خریداران آجیل شب یلدا بخوانند

به گزارش رکنا، هر سال در آستانه شب یلدا ، آجیل و قیمت آن به یکی از دغدغه‌های مردم تبدیل می‌شود. برای بررسی جوانب مختلف این موضوع با رئیس اتحادیه آجیل و خشکبار به گفتگو نشستیم.

علیرضا ارزانی ممقانی، رئیس اتحادیه آجیل و خشکبار نماینده اتاق اصناف ایران در حوزه آجیل خشکبار و حبوبات اظهار داشت: «شیوع کرونا، شب یلدا و تهیه آجیل را کمرنگ‌تر کرده است اما مردم مثل همیشه به حفظ این سنت قدیمی و میراث فرهنگی علاقه دارند. کرونا بی‌‌تاثیر نیست با این حال مردم، خریدهای خود را انجام می‌دهند. امسال حجم تولید در مقایسه با سال قبل بسیار خوب بود. تولید بسیاری از اقلام افزایش یافت. برای مثال آمار تولید پسته از ۱۸۰ به ۲۲۰ هزار تن رسید بنابراین به لحاظ موجودی آجیل در وضعیت مناسبی قرار داریم. حجم صادرات در مقایسه با سال‌های قبل، کمتر شده است. همه این عوامل دست به دست هم داده‌اند تا افزایش قیمت نداشته باشیم».

وی افزود: «آجیل زود کهنه می‌شود و بو می‌گیرد اما در عرض ۱۰ روز کهنه نمی‌شود. بنابراین به مردم توصیه می‌شود که خرید را به لحظه آخر موکول نکنند تا شاهد تجمع گسترده در مغازه‌ها و فروشگاه‌ها نباشیم. آجیل محصولی است که به فرآوری نیاز دارد و این کار زمانبر است بنابراین درخواست ما از مردم آن است که در این شرایط کرونایی، تهیه آجیل را به تاخیر نیندازند. ازدحام جمعیت در واحدها خطرناک است پس مردم شرایط خاص امسال را مدنظر قرار دهند. تمام واحدها موظف به رعایت همه پروتکل‌های بهداشتی هستند».

مشکل اصلی کاهش قدرت خرید است

سال‌های قبل فعالان بازار آجیل و خشکبار، فروش ویژه تدارک می‌دیدند اما شیوع کرونا باعث شد که امسال این اتفاق نیفتد. علیرضا ارزانی ممقانی ضمن بیان این موضوع گفت: «صنف ما جز مشاغل غیرضروری است بنابراین امکان برنامه‌ریزی برای فروش‌های ویژه وجود نداشت. متاسفانه کرونا در بدترین زمان ممکن شایع شد. فروش همکاران در اسفند ماه به اندازه ۴ ماه است اما کرونا این فرصت را از بازار گفت. کرونا همه برنامه‌ریزی‌ها را مختل و خسارت بزرگی برجا گذاشت. تعطیلی‌ها و قرنطینه‌های پشت سرهم باعث شد که محصولات در انبارها بماند و از بین برود. حتی واحدهایی را می‌شناسم که مجبور شدند بخشی از جنس خود را به دامداری‌ها بدهند. در حال حاضر هر لحظه امکان تبدیل وضعیت نارنجی به قرمز وجود دارد بنابراین امسال برخلاف سال‌های گذشته امکان فروش ویژه وجود نداشت».

وی در ادامه گفت: «مردم واقعاً می‌خواهند آجیل را در سبد خرید خود حفظ کنند اما کاهش قدرت خرید اجازه این کار را نمی‌دهد. برای مثال گردو همیشه یکی از اقلام موردعلاقه و پرمصرف ایرانیان بوده است اما وقتی قیمت هر کیلو مغز گردو به ۲۰۰ هزار تومان می‌رسد بسیاری از اقشار از عهده خرید برنمی‌آیند. برخلاف تصور، همکاران از گران شدن آجیل و خشکبار خوشحال نمی‌شوند چون فروش را به طرز چشمگیری کاهش داده است. سود در فروش است. سال‌هاست که قیمت پسته ایران در بازارهای جهانی بین ۱۰ تا ۱۲ دلار است. بازار جهانی طبق نرخ جهانی عمل می‌کند. این نرخ، مستقل است و ربطی به افزایش و کاهش پول ما ندارد».آخرین قیمت های بازار ایران را اینجا کلیک کنید.