آیا صادرات مانند برخی از کالاها، مشمول معافیت مالیاتی است؟
رکنا: تا چندی پیش کشمکش های فراوانی درباره ارزش افزوده کالا ها و خدمات و همچنین معافیت آن ها وجود داشت اما در حال حاضر همه چیز شفاف سازی شده است.
به صورت کلی معافیت های مالیات بر ارزش افزوده، با هدف کاهش فشار بر اقشار ضعیف و کم درآمد جامعه و همچنین کاهش هزینه های اجرایی اجرا می شود. با این حال هنوز هم افراد سوالات متفاوتی درباره انواع کالاها و خدمات دارند. این سوالات می تواند مربوط مواردی اعم از معافیت های مالیت بر ارزش افزوده و یا تفکیک آن ها به دسته های مخلتف باشد.
در حالت کلی، مبحث مالیات برای بسیاری از افراد سوال های متفاوتی ایجاد می کنند. مخصوصا در بحث ارسال لیست بیمه، نحوه محاسبه مالیات حقوق و موارد مشابه می تواند کمی سخت باشد.
در این مقاله قصد داریم تا جای امکان این مباحث را از دیدگاه های مخلتف بررسی کنیم و پاسخ مناسبی برای سوالات مربوط به این موضوع، ارائه دهیم.
محصولات کشاورزی از پرداخت مالیات و عوارض ارزش افزوده معاف هستند!
محصولات کشاورزی، مهم ترین محصولاتی هستند که مشمول مالیات و عوارض ارزش افزوده نخواهند شد. البته باید توجه داشته باشید که منظور از محصولات کشاورزی، محصولات فرآوری نشده است.
دام زنده و خوراک آن نیز بعد از محصولات کشاورزی، دومین دسته از محصولاتی هستند که مشمول پرداخت مالیات و عوارض ارزش افزوده نخواهند بود.
البته سبد عمومی کالاهای مصرفی نیز از مالیات و عوارض معاف هستند. در لیست زیر تعدادی از محصولاتی که مشمول مالیات نیستند را نام میبریم:
- نان
- گوشت و انواع فرآورده های گوشتی
- قند
- شکر
- شیر، پنیز و ماست
- آب مصارف کشاورزی
- نسخه های کاغذی و الکترونیکی کتاب، روزانه، مجله و نشریه
- برنج، حبوبات، سویا و پروتئین سویا
- آرد خبازی
- لوازم مصرفی درمانی، خدمات درمانی و توان بخشی
- انواع دارو
- لوازم مصرفی انواع خدمات پژوهشی و آموزشی
آیا کالاهای صادراتی، از پرداخت مالیات بر ارزش افزوده معاف هستند؟
در حال حاضر ماده 10 قانون مالیات بر ارزش افزوده، به دست نمایندگان مجلش شورای اسلامی مبنی بر معافیت کالا و خدمات به خارج از کشور، تصویب شده است.
این قانون در جلسه علنی روز شنبه 29 دی ماه سال 1398 تصویب شده است. با توجه به این قانون، مواردی که در ادامه شرح می دهیم، از پرداخت مالیات و عوارض معاف هستند:
- خدمات سوآپ یا همان معاوضه نفت خام، فرآورده های نفتی که شامل مواردی اعم از بنزین، نفت گاز، نفت کوره، نفت سفید، سوخت هوایی و گاز مایع هستند و به علاوه برق و گاز طبیعی
- صادرات انواع کالا به خارج از کشور در صورتی که پروانه ثبت گمرکی یا برگه خروجی وجود داشته باشد. همچنین برای صادرات خدمات، ارائه قرار داد مربوط و گواهی انجام کار نیاز است. این گواهی معمولا توسط نزدیک ترین نمایندگی رسمی جمهوری اسلامی ایران در کشور مقصد تایید می شود. همچنین به جای این مورد می توان گواهی ارزآوری با تایید بانک مرکزی را ارائه داد.
استرداد مالیات پرداخت شده توسط صادرکنندگان چقدر طول می کشد؟
نه تنها کالا ها و خدمات صادراتی، از پرداخت مالیات بر ارزش افزوده معاف شده اند، بلکه مالیات و عوارض پرداخت شده موجود در اظهارنامه مالیاتی، مربوط به نهادهایی که در تولید محصول صادراتی نقش داشته اند نیز به صادرکنندگان بازمیگردد.
طبق ماده 34 قانون وضع موانع تولید که در سال 1394 تصویب شده است، سازمان امور مالیاتی موظف است تا در بازه زمانی نهایتا یک ماهه برای عودت مالیات و عوارض محصولات صادراتی، اقدامات لازم را امجام دهد. این دستور العمل اجرایی به ادارات کل امور مالیاتی ابلاغ شده است.
همچنین نکته مهمی که در این دستور العمل وجود دارد، مربوط به کاهش زمان عودت مبلغ است. می توان اینطور گفت که ادارات کل امور مالیاتی بدون نیاز به بررسی دفتر باید برای برگرداندن مبلغ، اقدامات لازم را انجام بدهند زیرا اسناد و مدارم تبیین شده، برای اثبات شروع کار به تنهایی کافی هستند و نیاز به بررسی مجدد دفاتر و اسناد نیست.
اصلی ترین مشکل استرداد مالیات پرداخت شده به صادرکنندگان
همانطور که در قسمت بالا توضیح دادیم، سازمان امور مالیاتی باید برای استرداد عوارض پرداخت شده توسط صادرکنندگان، اقدامات لازم را انجام دهد اما یک مشکل اساسی در این میان وجود دارد.
از آنجایی که درآمدهای مالیاتی برای ادارات امور مالیاتی توسط این عوارض و مالیات ها، ایجاد شده بود، در حال حاضر این ادارات نسبت به عودت هزینه های پرداخت شده، مایل نیستند و می توان گفت که برای انجام این کار مقاومت می کنند. استرداد مالیات و عوارض پرداخت شده توسط صادرکنندگان در حال حاضر یکی از اصلی ترین معضلات به وجود آمده در سازمان امور مالیاتی است.
از این رو اقدامات متفاوتی در حال انجام است که این کار به بهترین شکل ممکن انجام شود. به طور مثال یکی از اموری که با هدف تسهیل در فرآیند عودت هزینه های پرداخت شده در نظر گرفته شده است، تشکیل گروه های ویژه استرداد در تمامی ادارات کل امور مالیاتی است.
در این مقاله قصد داشتیم نگاه کاملی به کالاها و مواردی داشته باشیم که مشمول مالیات نخواهند شد. در صورتی که فکر می کنید هنوز هم پاسخ سوال خود را پیدا نکرده اید، پیشنهاد می کنیم از قسمت نظرات، با ما در ارتباط باشید.
ارسال نظر