کاهش قیمت طلای سیاه

به گزارش رکنا ، نفت که بی شک یکی از مهمترین مواد اولیه سوخت جهانی است و همبستگی زیادی با میزان رشد اقتصادی جهان دارد، این روزها تحت تأثیر شیوع گسترده کرونا در جهان با رکود چشمگیری مواجه شده است. در هفته گذشته، بازار جهانی نفت تحت تأثیر دو عامل مهم، شیوع ویروس کرونا و اقدامات سران کشورها برای مقابله این بیماری نوسان‌های قابل توجهی را تجربه کرد.

قیمت نفت برنت و نفت خام آمریکا در هفته‌ای که گذشت (۲۹ اردیبهشت تا سوم خردادماه مصادف با ۱۸ تا ۲۳ می) به عنوان دو شاخص مهم نفتی در بازارهای انرژی به ترتیب سقوط ۸ و ۱۳ درصدی را تجربه کردند.

در اولین روز معاملاتی هفته گذشته، قیمت نفت وست تگزاس اینترمدییت آمریکا با ۷۷ سنت افزایش معادل با ۲.۳۰ درصد به ۳۴ دلار و ۲۶ سنت به ازای هر بشکه رسید. هر بشکه نفت خام برنت نیز در معاملات امروز با ۷۴ سنت رشد برابر با ۲.۰۷ درصد با قیمت ۳۶ دلار و ۴۹ سنت معامله شد.

افزایش بیش از دو درصدی قیمت نفت در روز دوشنبه_ ۲۹ اردیبهشت‌ماه و ۱۸ می_ در حالی رخ داد که نگرانی‌هایی از شیوع موج دوم ویروس کرونا همچنان وجود دارد. با این حال کارشناسان بر این باورند که کاهش تولید و ذخایر نفت آمریکا توانسته است از قیمت‌ها حمایت کند و افزایش قیمت طلای سیاه را به دنبال داشته باشد.

آمار منتشر شده توسط اداره کل اطلاعات انرژی آمریکا نشان می‌دهد که ذخایر نفت این کشور در هفته منتهی به ۲۸ اردیبهشت (۱۱ تا ۱۷ می) حدود پنج میلیون بشکه کاهش یافت و این مسئله در حالی رخ داده است که تحلیلگران در نظرسنجی رویترز، کاهش ذخایر به میزان ۱.۲ میلیون بشکه را پیش‌بینی کرده بودند. در این میان اقداماتی نظیر کاهش تولید نفت اوپک پلاس به منظور کنترل قیمت این ماده مهم معدنی، عامل دیگری برای افزایش قیمت‌ها بود.

اگرچه کاهش تولیدات نفتی اعضای اوپک پلاس در کنار افزایش نسبی تقاضا به دلیل بازگشایی کسب‌وکارها در دو ابر قدرت اقتصادی جهان یعنی چین و ایالات متحده آمریکا، رشد نسبی قیمت نفت را به دنبال داشته و باعث شد این بازار از قیمت‌های حیرت انگیز منفی ۴۰ دلاری فاصله بگیرد اما شرط تدوام وضعیت موجود و بهبود آن همچنان در افزایش تقاضا برای مصرف در چین است.

روز سه شنبه_ ۳۰ اردیبهشت_ تغییر چندانی در اخبار و شرایط اقتصادی موجود در جهان نسبت به روز دوشنبه رخ نداد اما به دلیل ادامه امیدواری‌ها به کاهش تولید نفت تولید کنندگان بزرگ و از سرگیری بیشتر فعالیت‌های اقتصادی نسبت به گذشته قیمت نفت روند افزایشی روز گذشته خود را ادامه داد اما این افزایش به اندازه قبل نبود.

قیمت هر بشکه نفت برنت در این روز با ۰.۲۰ درصد افزایش به ۳۴ دلار و ۸۸ سنت رسید. قیمت نفت خام آمریکا نیز امروز با ۷۳ سنت معادل ۲.۲۹ درصد رشد به ۳۲ دلار و ۵۵ سنت رسید.

مایکل مک کارتی تحلیلگر بازار نفت در مؤسسه سی ام سی مارکتس در این خصوص گفت: «اگر در کوتاه مدت شاهد افت نسبی قیمت‌ها باشیم غیرمنتظره نخواهد بود زیرا در طی هفته گذشته قیمت‌ها رشد بیش از اندازه‌ای را شاهد بوده است.»

همچنین هیرویوکی هیکوکاوا مدیر تحقیقات شرکت نیسان سکیوریتیز نیز خاطرنشان کرد: «احساس سرمایه گذاران به دلیل کاهش تولید اوپک پلاس بهبود یافته است و انتظار می‌رود در ماه ژوئن کاهش تولیدهای داوطلبانه بیشتری اتفاق بیافتد. در عین حال، این خوش بینی وجود دارد که کاهش محدودیت‌های اجتماعی در کشورهای مختلف موجب افزایش فعالیت‌های اقتصادی و رشد تقاضا برای مصرف شود.»

عامل دیگری که سبب رشد قیمت‌ها شد، کاهش تولید نفت آمریکا بود. کارشناسان انتظار دارند میزان تولید نفت از هفت میدان اصلی نفت شیل این کشور در ماه ژوئن با ۱۹۷ هزار بشکه کاهش به ۷.۸۲۲ میلیون بشکه برسد.

جرومی پاول، رئیس فدرال رزرو آمریکا نیز گفت، اخراج کارمندان توسط دولت‌های ایالتی و محلی روند ترمیم اقتصاد این کشور را کند خواهد کرد. اریک روزنگرن، رئیس فدرال رزرو بوستون هم طی نطقی گفته است نرخ بیکاری در آمریکا احتمالاً تا پایان سال دو رقمی باقی خواهد ماند.

روز چهارشنبه اما قدرت تقاضا بر عرضه غلبه نکرد و قیمت نقت با اندکی کاهش مواجه شد. قیمت هر بشکه نفت برنت در این روز به ۳۴ دلار و نفت خام آمریکا نیز به ۳۱ دلار و ۸۳ سنت رسید. اگرچه این کاهش قیمت‌ها در مقایسه با میزان رشد ارزش نفت در بازارهای جهانی ناچیز بود اما روند صعودی آن را متوقف کرد.

کارشناسان و فعالان بازار انرژی بر این باورند که ترسیم چشم اندازی نه چندان مثبت از سوی فدرال رزرو آمریکا موجب شده تا قیمت نفت تحت فشار کاهشی قرار بگیرد.

مؤسسه‌ای ان زد در یادداشتی نوشت: «به دلیل نگرانی‌ها از طولانی شدن تبعات اقتصادی ویروس کرونا رشد اولیه قیمت نفت خنثی شده است.»

در روز جمعه دوم خردادماه و آخرین روز معاملاتی بازار انرژی در هفته پیشین نیز قیمت نفت با وجود افزایش تقریباً یک درصدی در پایان معاملات روز قبل، کاهش یافت و هر بشکه نفت برنت با ۱.۴۱ دلار کاهش به ۳۴ دلار و ۶۵ سنت رسید. قیمت نفت وست تگزاس اینترمدییت آمریکا نیز با ۱.۹ دلار کاهش به ۳۲ دلار و دو سنت رسید. این کاهش در پایان جلسه معاملاتی به بیش از دو درصد رسید که عمدتاً به دلیل افزایش تنش میان چین و آمریکا بود.

در همین حال بر اساس آمارهای شرکت‌های رصد کننده تردد نفتکش‌ها، کشورهای تولید کننده عضو گروه اوپک پلاس، صادرات نفت خود را به میزان حدود شش میلیون بشکه در روز کاهش داده‌اند که نشان از تبعیت گسترده اعضای اوپک و متحدانش از توافق کاهش تولید دارد.

با این حال انتشار اخباری از تشدید درگیری‌های تجاری بین آمریکا و چین و ابراز تردیدهایی در مورد رشد اقتصادی چین باعث نگرانی بازار نفت و در نتیجه افت قیمت‌ها در روز جمعه شده است. چین نیز اعلام کرد هدف‌گذاری مشخصی را برای رشد اقتصادی خود در سال ۲۰۲۰ منتشر نخواهد کرد. این مسئله می‌تواند بر نگرانی‌ها از وضعیت اقتصادی این کشور و به تبع ان جهان، تأثیر منفی داشته باشد. پکن همچنین وعده داده که به منظور کاهش تبعات اقتصادی شیوع کرونا هزینه‌های دولتی را افزایش دهد.

تاثیر کرونا بر تقاضای جهانی نفت

استفن برنوک تحلیلگر بازار نفت درباره این موضوع گفت: «ویروس کرونا موجب خنثی شدن یک دهه رشد تقاضای جهانی برای نفت شده و ترمیم این وضعیت به کندی اتفاق خواهد افتاد.»

پاذولا رودریگز، تحلیلگر مؤسسه ریستاد انرژی گفت: «موج دوم شیوع کرونا چندان بعید نیست و تعطیلی مجدد کسب و کارها می‌تواند خیلی سریع موجب سقوط قیمت نفت شود. بازار نیز از این موضوع آگاه است.»

بنابراین می‌توان قیمت‌های منفی نفت را دوباره در نظر گرفت اما احتمال آن با شرایط فعلی بسیار اندک خواهد بود.برای ورود به کانال تلگرام ما کلیک کنید.