به گزارش روابط عمومی بانک مرکزی، عبدالناصر همتی تأکید کرد: ثبت این شرکت به هیچ وجه به معنای معطل شدن ایران برای عملیاتی شدن ساز و کار اروپا نیست و ما استراتژی اتخاذ شده خود را برای نحوه تأمین مالی و تجارت کشور در شرایط تحریم از روش‌ها و طرق ویژه‌ای که طراحی کرده‌ایم، بویژه از طریق همسایگان و سایر شرکای تجاری ادامه می‌دهیم.

همتی اضافه کرد: با مذاکراتی که همکاران من هفته گذشته در تهران با نمایندگان سه کشور اروپایی و مدیر اینستکس در بانک مرکزی داشتند، توضیحات کامل در مورد ساز و کار ایرانی متناسب با ساز و کار اروپایی داده‌اند و ما منتظر اقدامات عملی از طرف اروپا هستیم. وزیران امور خارجه سه کشور اروپایی آلمان، فرانسه و انگلیس یازدهم بهمن‌ماه گذشته اعلام کردند کانال ویژه پرداخت اروپا و ایران تحت عنوان «ساز و کار حمایت از مبادلات تجاری ایران و اروپا» موسوم به اینستکس - INSTEX به ثبت رسمی رسیده است.

این ساز و کار در گام نخست تجارت کالاهای اساسی (مواد غذایی و دارو) را تحت پوشش قرار می‌دهد؛ اما بتدریج دامنه‌اش گسترش خواهد یافت.

در همین راستا «پر فیشر» مدیر ساز و کار حمایت از مبادلات تجاری ایران و اروپا (اینستکس - INSTEX) در سفر اخیر خود به ایران با رؤسای نمایندگی‌های سه کشور آلمان، فرانسه و انگلیس در تهران دیدار کرده است.

سفارت فرانسه در تهران نیز با انتشار تصاویری از این دیدار در صفحه توئیتر خود چنین نوشت: «رؤسای نمایندگی‌های سه کشور اروپایی از پر فیشر رئیس اینستکس در تهران استقبال کردند. گامی مهم برای بحث با همتایان ایرانی در مورد چگونگی عملیاتی کردن ساز و کار تجاری اتحادیه اروپا و ایران.»

هرچند در مرحله نخست این کانال مالی نیازهای خاصی را تأمین می‌کند، اما از نگاه فعالان اقتصادی در شرایطی که تحریم‌های امریکا محدودیت‌های فراوان و سختی مقابل نقل و انتقال وجوه حتی برای کالاهای بشردوستانه همچون غذا و دارو قرار داده است، ایجاد کانال مالی با اروپا می‌تواند بخشی از مشکلات کشور را حل کند. ضمن این که درآینده این سازوکار مالی گسترش خواهد یافت.

درهمین زمینه پیش از این مهدی معصومی نایب رئیس کمیسیون کشاورزی اتاق تهران می‌گوید: ما به سختی دارو و ویتامین‌ها را خرید می‌کنیم و این امر حداقل هزینه‌های ما را بین 25 تا 30 درصد افزایش داده است. برای این‌که جابه‌جایی پول صورت گیرد مجبور هستیم سراغ ترکیه برویم و بانک‌های ترکیه برای جابه‌جایی پول سود بین 10 تا 11 درصد می‌گیرند.

همچنین سیدرضی حاج آقا میری، رئیس کمیسیون صادرات اتاق ایران نیز دراین باره به «ایران» می‌گوید: ایجاد سازوکار ویژه مالی به غیر از این‌که برای ایران خوب است برای اروپایی‌ها هم اتفاق مثبتی است چرا که از این طریق به امریکا ثابت کردند که تصمیم گیر نهایی برای همه کشورها نیست. اروپایی‌ها هم دنبال این بودند که خودشان را در جامعه جهانی به گونه‌ای معرفی کنند که قدرتمند هستند. سید حسین سلیمی، نایب رئیس کمیسیون بازار پول و سرمایه اتاق تهران نیز اظهارکرد: اروپایی‌ها با ثبت کانال مالی، چراغ سبز به ایران نشان دادند و این امر را می‌توان به فال نیک و بی‌اثر شدن تحریم‌ها گرفت.از طرفی با این اتفاق به مرور زمان یورو جایگزین دلار می‌شود و این امر اتفاق بسیار مهمی برای کشور است.برای ورود به کانال تلگرام ما کلیک کنید.