آیا بورس شرکت های تاکسی اینترنتی را نجات می دهد ؟

صحبت از تاکسی اینترنتی که به میان می‌آید معمولا نام اسنپ و تپسی زودتر به ذهن می‌آید. بعد نوبت برندهای دیگری مانند ماکسیم یا کارپینو می‌رسد. اما تعداد کسب و کارهایی که مجوز تاکسی اینترنتی را دریافت کرده‌اند، بسیار بیشتر از این حرف‌هاست. به گفته رضا الفت‌نسب، عضو هیات‌مدیره اتحادیه صنفی کسب و کارهای مجازی، این اتحادیه تاکنون ۱۴۰ مجوز تاکسی اینترنتی صادر کرده است که حداقل ۶۰ مورد از آنها، در شهرهای مختلف فعال هستند.

او می‌گوید: درست یا غلط افراد زیادی در این سال‌ها به این حوزه ورود کرده‌اند و حتی مجوزهایی را برای فعالیت در شهرهای کوچک کسب کرده‌اند.

اما آیا همه آنها موفق هستند؟ الفت‌نسب به این پرسش توضیح می‌دهد: متاسفانه تعداد زیادی از آنها اکنون درآمدی ندارند و ورشکسته محسوب می‌شوند؛ اگر متقاضیان دیگری بخواهند بی‌گدار به آب بزنند، ممکن است به همین سرنوشت دچار می‌شوند.

او تاکید می‌کند: افراد از یک سو نباید بدون بررسی کافی در زمینه الزامات و هزینه‌های این نوع کسب و کار، به سمت فعالیت در حوزه تاکسی‌های اینترنتی بیایند؛ ضمن اینکه باید در تنظیم مدل تجاری خود نیز خلاقیت داشته باشند.

ریزش شدید مسافر با شیوع کرونا

این سخنان عضو هیات‌مدیره اتحادیه صنفی کسب و کارهای مجازی، زمانی اهمیت بیشتری می‌یابد که در کنار آمارهای بعدی او قرار گیرد؛ به گفته الفت‌نسب، تاکسی‌های اینترنتی از زمان شیوع کرونا به طور میانگین بین ۵۰ تا ۷۰ درصد مسافرانشان ریزش داشته است و در برخی شهرها این عدد به ۹۰ درصد هم می‌رسد؛ به ویژه در ماه‌های نخست این ریزش به ۷۰ تا ۹۰ درصد هم رسید.

او می‌افزاید: در مقعطی شرایط بهبود یافت اما در ادامه، وضعیت اقتصادی و قدر خرید مسافران به سمتی رفت که هنوز تعداد مسافران تاکسی‌های اینترنتی به سطح قبل از کرونا نرسیده است. اکنون نگرانی‌هایی برای ریزش بیشتر نیز وجود دارد.

اما آیا اتحادیه می‌تواند از این کسب و کاها حمایتی داشته باشد؟ ‌الفت‌نسب در پاسخ به این پرسش می‌گوید: اتحادیه تنها کمکی که می‌توانست انجام دهد، تثبیت فعالیت آنها در شهرهای مختلف بود که در این زمینه موفقیت‌هایی را نیز به‌دست آورده است.

او مشکل امروز این کسب و کارها را شرایط اقتصادی کشور می‌داند و می‌افزاید: از یک سو هزینه‌های رانندگان در زمینه قطعات یدکی و لاستیک به شدت افزایش یافته است، از سوی دیگر مردم با مشکلاتی مواجه هستند و پرداخت برخی ارقام کرایه‌ها برای آنها سنگین است. در این شرایط، من نگران آینده تاکسی‌های اینترنتی هستم.

از ورود به بورس چه خبر؟

شرکت تپسی از جمله استارتاپ‌هایی است که بنا بر وعده فرهاد دژپسند وزیر امور اقتصادی و دارایی قرار بود تا پایان تابستان به بازار سرمایه راه یابند ولی این اتفاق هنوز رخ نداده است. الفت‌نسب در این مورد می‌گوید: هنوز اتفاق خاصی رخ نداده و ورود استارتاپ‌ها از جمله تاکسی‌های اینترنتی به بورس فقط در حد صحبت بوده است.

او می‌افزاید: این کسب و کارها نیاز به جذب سرمایه دارند و ورود به بورس می‌تواند به آنها کمک کند اما شرایط اقتصادی هم سخت شده و ممکن است، تعداد مسافران آنها ریزش داشته باشد؛ این موضوع جای نگرانی دارد.

به گفته الفت‌نسب، وضعیت موجود در حالی است که تاکسی‌های اینترنتی هزینه زیادی را برای گسترش کسب و کار خود انجام داده‌اند و حالا شرایط اقتصادی باعث شده است که آینده فعالیت آنها قابل پیش‌بینی نباشد.

موانع امنیتی و سخت‌گیری‌های شهرداری‌ها

این عضو هیات‌مدیره اتحادیه صنفی کسب و کارهای مجازی، چندی پیش در گفت‌وگویی به این نکته اشاره کرده بود که برخی از شهرها مانع ورود و فعالیت تاکسی‌های اینترنتی می‌شوند. پیگیری‌های تجارت‌نیوز نشان می‌دهد چنین مشکلی اکنون برای تپسی وجود ندارد. اسنپ اما تا لحظه تنظیم این گزارش، پاسخی نداده است. البته، تعداد تاکسی‌های اینترنتی بسیار بیشتر از این دو شرکت هم هست و شاید برخی از آنها هنوز مشکلاتی برای فعالیت در بعضی شهرها داشته باشند.

الفت‌نسب در این مورد می‌گوید: اخیرا گزارش‌ها در این زمینه کاهش یافته است اما در ماه‌های گذشته تعدادی از شهرها، موانعی را برای فعالیت تاکسی‌های اینترنتی ایجاد کرده بودند.

او ادامه می‌دهد: اتحادیه، نامه‌نگاری‌هایی را برای حل این مشکل انجام داد ولی بعید است که موضوع به صورت کامل حل شده باشد.

عضو هیات‌مدیره اتحادیه صنفی کسب و کارهای مجازی، در توضیح دلیل این مانع‌تراشی‌ها می‌گوید: به صورت دقیق مشخص نشد دلیل مقاومت‌ها چه بود اما به نظر می‌رسد در برخی شهرها مباحث امنیتی وجود دارد که باعث تردیدهایی برای فعالیت‌ تاکسی‌های اینترنتی می‌شود.

الفت‌نسب ادامه می‌دهد: در برخی شهرها نیز شهرداری‌ها سخت‌گیری‌هایی را اعمال می‌کنند. برای مثال اخیرا یکی از شرکت‌های تاکسی اینترنتی به اتحادیه اعلام کرده است که شهرداری اصفهان برای تمدید قرارداد، الحاقیه‌ای را به آن افزوده است که قانونی نیست و شرایط سختگیرانه‌ای دارد. اتحادیه نامه‌نگاری‌هایی را در این زمینه با وزارت کشور انجام داده است و تلاش می‌کند مشکل را حل کند.

به گفته او، مشکلات تاکسی‌های آنلاین همچنان ادامه دارد و شهرداری‌ها در برخی شهرها، آگاهی چندانی از ساز و کار همکاری با این کسب و کارها ندارند.

آخرین اخبار و گزارش‌ها در حوزه استارتاپ و فناوری اطلاعات را در صفحه اختصاصی استارتاپ تجارت‌نیوز دنبال کنید.برای ورود به کانال تلگرام ما کلیک کنید.