روغن نباتی جامد تا سه برابر گران و نایاب شد
اقتصادی رکنا: انواع روغن نباتی مورد نیاز خانوارها همچنان کمیاب و گران مانده است. علاوه بر کمبود روغن مایع بطری خانوار در فروشگاههای زنجیرهای و خردهفروشیهای سطح شهر تهران، انواع حلب روغن نباتی جامد و نیمه جامد نایاب و با افزایش حدود سه برابری قیمت مواجه شده است.
با وجود اعلام مسئولان تنظیم بازار برای تامین روغن خام مورد نیاز کارخانههای روغن کشی و وعده تشکلهای صنفی تولیدی وتوزیعی برای رشد تولید و عرضه روغن مایع بطری مورد نیاز خانوارها از شنبه دو هفته پیش با توزیع در فروشگاههای زنجیرهای و میادین میوه و تره بار، نهتنها خبری از رشد عرضه روغن مایع بطری خانوار در فروشگاههای زنجیرهای و خرده فروشیهای سطح شهر نیست بلکه انواع روغن نباتی جامد و نیمه جامد در بازار نایاب شده و قیمت این اقلام تا بیش از سه برابر افزایش یافته است. گزارش میدانی خبرنگار همشهری از وضعیت عرضه و قیمت انواع روغن نباتی خوراکی مورد نیاز خانوارها حاکی از کمبود شدید، عرضه چند نرخی و افزایش بیرویه قیمت برخی از این اقلام است. درحالیکه خبری از عرضه اغلب انواع روغن نباتی مایع آفتابگردان معمولی و روغن مایع سرخ کردنی 810گرمی تولیدی برندهای معروف مانند لادن، ورامین یا کانولا در خرده فروشیهای سطح شهر و فروشگاههای زنجیرهای نیست، انواع حلب روغن نباتی جامد و نیمه جامد 4.5و 5و 16کیلوگرمی نیز با وجود کاهش تقاضای ناشی از تعطیلی رستورانها، تالارهای پذیرایی و... بهدلیل شیوع کرونا، در بازار نایاب شده و قیمت انواع روغن نباتی تا حدود سه برابر افزایش یافته است. با این شرایط در اغلب فروشگاههای زنجیرهای و میادین میوه و تره بار شهرداری تهران خبری از عرضه انواع روغن مایع پختوپز و سرخ کردنی نیست و محدود محصولات عرضه شده در خرده فروشیهای سطح شهر تهران نیز با قیمتهایی بهمراتب بالاتر از نرخهای مصوب درج شده در سامانه 124سازمان حمایت به مشتریان عرضه میشود. علاوه بر کمبود روغن نباتی در سطح خرده فروشی، بنکداران مواد غذایی نیز از عرضه نشدن و کمبود شدید انواع روغن نباتی مایع پختوپز و سرخ کردنی و حلب روغن نباتی جامد و نیمه جامد خبر میدهند. این در حالی است که امیر هوشنگ بیرشک، دبیر انجمن صنفی صنایع روغن نباتی ایران چندی پیش در گفتوگو با همشهری از تامین روغن خام مورد نیاز کارخانهها خبر داده و تأکید کرده بود که از هفته دوم آبانماه با عرضه سراسری روغن در فروشگاههای زنجیرهای، میادین میوه و ترهبار و خرده فروشیهای سطح شهر بازار از این کالا اشباع شده و مشکلی برای تامین نیاز خانوارها بهخصوص روغن مایع بطری نیست.
جاماندن نرخ مصوب روغن نباتی از بازار
بررسی قیمتهای درج شده انواع روغن نباتی در سامانه 124سازمان حمایت مصرفکنندگان و تولیدکنندگان و نرخهای فروش این محصول در بازار خرده فروشی نیز بیانگر تخلف فروشندگان و جاماندن نرخهای مصوب از قیمت فروش انواع روغن در بازار خرده فروشی است بهنحوی که در سامانه مذکور حداکثر قیمت مصرفکننده هر بطری روغن مایع آفتابگران معمولی 810گرمی 8هزار و 250، روغن مایع سرخ کردنی ویژه کم جذب 810گرمی 8هزار و 50، حلب روغن نباتی نیمه جامد 4.5کیلوگرمی 36هزار و 250تومان و حلب روغن نباتی معمولی 16کیلوگرمی 128هزار تومان درج شده است اما اکنون در خرده فروشیهای سطح شهر نهتنها خبری از عرضه انواع روغن مایع برندهای مشهور نیست بلکه انواع روغن مایع بطری مورد نیاز خانوارها به نرخ 12تا 15هزار تومان آن هم بهصورت محدود و به مشتریان خاص عرضه میشود. عرضه انواع روغن نباتی مایع و جامد در فروشگاههای زنجیرهای و میادین میوه و تره بار نیز بهشدت کاهش یافته است. اما در بازار خرده فروشی و بنکداری انواع حلب روغن نباتی جامد و نیمه جامد وضعیت بهمراتب بدتر است بهنحوی که این نوع روغن در بازارنایاب شده و حتی بنکداران نیز از اتمام ذخایر کالایی خود و عرضه نشدن آن توسط شرکتهای پخش گلایه دارند. با این شرایط هر حلب 4.5کیلوگرمی روغن نیمه جامد که نرخ مصوب آن در سامانه 124سازمان حمایت حداکثر 36هزار و 250تومان درج شده است در برخی خرده فروشیهای سطح شهر با قیمت 95تا 100هزار تومان به مشتریان عرضه میشود و قیمت هر حلب 16کیلوگرمی روغن جامد معمولی نیز از 128هزار تومان مصوب سازمان حمایت به حدود 320تا 350هزار تومان در سطح خرده فروشی افزایش یافته است.
توقف توزیع بنکداری و وعده تازه عرضه روغن
دبیر انجمن صنایع روغن نباتی ایران با بیان اینکه براساس مصوبه دولت، مقرر شده روغن نباتی تنها در اختیار فروشگاههای زنجیرهای و خرده فروشیهای سطح شهر قرار گیرد و به همین منظور فعلا روغن نباتی در اختیار واسطهها و بنکداران قرار نمیگیرد، درباره کمبود روغن در بازار، گفت: گرانی روغن در کشور مربوط به روغنهای نیمهجامد است و خوشبختانه ۹۰درصد مشکل روغن مایع خانوار برطرف شده است. امیرهوشنگ بیرشک درباره دلایل نبود و گرانی روغن حلب در بازار نیز گفت: بهدلیل نبود روغن پالم و برخی دیگر از روغنها، فعلا امکان تولید روغن جامد جود ندارد و روغنهای حلب 4.5، 5و 16کیلوگرمی در بازار نیست.
اما دیروز دبیر ستاد تنظیم بازار از توزیع روغن خوراکی در سطح خرده فروشی و سوپر مارکتها به اندازه کافی طی یک تا دو روز آینده خبرداد و گفت: شبکههای پخش برای توزیع روغن خوراکی در سطح خرده فروشیها و سوپرمارکتها فعال شدند که امیدواریم از فردا و پس فردا روغن خوراکی به اندازه کافی در سطح خرده فروشیها توزیع و عرضه شود. عباس قبادی، افزود: در مورد روغن جامد هم تا هفته آینده مشکل صنایع مصرفکننده روغن حل میشود ضمن اینکه بازرگانی دولتی حواله ۷۰ هزار تن روغن سهمیه ماهانه مجموعه صنعت کشور را صادر کرده که تا چند روز آینده به مقاصد صنایع کشور حمل میشود.
فروش تحمیلی سایر اقلام کالایی همراه با روغن نباتی
نایبرئیس اتحادیه بنکداران مواد غذایی درگفتوگو با همشهری با انتقاد از شیوه توزیع روغن نباتی توسط برخی شرکتهای پخش مبنی بر فروش تحمیلی برخی دیگر از محصولات همراه این کالا، گفت: متأسفانه محدود شرکتهای پخش که روغن نباتی را در اختیار برخی عمده فروشان قرار میدهند نیز آنها را ملزم به خرید عمده محصولاتی مانند رب گوجه فرنگی و کنسرو ماهی تن با قیمت بالا میکنند تا به این وسیله نرخ مصوب روغن نباتی را رعایت کنند. عبدالله حقیقت با بیان اینکه براساس قانون نظام صنفی و اعلام سازمان صنعت و تعزیرات حکومتی هرگونه فروش تحمیلی کالا تخلف است، افزود: این شیوع عرضه روغن باعث مشکلاتی برای بنکداران شده است. تا چندی پیش روغن جامد کم بود اما اکنون هم روغن مایع بطری مورد نیاز خانوار و هم انواع روغن نیمه جامد و جامد کمیاب شده است. او همچنین از کمبود شدید توزیع انواع روغن نباتی در سطح بنکداری خبر داد و گفت: از مدتها پیش عرضه روغن نباتی در سطح عمده فروشی، سوپر مارکتها بهشدت کاهش یافته که این امر منجر به کمبود و گرانی انواع روغن نباتی شده است. حقیقت مسئولان را مقصر کمبود و گرانی انواع روغن در بازار دانست که با تعلل در تامین روغن خام مورد نیاز صنایع موجب کمبود و افزایش شدید قیمت انواع روغن در سطح عمده فروشی و خرده فروشی شدهاند و افزود: مشخص نیست چرا با وجود وعدههای مسئولان روغن حتی در فروشگاههای زنجیرهای نیز توزیع نشده است. او درمورد افزایش قیمت انواع روغن نباتی حلب، گفت: حداکثر قیمت مصوب مصرفکننده روغن نیمه جامد 4.5کیلویی کمتر از 37هزار و قیمت هر حلب 16کیلوگرمی روغن جامد معمولی کمتر از 130هزار تومان است اما تاکنون نیاز بازار به این نوع روغن از طریق انبارهای بنکداری تامین میشد ه و حالا این انبارها نیز خالی شده و کسی روغن جامد برای فروش ندارد. به گفته حقیقت کمبود و گرانی روغن نباتی جامد و نیمه جامد در حالی است که اکنون رستورانها و تالارهای پذیرایی و برخی دیگر از صنوف و صنایع بهدلیل شیوع کرونا تعطیل یا نیمه تعطیل بوده و تقاضا برای این نوع روغن کاهش یافته است.برای ورود به کانال تلگرام ما کلیک کنید.
ارسال نظر