تشخیص دقیق بیماران کرونایی با یک ابزار پیشرفته

به گزارش رکنا، کووید-19 نیز مانند سایر عفونت‌های تنفسی، می‌تواند آسیب دائمی به ریه‌ها وارد کند، اما پزشکان برای به تصویر کشیدن و درک این آسیب تلاش کرده‌اند. اسکن‌های مرسوم قفسه سینه علائم اسکار ریه و سایر ناهنجاری‌های ریوی را تشخیص نمی‌دهند و همین امر ردیابی سلامت و بهبودی افراد مبتلا به مشکلات تنفسی مداوم پس از ابتلا به کووید-۱۹ را دشوار می‌کند.

روش جدید توسعه یافته توسط محققان دانشگاه علم و صنعت ملک عبدالله که "DLPE" نام دارد و طی آن الگوریتم‌های هوش مصنوعی را با داده‌های تصویربرداری استاندارد قفسه سینه ترکیب می‌کنند تا ویژگی‌های بصری غیرقابل تشخیصی را که نشان دهنده اختلال عملکرد ریه است، آشکار کند.

کشف ضایعات ریوی زیربصری

"شین گائو"(Xin Gao) دانشمند رایانه و زیست شناس محاسباتی گفت: رادیولوژیست‌ها با کمک DLPE می‌توانند ضایعات ریوی زیربصری جدید را کشف و تجزیه و تحلیل کنند. تحلیل این ضایعات می‌تواند به توضیح علائم تنفسی بیماران کمک کند و امکان مدیریت و درمان بهتر بیماری را فراهم کند.

این روش ابتدا هرگونه ویژگی آناتومیکی را که با پارانشیم ریه مرتبط نیست از بین می‌برد. بافت‌های درگیر در تبادل گاز به عنوان محل اصلی آسیب ناشی از کووید-۱۹ عمل می‌کنند. این بدان معناست که راه‌های هوایی و رگ‌های خونی توسط این ابزار برداشته شده و سپس تصاویر باقیمانده را بهبود می‌بخشند تا ضایعاتی را که ممکن است بدون کمک رایانه نادیده گرفته شوند، آشکار کند.

محققان الگوریتم‌های خود را با استفاده از سی تی اسکن سینه هزاران نفری که به دلیل کووید-۱۹ در بیمارستان بستری شده بودند، آموزش دادند و اعتبارسنجی کردند. آنها این روش را با نظرات رادیولوژیست‌های خبره اصلاح کردند و سپس DLPE را به روشی آینده‌نگر برای ده‌ها بازمانده از کووید-۱۹  با مشکلات ریوی زیاد به کار بردند.

به این ترتیب، گائو و همکارانش نشان دادند که این ابزار می‌تواند نشانه‌های فیبروز ریوی را در بیماران مبتلا به طولانی کووید نشان دهد و به توضیح تنگی نفس، سرفه و سایر مشکلات ریوی کمک کند.