تقابل دیدگاهها درباره چگونگی تعامل با ایران:
بایدن با بازگشت بدون پیششرط به برجام موافقت کرد
رکنا: علیرغم نارضایتی متحدان خاورمیانهای آمریکا، مخالفت جمهوریخواهان و اختلافنظر درونحزبی دموکراتها درباره سیاست دولت جدید نسبت به ایران، جو بایدن و تصمیمسازان نزدیک به او، ایده منتقدان برجام مبنی بر گذاشتن پیششرط برای بازگشت به توافق هستهای را صریحاً و یا تلویحاً رد کردهاند.
به گزارش رکنا ، نشریه هفتگی اکونومیست در شماره جدید خود -۵ دسامبر ۲۰۲۰- تمایل جو بایدن برای ورود مجدد به توافق هستهای ایران را «بازگشت به آینده» توصیف کرده و معتقد است که اگرچه این امر ساده به نظر میرسد، اما دولت وی با موانع بزرگی روبرو است.
این هفتهنامه معتبر در مقاله خود با تیتر «بازگشت به آینده؛ جو بایدن خواهان ورود دوباره به توافق هستهای ایران است» نوشته است که این ایده ساده به نظر میرسد، اما موانع بسیاری سد راه او خواهد شد.
بطور کلی منتقدن غربی و خاورمیانهای برجام ۳ نقد اصلی به آن دارند. اولین انتقاد درباره جدول زمانبندی یا بندهای غروب آفتاب است.تحریمهای تسلیحاتی علیه ایران در ماه اکتبر اخیر منقضی شد. محدودیتهای ساخت سانتریفیوژهای پیشرفته و صادرات و واردات موشک نیز تا ۳سال دیگر منقضی میشود. اغلب محدودیتهای دیگر نیز در طول یک دهه برداشته خواهد شد (هر چند افزایش موشکافی آژانس برای همیشه طول خواهد کشید). دومین گلایه، کمتوجهی به برنامه موشکی ایران است که پیچیدگی آن در ماه ژانویه به نمایش درآمد؛ زمانی که ایران ترور [سردار شهید] قاسم سلیمانی، فرمانده نیروی قدس سپاه را با حملات موشکی دقیق به پایگاه سربازان آمریکایی در عراق تلافی کرد. سومین مسئله مورد ادعا نیز رفتار ایران در منطقه، به ویژه حمایت از گروههای متحدش مانند حزبالله لبنان است.
موافقت بایدن با ایده بازگشت متقابل و بیقیدوشرط به برجام
جو بایدن تمایل خود برای بازگشت همزمان، متقابل و بدون قیدوشرط ایران و آمریکا به تعهدات برجامی را چندبار علناً اعلام کرده است. سیاستگذاران اصلی دولت وی در حوزه سیاستخارجی نیز موضع مشابهی دارند. استراتژی دولت منتخب آمریکا در پرونده ایران از چندماه پیش از انتخابات طراحی و عملاً نهایی شده و ظاهراً تاکنون نیز ثابت مانده است.
اواخر شهریور خبرگزاری سیانان یادداشتی به قلم جو بایدن، نامزد حزب دموکرات در انتخابات ریاستجمهوری ۲۰۲۰ آمریکا تحت عنوان «راه هوشمندانهتری برای سخت گرفتن بر ایران وجود دارد» منتشر کرد. رویکرد کلی جو بایدن در این یادداشت، خلاصهای از کلیات مقاله ۱۰هزار کلمهای ایلان گلدنبرگ -مسئول پرونده ایران در تیم انتقالی جو بایدن- و همکارانش با عنوان «تعامل دوباره با ایران» بود که در وبگاه مرکز امنیت آمریکا نوین منتشر شد.
نسخهای از مقاله ایلان گلدنبرگ در اواخر جولای -اوایل مردادماه- در اختیار کمپین جو بایدن و مشاورین ارشد وی در حوزه سیاست خارجی، چهرههای نامآشنایی چون جیک سولیوان و آنتونی بلینکن قرار گرفت؛ این ۲مشاور دیرینه و مورد اعتماد بایدن اخیراً به عنوان گرینههای وزیرخارجه و مشاور امنیت ملی دولت وی انتخاب شدند. هر ۲ نیز در جریان مذاکرات هستهای ایران و انعقاد برجام نقش ویژهای ایفا کردهاند.آخرین قیمت های بازار ایران را اینجا کلیک کنید.
ارسال نظر