امکان طغیان کرونا بعد از زلزله های اخیر / هشدار درباره توقف تیم های واکنش سریع برابر اپیدمی

به گزارش رکنا، دکتر حمید سوری، رئیس کمیته کشوری اپیدمولوژی و رئیس گروه واکنش سریع کرونا گفت: طی یک سال و نیم گذشته پیک‌های متعددی در کشور داشتیم که این پیک‌ها، با دامنه‌های مختلف نشان دهنده این است که در مدیریت اپیدمی به شکل کلی استمرار کافی را نداشتیم.

او با بیان اینکه زمانی که در مدیریت استمرار کافی نباشد و ساده انگاری برخی از مداخلات باعث می‌شود که مرتبا جامعه در آسیب پیک‌های بعدی باشد، افزود: هنوز نمی‌توانیم درباره آغاز پیک ششم کرونا صحبت کنیم اما نشانه‌ها اعلام می‌کند احتمالا اگر تمهیدات لازم را اتخاذ نکنیم، طی هفته‌های آینده وارد پیک ششم خواهیم شد.

آیا واکسیناسیون به معنی پایان کروناست؟

سوری ادامه داد: جابه جایی‌های جمعیت زیاد و کنترل مرزها برای شناسایی بیماران حامل بیماری ضعیف شده بر این اساس رعایت پروتکل‌های بهداشت نیز کم شده است.

او با اشاره به اینکه برای کنترل اپیدمی روی واکسیناسیون حساب ویژه‌ای باز کردیم، تصریح کرد: واکسیناسیون مداخله بسیار مهمی است ولی اینکه ما بخواهیم برای پوشش بالای واکسیناسیون هیجان زده شویم و احساس کنیم که یواش یواش پایان اپیدمی را جشن خواهیم گرفت، باعث می‌شود نگرانی‌هایی ایجاد شود.

کرونا مختص به نقطه‌ای خاص نیست

رئیس کمیته کشوری اپیدمولوژی بیان کرد: واکنش سریع برابر طغیان‌های کوچک و بزرگ، امر مهمی است. در حال حاضر متاسفانه عملکرد و فعالیت تیم‌های واکنش سریع برابر اپیدمی متوقف شده و این باعث شده خیلی نتوانیم کانون‌های پیک بعدی و کانون‌های طغیان بیماری را به موقع شناسایی و به سرعت کنترل کنیم.

او ادامه داد: اصلا نمی‌توانیم پایان کرونا را اعلام کنیم. حتی کشورهایی که ماه‌هاست اپیدمی را کنترل کردند چنین ادعایی نداشته و ندارند چراکه این بیماری یک پاندمی است و مختص منطقه و نقطه خاصی نیست.

مدیریت هوشمند تجربه خوب جهانی است

رئیس گروه واکنش سریع کرونا گفت: تا زمانی‌که در سطح جهانی نتوانیم بیماری را کنترل کنیم، ادعای پایان اپیدمی غیر واقعی است.

سوری درباره ارزیابی مدیریت قرنطینه هوشمند افزود: ما باید از تجارب موفق جهانی درس بگیریم. مدیریت هوشمند اپیدمی در دنیا یکی از موثرترین راه‌ها برای کنترل اپیدمی است. قرنطینه هوشمند و واکسیناسیون به تنهایی نمی‌تواند اپیدمی را خاتمه دهد اما هر کدام سهمی در کاهش بار ناشی از اپیدمی دارند و به کارگیری آن‌ها، توانایی کشور را برای کنترل اپیدمی بیشتر می‌کند.

رئیس گروه واکنش سریع کرونا ادامه داد: اینکه مدیریت هوشمند چگونه تدوین شود و چگونه اجرا می‌شود، مهم است. امیدواریم طرح مدیریت هوشمند برخلاف برخی از مداخلات مثل قرنطینه شهرها، محدودیت ترددی موفق عمل کند چراکه در این زمینه‌های خیلی موفق عمل نکردیم.

درمان قطعی برای بیماری کرونا وجود ندارد

او با بیان اینکه تعطیلی و محدودیت تردد بین شهرها برقرار شده اما ۵۰ درصد از ترددها در روزهای محدودیت نیز صورت می‌گیرد، افزود: درست است که جریمه تا حدی بازدارنده است اما نشان داده اثرات سوء عدم رعایت پروتکل‌ها بسیار بیشتر از آن چیزی بوده که با رقم جریمه‌ای آن را کنترل و مهار کنیم.

سوری بیان کرد: بشر در تکاپوست تا درمان‌های جدیدی را برای بیماران کرونایی انجام دهد. بیماری کرونا دو فاز ویروسی و التهابی دارد و در کلیت درمان هر چه بتوانیم سریع‌تر بیماری را شناسایی و درمان کنیم شانس وخامت بیماری کمتر خواهد شد.

او با بیان اینکه کمیته علمی باید براساس مستندات محکم علمی دنیا، پروتکل‌های درمانی را تدوین کند و مستندات لازم را برای این موضوع ارائه دهد، گفت: هیچ راه درمانی اختصاصی برای کرونا وجود ندارد.

بهترین زمان تزریق واکسن آنفولانزا چه زمانی است؟

رئیس گروه واکنش سریع کرونا تصریح کرد: احتمال اینکه فردی هم‌زمان کرونا و آنفولانزا را تجربه کند وجود دارد اما خیلی ضعیف است. زمان واکسیناسیون بیماری آنفولانزا از نیمه دوم شهریورماه شروع شده و تا اواسط پائیز ادامه دارد اما این واکسن یک نیاز عمومی نیست و به افرادی که جزو گروه‌های پر خطر هستند مثل بیماران قلبی و عروقی، توصیه می شود.

او بیان کرد: مطالعات نشان می‌دهد تزریق همزمان واکسن کرونا و آنفولانزا مشکل علمی ندارد اما به دلیل عوارض واکسن‌ها بهتر از بین تزریق این دو واکسن فاصله دو هفته‌ای رعایت شود.

سوری درباره احتمال گسترش بیماری کرونا در مناطق زلزله زده استان خوزستان گفت: هشدار می‌دهیم که مردم از حضور در تجمعات اجتناب کنند و از طرفی زمانی که بلاهای طبیعی مثل زلزله حاصل می‌شود، به دلیل بی‌خانمان شدن و پائین آمدن سطح بهداشت به دلیل شرایط موجود، استعداد جامعه برای ابتلا به بیماریها از جمله کرونا افزایش پیدا می‌کند و نیاز به مراقبت‌های لازم است و اگر مراقبت انجام نشود می‌تواند کانونی برای طغیان بیماری باشد.

منبع: برنا