انتظار سردخانه

به گزارش رکنا ، با بالا رفتن میزان مبتلایان به بیماری کرونا و مرگ و میر ناشی از آن در این روزهای پاییزی،مشکلات بسیاری برای اموات در شیراز و بازماندگان آنها ازجمله قرارگیری در صف سردخانه و یا ترخیص با وقفه چند روزه ایجاد شده است.

این وضعیت در حالی در شیراز ایجاد شده و گلایه اهالی را در برداشته که درست یکسال پیش در این شهر بنا به توصیفی که شد بزرگترین و مجهزیترین سردخانه کشور در بهشت احمدی با ظرفیت پذیرش ۶۵۰ جنازه احداث شد؛ اما در این شرایط ویژه و بحرانی این محل بلااستفاده مانده است.

وضع درگذشتگان از کرونا در شیراز؛ انتظار برای سردخانه

حوالی آبان‌ماه سال ۹۸ خبر احداث بزرگترین و مجهزترین سردخانه ایران با حدود ۶ میلیارد تومان اعتبار و ظرفیت ۶۵۰ جنازه در آرامستان بهشت احمدی شیراز اعلام شد که پرسیدیم به چه دلیل هنوز این سردخانه باوجود اینکه مرحله تکمیل و عملکرد آزمایشی آن نیز در سال گذشته طی شده با وجود شرایط ویژه کرونایی وارد مرحله استفاده نشده است؟

رییس سازمان مدیریت آرامستان‌های شهرداری شیراز، علت آن را اجازه ندادن دانشگاه علوم پزشکی به دلیل عدم دارا بودن امکانات مورد نیاز اعلام کرد.

در این شرایط که سردخانه بهشت احمدی شیراز بلااستفاده مانده مسوولان دارالرحمه(قبرستان قدیمی و دایر کنونی) این شهر در پی افزایش فوتی های کرونایی اقدام به خرید سردخانه جدید کردند تا بتوانند از اموات کرونایی میزبانی کنند.

آرامستان بهشت احمدی شیراز ۴۶۶ هکتار مساحت دارد و گفته شده که دومین قبرستان بزرگ ایران به شمار می‌رود و همچنین در زمان بهره برداری از سردخانه این مکان عنوان شد که این محل به دلیل امکانات پیشرفته می تواند میزبان اجساد متعفن و آلوده به انواع میکروب نیز باشد به نحوی که در این سردخانه هواساز و اشعه یو وی برای ضدعفونی و گندزدایی اجساد هست و فن های مکنده و همچنین همه امکانات مورد نیاز برای زمان عادی و بحرانی در این محل پیش بینی شده است.

سرازیری اموات به قبرستان قدیمی و بدون ظرفیت شیراز

در حال حاضر تمام فوتی‌های ناشی از کرونا که تعداد آن نیز روز به روز در حال افزایش است روزانه به دارالرحمه شیراز که بارها مسوولان آن اعلام کرده‌اند ظرفیت دفن اموات در این محل تکمیل شده است انتقال داده می‌شوند.

دلالان سر از قبر درآورده‌اند

انتقال اموات کرونایی به دارالرحمه شیراز که بارها مدیران آن اعلام کرده‌اند ظرفیت پذیرش اموات در این محل تکمیل شده شرایطی را به وجود آمورده که دلالان قبرستان نیز سر و کله‌شان پیدا شود و به گفته برخی از بازماندگان اموات در این شرایط هر قبر تا دهها میلیون تومان خرید و فروش می‌شود.

در حال حاضر از دفن اموات کرونایی در دارالرحمه شیراز جلوگیری می شود اما براساس مشاهدات میدانی با پرداخت ارقام گزافی حدود ۴۰ میلیون تومان این کار توسط برخی انجام می شود.

به نظر می رسد در شرایط بحرانی کنونی اگر از ابتدا اموات کرونایی از بیمارستان به آرامستان بهشت احمدی شیراز منتقل شود جلوی بسیاری از دلال بازی‌ نیز گرفته خواهد شد.

برخی بازماندگان اموات کرونایی و شهروندان شیراز اعلام می کنند که شرایط کنونی به گونه ای است که متولیان دارالرحمه شیراز اعلام می کنند که جنازه را یک هفته بعد از تحویل به بازماندگان خواهند داد.

تعدادی از طلبه‌های حوزه‌های علمیه شیراز در این شرایط کرونایی همت کرده و پای کار آمده اند اما شرایط به گونه‌ای است که این قشر هم توان غسل و کفن کردن خیل عظیم کرونایی های فوت کرده این شهر را ندارند و وجود این موارد در کنار هم موجب بروز مشکلاتی در این زمینه شده است.

دریافت هزینه دهها میلیونی برای دفن میت کرونایی در قبر خودش

یکی از بازماندگان اموات کرونایی در شیراز گفت: در روزهای اخیر برای صدور مجوز دفن به دار الرحمه شیراز مراجعه کردم و با وجود اینکه قبر از گذشته در قطعه زینبیه این آرامستان خریداری شده بود، اجازه دفن داده نشد.

بهنام علی نژاد افزود: بالاخره برخی در دارالرحمه شیراز نهایتا با دریافت مبلغ ۳۶ میلیون تومان اجازه دفن جنازه را صادر کردند با وجود اینکه قبر از گذشته در این محل خریداری شده بود.


در صف مانده،از بیمارستان تا قبرستان
یکی دیگر از شهروندان شیرازی در گفت و گو با خبرنگار ایرنا بیان کرد: بیمارستان‌های این شهر اکنون تکمیل شده و پذیرای بیماران کرونایی نیست و باید بیماران در نوبت پذیرش قرار گیرند و وضعیت به گونه ای پیش رفته که اگر کسی هم در نوبت پذیرش یا در حین بستری فوت کند دوباره باید در صف پذیرش به سردخانه و غسل و کفن قرار داشته باشد.

جمشید حاتمی افزود: بازماندگان اموات در این شرایط از روحیه مساعدی برخوردار نیستند و اگر این موضوع تداوم داشته باشد قطعا موجب بروز گلایه و یا نارضایتی عمومی بیشتر خواهد شد.

افزایش فوتی‌ها ،دلیل بروز مشکل

رییس سازمان مدیریت آرامستان های شهرداری شیراز  بیان کرد: در روزهای اخیر به یکباره تعداد فوتی های کرونایی در شیراز افزایش چشمگیری یافت و به همین دلیل تاخیر و یا ناهماهنگی‌هایی در خصوص تحویل اجساد ایجاد شد.

علی پارسازاد افزود: وجود اموات کرونایی در کنار جنازه های دیگر باعث بروز اختلالاتی در روزهای اخیر شده که به همین دلیل به تعداد تیم‌های شست و شو و دفن اموات کرونایی افزوده شده تا مشکلات ایجاد شده کاهش یابد.

وی اظهار داشت: تعداد فوتی‌های ناشی از کرونا در شیراز روز به روز در حال افزایش است.

پارسازاد ادامه داد: در این شرایط بحرانی پرسنل آرامستان ها نیز همانند کادر درمان توانشان را از دست داده‌اند اما تا امروز کار به شکلی پیش رفته که کمترین مشکل در این حوزه ایجاد شود.

رییس سازمان مدیریت آرامستان های شهرداری شیراز معتقد است که به لحاظ خدمات دهی به اموات کرونایی،شیراز در سطح کشور جزو بهترین کلانشهرها بوده است.

وی ادامه داد: هماهنگی‌ها به نحوی انجام شده که به محض فوت بیماران کرونایی کادر درمان به پرسنل آرامستان‌ها اطلاع می دهند و جنازه به دارالرحمه منتقل خواهد شد.

پارسازاد با بیان اینکه روند کفن و دفن اموات کرونایی با جنازه های معمولی تفاوت دارد،گفت: غسالخانه ویژه با زیرساخت های مناسب برای این کار پیش بینی شده که شهروندان و محیط زیست شیراز از این طریق آسیب نبیند.

وی اضافه کرد: جامعه روحانیت و گروه‌های جهادی در این شرایط پای کار آمده و کار غسل و کفن اموات کرونایی را انجام می دهند.

رییس سازمان مدیریت آرامستان های شهرداری شیراز با بیان اینکه جنازه های کرونایی در سردخانه دارالرحمه شیراز قرار گرفته و در مراحل بعدی غسل ،کفن و با رعایت مسایل شرعی و پروتکل‌های بهداشتی به آرامستان بهشت احمدی منتقل و تشییع و تدفین می شوند.

شهرداری در دارالرحمه دخیل نیست

او در پاسخ به سوالی در خصوص خرید و فروش قبر و دفن اموات کرونایی در دارالرحمه شیراز گفت: این آرامستان موقوفه است و هیات امنایی اداره می شود و مسایل آن ارتباطی با شهرداری ندارد.

آرامستان جدید استاندارد نیست

پارسازاد در پاسخ به سوالی دیگر مبنی بر اینکه دلیل انتقال ندادن اموات کرونایی از مراکز درمانی به آرامستان تازه تاسیس بهشت احمدی شیراز چیست؟ گفت: در پی بازدید شبکه بهداشت شیراز از این محل،امکانات این آرامستان به جهت نگهداری، غسل و شست شوی اموات کرونایی تایید نشده است.

وی عنوان کرد که در حال حاضر هیچ مشکلی در حوزه کمبود سردخانه برای نگهداری اموات کرونایی در شیراز وجود ندارد.

رییس سازمان مدیریت آرامستان های شهرداری شیراز گفت: امکانات بهشت احمدی هنوز کامل نیست و ازجمله امنیت این محل ناکافی است و مسیر دسترسی به آرامستان تازه تاسیس شیراز نیز مناسب نیست.

وی ادامه داد: دلال بازی که شاید در حوزه فروش قبر در دارالرحمه ایجاد شده در سایر موارد هم وجود دارد و اگر اجساد کرونایی نیز از مراکز درمانی مستقیم به بهشت احمدی منتقل می شدند احتمال داشت این دلال بازی ها باز شکل بگیرد.

پارسازاد با تاکید بر افزایش نظارت دستگاه‌های ناظر برای جلوگیری از دلال بازی هایی که در این حوزه شکل گرفته افزود: در حدود ۹ ماه گذشته از زمان شروع همه گیری بیماری کرونا تلاش شده تا بحرانی در حوزه غسل،کفن و دفن اموات کرونایی در شیراز ایجاد نشود.

او اضافه کرد: در حال حاضر غسالخانه مخصوص خواهران و برادران در دارالرحمه شیراز ایجاد و به دستگاه های کلر زن و بی خطر سازی آب پس از غسل اموات کرونایی نیز تجهیز شده تا همه مراحل طبق پروتکل‌های بهداشتی به پیش رود.

متولی اموات آمار ندارد

رییس سازمان مدیریت آرامستانهای شهرداری شیراز در پاسخ به این سوال که در حال حاضر ظرفیت غسل و نگهداری چه تعداد جنازه در دارالرحمه شیراز وجود دارد گفت: اطلاعات و آمار دقیقی در این خصوص ندارم.

کرونا،مرگ عادی و قطب پزشکی،علت ازدحام اموات

مدیر دارالرحمه شیراز در گفت و گو با خبرنگار ایرنا با بیان اینکه در روزهای گذشته تعداد فوتی‌های ناشی از کرونا در این کلانشهر افزایش چشمگیری داشته گفت: شیراز قطب پزشکی کشور محسوب می شود و به نوعی جنوب کشور را پوشش می دهد و به همین دلیل متوفی از سایر شهرهای فارس و استانهای جنوبی کشور در شیراز وجود دارد و اخیرا نیز ابلاغ شده که هرآنکس که در شیراز فوت می کند باید در همین شهر غسل و شست و شو داده و بعد به بازماندگان برای انتقال به شهرهای دیگر تحویل داده شود.

علی انصاری افزود: ۳ تا ۴ روز اخیر به دلیل شلوغی و افزایش زیاد تعداد فوتی ها کمی در روند تحویل به موقع اجساد اختلال رخ داد و این روند کمی به طول انجامید.

وی ادامه داد: در حال حاضر روزانه بین ۸۰ تا ۱۰۰ جنازه به دارالرحمه شیراز ارجاع داده می شود که این تعداد شامل اجساد کسانی که به دلیل کرونا و یا سایر موارد فوت کرده نیز می شود.

وی تعداد اجساد را در شیراز قبل از شیوع کرونا روزانه حدود ۲۰ جنازه عنوان کرد و گفت: به یکباره به دلیل شیوع کرونا شرایطی بحرانی بوجود آمد و تعداد فوتی ها چندین برابر شد و همین مساله باعث ایجاد ناهماهنگی‌هایی در روزهای اخیر شده است.

مدیر دارالرحمه شیراز اعلام کرد: ظرفیت دارالرحمه شیراز طی یکسال اخیر تکمیل شده است و تنها در قبرهایی که از قبل خریداری شده کار تشییع انجام می شود.

وی در پاسخ به این سوال که علت خرید و فروش قبر و شکل گیری دلال بازی در اطراف دارالرحمه شیراز چیست؟ گفت: این موضوع در روزهای اخیر در این محل بوجود آمده است و دلال ها با صاحبان قبرهایی که از گذشته در این محل خریداری شده تبانی می کنند.

انصاری با اعلام اینکه در حال حاضر حتی اجازه دفن اموات کرونایی که از گذشته در این محل قبر خریداری کرده اند داده نخواهد شد گفت: اخیرا مصوبه ای به دار الرحمه شیراز ارجاع شده که براساس آن دفن جنازه های کرونایی در دارالرحمه شیراز ممنوع اعلام شده است.

وی افزود: شهید،پدر و مادر شهیدان از این بخشنامه مستثنا هستند.

تیمم راحت تر از غسل است

وی در بخش دیگر سخنان خود بیان کرد: در دوره‌ای از زمان شیوع کرونا اموات کرونایی در شیراز تیمم داده و به بهشت احمدی برای دفن منتقل می شدند که در آن زمان هیچ مشکلی به لحاظ ترافیک جنازه در دار الرحمه شیراز ایجاد نمی شد اما بعد به این روند اعتراض و اعلام شد که جنازه های کرونایی هم از لحاظ شرعی باید غسل داده شوند که همین موضوع کمی باعث ایجاد شلوغی شد.

مدیر دارالرحمه شیراز گفت: در حال حاضر به دلیل اینکه نمی توان در بهشت احمدی آب پس از غسل را در محلی جمع آوری و بی خطر کرد جنازه ها به دارالرحمه برای غسل دادن منتقل می شوند.

وی بیان کرد: اکنون آب غسالخانه دارالرحمه به زمین منتقل نمی شود و آب پس از غسل در ۴ مخزن ۲۰ هزار لیتری جمع آوری و ضدعفونی و بی خطرسازی می شود.برای ورود به کانال تلگرام ما کلیک کنید.