چرا تخم مرغ گران شد ؟ + جزئیات
اقتصادی رکنا: وضعیت نامتعادل و نبود ثبات قیمت در بازار از یک سو و نوسان قیمت نهادهها از سوی دیگر از دلیل اصلی مشکلات تولیدکنندگان به شمار میرود و همین موضوع قیمت تخم مرغ را به شدت تحت تأثیر قرار داده است.
قیمت تخم مرغ / استان همدان در زمینه تولیدات مرغ تخمگذار، تخم مرغ، واحدهای سورت و بستهبندی تخم مرغ و واحد تولیدی پودر و مایع تخم مرغ حرف برای گفتن دارد، در این زمینه زنجیرهای از تولیدات پیوسته شکل گرفته و علاوه بر کاهش ضایعات و تاثیر چشمگیر در تنظیم بازار باب صادرات و ارزآوری را فتح کرده است.
ناگفته نماند مدتی است تولیدکنندگان در این چرخه تولید دچار مشکلات اقتصادی شدهاند و با وجود تولیدات بالای این محصول در سطح استان تعادل عرضه و تقاضا در بازار بر هم ریخته است.
یکی از عوامل تاثیرگذار در قیمت تمام شده تخم مرغ، نهاده است به عبارت دیگر ۶۰ درصد از قیمت تمام شده این محصول را نهادهها تعیین میکنند، ضمن اینکه قیمت نهادهها نیز روز به روز در حال افزایش است، از طرفی سازمان صمت قیمت خرید این محصول را به ازای هر کیلو ۱۲ هزار و ۵۰۰ و عرضه به مصرفکننده را ۱۴ هزار و ۵۰۰ قیمتگذاری کرده است.
در حالی که تولیدکنندگان معتقدند قیمت تمام شده هر کیلو تخم مرغ ۱۴ هزار و ۵۰۰ تومان است بنابراین تولیدکنندگان با تمکین قیمتگذاری صورت گرفته دچار ضرر و زیان و در صورت عدم تمکین توسط مراجع ذیربط جریمه میشوند.
به نظر میرسد راه چاره این مشکل بازنگری دولت در قیمت نهادهها و تامین آن است به ویژه اینکه نهادهها وارادتی بوده و نوسانات قیمت ارز تاثیر بسزایی در قیمت این مواد اولیه دارد.
صنایع تبدیلی تخم مرغ سوپاپ اطمینان تولیدکنندگان
مدیرعامل شرکت پژوهش و تولید نارین که در زمینه فرآوری تخم مرغ فعالیت خود را از سال ۱۳۷۳ بهعنوان نخستین واحد در زمینه فرآوری تخممرغ و صنایع تبدیلی آغاز بهکار کرد گفت: این شرکت با هدف استفاده بهتر از تخممرغ و تولید فرآوردههای تخممرغ، همچون پودر و مایع به ویژه در فصول گرم سال، افزایش سهولت و ایمنی مصرف تخممرغ و افزایش ماندگاری این محصول مغذی آغاز به کار کرده است.
به گفته حمید هوشیار تولید پودر تخممرغ و مایع پاستوریزه تخممرغ کامل، سفیده و زرده و پودرهای ورزشی غذایی از دیگر تولیدات این شرکت است که توانسته بخشی از نیاز صنایع غذایی کشور را در تولید محصولاتی چون سس مایونز، فرآوردههای گوشتی، محصولات قنادی، پودرهای ورزشی و ... تأمین کند.
وی با اشاره به اینکه تولیدات این واحد تولیدی به میزان چشمگیری نیاز کشور به واردات این محصولات را رفع کرده و در راستای صادرات نیز حرف برای گفتن داریم یادآور شد: با توجه به اینکه در این شرکت معدومسازی تخم مرغ نداریم تولید مازاد تولیدکنندگان را با قیمت روز از آنها خریداری میکنیم.
مدیرعامل شرکت پژوهش و تولید نارین با تأکید بر اینکه در حال حاضر تولید مازاد استان خراسان و دیگر استانها را خریداری میکنیم افزود: با این روند در استان همدان تولیدکنندگان مشکلی برای تولید مازاد تخم مرغ به ویژه در فصول گرم سال را ندارند.
وی با بیان اینکه هم اکنون بسیاری از شرکتهای تولیدی کشور که ماده اولیه تولید آنها پودر تخممرغ و مایع پاستوریزه تخممرغ مشتری ما هستند تصریح کرد: روزانه ۸۰ تا ۱۰۰ تن تخم مرغ در شرکت پذیرش داریم و محصولات خود را به سراسر کشور ارسال میکنیم.
هوشیار با بیان اینکه شرکتهای دارویی و غذایی به ما سفارش میدهند ما نیز بر اساس میزان سفارش محصولات مورد نیاز آنها را تولید کنیم ادامه داد: مشکلات اقتصادی بر روی تولیدات این شرکت تاثیرگذار است به عبارت دیگر زمانی که تولیدکنندگان تخم مرغ با مشکلات اقتصادی مواجه میشوند ما نیز با موانعی روبرو میشویم اگرچه تاکنون تولید خود را قطع نکرده و تنها با افزایش و کاهش میزان تولید مواجه بودیم.
وی با اشاره به اینکه در این شرکت از تمام قسمتهای تخم مرغ حتی پوکه آن بهرهبرداری میشود ادامه داد: وجود واحدهای تولیدی این چنینی یک سوپاپ اطمینان برای تولیدکنندگان تخم مرغ محسوب میشود چراکه همیشه بازار ثابت برای تولیدات خود دارند.
افزایش قیمت تخم مرغ معضل واحدهای بستهبندی
مدیرعامل واحد بستهبندی مرغ سُها که از سال ۸۲ با ظرفیت ۴۶ هزار قطعه مرغ تخمگذار تجاری فعالیت خود را آغاز کرده است اظهار کرد: با توجه به نیاز بازار بسته بندی و سورت تخم مرغ در این واحد انجام میشود.
سعید وکیلیان با اشاره به اینکه با توجه به سفارش سوپرمارکتها و فروشگاههای زنجیرهای اقدام به بستهبندی تخم مرغ میکنیم افزود: به زودی دستگاههایی برای گریدبندی تخم مرغ در این واحد مستقر میشوند چراکه مردم استان از تخممرغ بستهبندی شده استقبال کردند و به زودی خرید فلهای منسوخ خواهد شد.
وی با بیان اینکه ۱۰ درصد سود برای کارگاه بستهبندی تخم مرغ در نظر شده است تصریح کرد: ظرفیت بستهبندی در این واحد سه تن در روز است البته در سال جاری تاکنون ۲۰ میلیون تخم مرغ بستهبندی و برای فروش آماده شده است.
مدیرعامل واحد بستهبندی مرغ سُها با اشاره به اینکه در قیمت تمام شده تخم مرغ بستهبندی شده حدود دو تا سه درصد برای ضایعات و ۱۰ درصد به منظور تهیه مواد اولیه بستهبندی، حمل و نقل و سود کارگاهی لحاظ میشود بیان کرد: امروزه سود تسهیلات بانکی با واقعیت تولید همخوانی ندارد بنابراین تولیدکننده با مشکلات نقدینگی روبرو هستند.
وی با تأکید بر اینکه با توجه به مسائل بهداشتی و تصمیم مسوولان بهداشتی در این زمینه، در تمام محصولات باید به سمت و سوی سورت و بستهبندی سوق پیدا کنیم خاطرنشان کرد: در صنعت بستهبندی تخممرغ تخممرغهای کودزده، ترکخورده و مشکلدار حذف میشوند از همین رو استفاده از محصولات سورت شده سلامتی را به ارمغان خواهد آورد.
وکیلیان با تأکید بر اینکه بستهبندی تخممرغ شناسنامهدار شدن و کد رهگیری این محصول را به دنبال خواهد داشت یادآور شد: از این طریق تولیدکننده اصلی تخممرغ، وضعیت سردخانه و شرایط استاندارد نگهداری این محصول پیش از عرضه قابل تشخیص است و این مهم باعث ارتقای شاخص سلامت در جامعه میشود.
وی با اشاره به اینکه در حال حاضر با تمام ظرفیت فعالیت نمیکنیم ادامه داد: امروز نیازمند فرهنگسازی بیشتری در جامعه برای استفاده از تخممرغهای بستهبندی شده هستیم البته وضعیت اقتصادی آحاد مردم نیز در این حوزه موثر واقع شده است.
مدیرعامل واحد بستهبندی مرغ سُها در بخش دیگر از سخنانش ادامه داد: در حال حاضر در زمینه تأمین تخم مرغ مشکلی در سطح استان وجود ندارد اگرچه افزایش قیمت تمام شده تولید تخم مرغ در روند تولید و توزیع اخلال به وجود آورده است.
وی با اشاره به اینکه در حال حاضر مرغداران نهادههای خود را بیش از پیش گران تأمین میکنند از همین رو حاضر به فروش محصولات خود به قیمت تعیین شده نیستند تصریح کرد: عرضه و تقاضا همچنین تعیین قیمت محصولات تولیدی در این حوزه نیازمند هماهنگی بیشتری بین ارگانهای دولتی و خصوصی است، بازنگری در برخی از تصمیمات این مشکلات را رفع خواهد کرد.
لزوم تشکیل و تکمیل زنجیره مرغ تخمگذار
مدیر امور طیور جهاد کشاورزی استان همدان با تأکید بر تشکیل و تکمیل زنجیره مرغ تخمگذار در استان اظهار کرد: در حال حاضر ۴۵ واحد با ظرفیت یک میلیون و ۹۲۷ قطعه در زمینه تولید مرغ تخمگذار در استان پروانه صادر شده که از این میزان ۲۳ واحد با ظرفیت اسمی بیش از یکهزار و ۷۰۰ قطعه فعال است.
علیرضا قراگوزلو افزود: تاکنون ۱۰ واحد مکانیزه مرغ تخمگذار در استان فعال و دو واحد ۲۰۰ هزار قطعهای و یک مورد بالای ۴۰۰ هزار قطعه در حال ایجاد است.
وی با بیان اینکه ۲ میلیون قطعه مرغ تخمگذار تجاری در همدان وجود داد خاطرنشان کرد: در استان همدان ۳۵ هزار قطعه مرغ مادر تخمگذار پرورش داده میشود.
مدیر امور طیور جهاد کشاورزی استان همدان در تشریح علت فعالیت کمتر از ظرفیت واحدهای پرورش مرغ تخمگذار گفت: وضعیت نامتعادل و نبود ثبات قیمت در بازار از یک سو و نوسان قیمت نهادهها از سوی دیگر از دلیل اصلی مشکلات تولیدکنندگان به شمار میرود.
وی با اشاره به اینکه محصول تخم مرغ تحت تأثیر شدید عرضه و تقاضا قرار دارد یادآور شد: به طور معمول در نیمه دوم سال و در ایامی چون ماه مبارک رمضان مصرف تخم مرغ در استان همدان افزایش مییابد در حالی که در دیگر ایام سال استفاده از این محصول کاهش چشمگیری دارد.
قراگوزلو در ادامه به تاثیر ویروس کرونا بر میزان استفاده شهروندان از تخم مرغ، مرغ و لبنیاتی چون شیر اشاره کرد و گفت: ویروس کرونا بر وضعیت تولید شیر، تخممرغ و مرغ اثر منفی بر جای گذاشته است.
وی در بخش دیگر از سخنانش با تأکید بر اینکه در حال حاضر ۴۴ درصد از نهادههای مورد نیاز مرغداران تحویل داده شد اگرچه تولیدکنندگان الباقی نیاز خود را از سایر مجاری تأمین میکنند که باعث افزایش قیمت تمام میشود بیان کرد: تامین نهادههای طیور بر عهده سازمان صمت است که متاسفانه در چند ماه گذشته به دلیل وجود ناهماهنگیها آسیب جدی به صنعت مرغداری کشور وارد شده است.
مدیر امور طیور جهاد کشاورزی استان همدان گفت: نهادههای مورد نیاز مرغ تخمگذار ۶۰ درصد قیمت شده تخم مرغ را تشکیل میدهد از همین رو قیمت نهادهها تاثیر بسزایی در تعیین قیمت این محصول دارد.
وی با بیان اینکه همدان رتبه سیزدهم را در تولید تخم مرغ کشور و ایران رتبه دهم تولید تخم مرغ در جهان را به خود اختصاص داده است خاطرنشان کرد: میزان سرانه مصرف این محصول در کشور با احتساب مصرف صنایع شیرینیپزی و سایر صنایع ۱۶۶ عدد است در حالی که این میزان در کشورهای در حال توسعه ۳۰۰ مورد است.
قراگوزلو با بیان اینکه باید تخم مرغ جای بیشتری در سبد غذایی خانوار برای خود باز کند یادآور شد: مصرف بهینه این محصول باعث تأمین سلامت جامعه و کاهش بیمارهای مختلف میشود.
وی با بیان اینکه یکی از عوامل پایداری و ثبات در حوزه تولید و توزیع تخم مرغ منوط به تأمین نهادههای مورد نیاز است اظهار کرد: اگر سرمایه از بخش تولید و کشاورزی خارج شود، با توجه به درآمدها و مشاغل کاذبی که وجود دارد، این پول و سرمایه به راحتی دیگر به بخش کشاورزی بازنمیگردد.
مدیر امور طیور جهاد کشاورزی استان همدان با تأکید بر اینکه در حال حاضر حاشیه سود بخش کشاورزی پایین است و این موضوع در بخش طیور باید بیشتر مورد توجه قرار بگیرد افزود: حفظ سرمایهگذار در این حوزه در دستور کار قرار دارد چراکه باعث ایجاد اشتغال و ارتقای وضعیت سلامت جامعه خواهد شد.برای ورود به کانال تلگرام ما کلیک کنید.
ارسال نظر