رقم مالیات اخذ شده از شرکت‌ها در ایران کمتر از حد انتظار است

به گزارش رکنا، علی نصیری اقدم استاد دانشگاه علامه طباطبایی در گفت‌وگو با خبرنگار اقتصادی خبرگزاری فارس درباره مالیات شرکت‌ها گفت: مالیات شرکت در ایران مالیات زیادی نیست وکمتر از حد انتظار است. مشکلی که در ایران ما داریم این است که اگر شرکت بود راحت­تر از او مالیاتی می­گیریم اما اگر مشاغل بود معافیت دارد و نمی­توانیم بگیریم. در این صورت صاحب شرکت فکر می­کند وقتی صادقانه کار کرده مالیات بیشتری هم داده است ولی سایرین نه.

وی ادامه داد: نکته دیگر این است که در سایر کشورها هم که ممکن است نرخ مالیات را پایین بیاورند. ولی در ایران بالافاصله در individual income tax و personal income tax سرریز می­شود. در واقع دلیل مخالفت من با کاهش نرخ مالیات شرکت در ایران این است که ما هنوز personal income tax نداریم.

نصیری اقدم اظهار داشت: باید این اصلاحیه را حتماً بگوییم که این شرکت به واسطه استفاده از زیرساخت­های حقوقی، به واسطه پوشش ریسکی که نظام ورشکستگی ما به این شرکت می­دهد؛ مثلاً یک نرخ 10 درصد، یک نرخ 15 درصد از آن می‌گیریم؛ ولی آن چیزی که در قالب سود سهام می­آید حتماً باید از سهامدار بگیریم. این را ایجاد کنیم آن وقت دیگری هم کاملاً شدنی است.

استاد دانشگاه علامه طباطبایی تصریح کرد: بحث بعدی من مقایسه این نوع مالیات با خمس است. در خمس ما می­گوییم هزینه­هایت را ما می­پذیریم، درآمدها را هم هر چه داشتی بگیر، تفاوت اینها را ما درآمد مشکوک مالیات خمس می­گوییم. پس اینها را با نرخ مثلاً 20 درصد پرداخت کن. یعنی داریم می­گوییم هزینه­‌هایت را می‌پذیریم، منتها هر هزینه‌­ای را نمی‌پذیریم، درآمدهای تو را هم جمع می­کنیم، مابه‌­التفاوت آن را در براکت­‌ها می‌­نشانیم. بنابراین خمس مالیاتی کاملاً تصاعدی با نرخ واحد است.

وی اظهار داشت: نکته کلیدی من این است که در ایران جا انداختن اینکه شما می­توانید با یک نرخ و با پذیرش هزینه­های مردم یا پردازش معافیت می­توانید سیستم را تصاعدی کنید، کمی سخت است. ولی به لحاظ فنی و به لحاظ اقتصادی کاملاً روشن است که شما با یک نرخ می­توانید این کار را بکنید، لازمه آن این است که هزینه­ها را بپذیرید یا معافیت بدهید.

*در اخذ مالیات درآمدی باید فکری به حال شناسایی درآمدها و هزینه‌ها کرد

نصیری اقدم در ادامه بیان کرد: این کمک می­کند که کسانی که در دهک­های بالای درآمدی هستند مشمول پرداخت مالیات شوند. البته همه باید اظهارنامه بدهند ولی فقط کسانی که در دهک بالا هستند در آن نرخ مالیات می­دهند، کسانی که در یک رنج پایین­تر قرار میگیرند نه معافیت می­گیرند نه مالیات می­دهند و کسانی که پایین آن رنج هستند یارانه هم می­گیرند.

استاد دانشگاه علامه طباطبایی ادامه داد: من چندان از خمس سر در نمیاورم فقط برای قیاس آن گفتم. ولی در PIT یک سری دوستان هم هستند که می­گویند همه هزینه­‌ها را بپذیریم. اما ما به چند دلیل نمی­خواهیم این کار را بکنیم. یکی برای اینکه شما اگر همه هزینه‌­ها را بپذیری، این انگیزه ایجاد می­کند که افراد هزینه­‌هایشان را افزایش دهند در نتیجه، دیگر مالیاتی باقی نمی­‌ماند.

وی اظهار داشت: نکته بعدی این است که ما با پذیرش هزینه‌­ها سیاستگذاری هم می­‌کنیم. یعنی می­گوییم اگر هزینه درمانی را از شما می­‌پذیریم در واقع داریم سیاستگذاری رفاهی در مردم می­کنیم ولی مثلاً هزینه سفر را ممکن است نپذیریم یا ممکن است هزینه لباس را نپذیریم.

نصیری اقدم در پایان اضافه کرد: نکته بعدی این است که پذیرش این مستلزم تأیید هزینه‌­ها است، تأیید اسناد است که البته تایید کردن آن کار سختی است. نکته بعدی هم این است که شما وقتی هزینه را می­شناسید در واقع درآمد را هم می‌شناسی. من وقتی هزینه پزشکی را می­پذیرم مثل این است که درآمد پزشک را شناسایی کردم. بعد از آن طرف پزشک نمی­تواند کم‌اظهاری کند چون من می­دانم او چقدر درآمد به دست آورده است. به محض اینکه تفاوت فاحش گزارش شود، موتور جستجوی و موتور ریسک این استخراج می­کند.برای ورود به کانال تلگرام ما کلیک کنید.