اکنون برای تبدیل این ظرفیت بالقوه به بالفعل دولت درحال برنامه‌ریزی است که با شروع آن ایران برای نخستین بار صادرکننده بنزین و به‌طور کلی تمام فرآورده‌های نفتی خواهد شد.

در مراسم افتتاح این فاز که میزان تولید بنزین کشور را 12 میلیون تا 15 میلیون لیتر در روز افزایش داد، رئیس جمهوری، وزیر نفت و کارکنان صنعت پالایشی کشور حضور داشتند. پالایشگاه ستاره خلیج فارس به تعبیر حسن روحانی، رئیس جمهوری نماد خودباوری و عامل افزایش اعتماد به نفس ایران و قدرت مقابله با دشمن است.

بیژن زنگنه وزیر نفت هم در آیین گشایش رسمی فاز سوم این پالایشگاه نکاتی را درباره اهمیت بهره‌برداری از

3 فاز نخست آن بیان کرد و از آغازعملیات ساخت فاز چهارم این پروژه عظیم ملی خبر داد.

جهش ظرفیت پالایشی کشور

زنگنه با اشاره به تولید روزانه ۷۶ میلیون لیتر بنزین یورو ۴ و ۵ در کشور گفت: افزایش دو برابری و ۵۰ میلیون لیتری تولید بنزین کشور در طول پنج سال با راه‌اندازی فازهای یکم تا سوم پالایشگاه ستاره خلیج فارس، جهشی بی‌سابقه و تاریخی است.

به گزارش شانا، او توضیح داد: ظرفیت پذیرش خوراک ما در پالایشگاه‌های نفت روزانه حدود یک میلیون و ۷۰۰ هزار بشکه بوده است که با به مدار آمدن فاز سوم پالایشگاه ستاره خلیج فارس و افزایش ۴۰۰ هزار بشکه‌ای (افزایش ۲۰ درصدی)، به روزانه ۲ میلیون و ۱۰۰ هزار بشکه رسیده است.

وزیر نفت با اشاره به جهش بی‌سابقه و تاریخی تولید بنزین کشور در طول پنج سال گذشته، افزود: در سال ۹۱، ظرفیت تولید بنزین پایه کشور روزانه ۵۲ میلیون لیتر و با احتساب اکتان‌افزاها روزانه ۵۸ میلیون لیتر بود که در بهمن ماه ۹۷ با افزایش ۵۰ میلیون لیتری و رشد دو برابری به روزانه ۱۰۱ میلیون لیتر رسید و تا پایان سال این مقدار از رقم ۱۰۵ میلیون لیتر در روز عبور می‌کند.

وزیر نفت تأکید کرد: امروز برعکس دهه پیش که یک مورد از تحریم‌ها محدود کردن واردات بنزین به کشور بود، اکنون دیگر نه تنها واردکننده بنزین نیستیم، بلکه صادرکننده شده‌ایم و امریکا‌یی‌ها حتی نمی‌توانند کلمه‌ای در این باره به زبان بیاورند.

ظرفیت ذخایر بنزین را افزایش می‌دهیم

وزیر نفت می‌گوید که دیگر نیازی به واردات بنزین نداریم و امکان صادرات این فرآورده نیز هم‌اکنون وجود دارد، اما به این دلیل که می‌خواهیم ظرفیت ذخایر کشور را افزایش دهیم، فعلاً صادر نمی‌کنیم.

او درباره کیفیت فرآورده‌های تولیدی در پالایشگاه‌های کشور نیز تأکید کرد: در سال ۹۱ تولید بنزین با کیفیت یورو در کشور نداشتیم، اما امروز با اجرای طرح‌های بهبود کیفیت در پالایشگاه‌های اراک، اصفهان، بندرعباس، ستاره خلیج فارس و تبریز روزانه ۷۶ میلیون لیتر بنزین یورو ۴ و ۵ در کشور تولید می‌شود. ظرفیت تولید نفت‌گاز یورو 4و5در کشور هم در سال ۹۱ روزانه ۶ میلیون لیتر بود که این رقم در سال ۹۷ با افزایش هفت برابری به روزانه ۴۴ میلیون لیتر رسیده است.

امریکا مخالف کاهش گازهای آلاینده محیط زیستی است

زنگنه با انتقاد از تحریم‌های امریکا علیه ایران اذعان کرد: اجرای طرح‌های پالایشی که عمدتاً متوجه افزایش کیفیت فرآورده‌های نفتی و زیست محیطی است و بیشتر فاینانس کشورهای اروپایی را داشتند، به دلیل فشار غیرقانونی کشور امریکا متوقف شده است و این موضوع آسیب زیست محیطی فراوانی را به دنبال دارد.

او همچنین از اعطای موافقت اصولی برای پالایش ۲ میلیون بشکه نفت خام و تخصیص خوراک به بخش خصوصی برای پالایشگاه‌های جدید نفت و میعانات گازی خبر داد و گفت: ۶۰۰ هزار بشکه از این ظرفیت مربوط به پالایشگاه‌های با ظرفیت کمتر از ۶۰ هزار بشکه در روز است. پارس جنوبی دو زنجیره پالایشی و پتروشیمی دارد که پالایشگاه میعانات گازی ستاره خلیج فارس بخشی از زنجیره پالایشی این طرح عظیم به شمار می‌آید.

افتتاح نمایشی نداریم

زنگنه می‌گوید: امروز می‌توانستیم با حضور رئیس جمهوری عملیات کلنگ‌زنی فاز ۴ پالایشگاه ستاره خلیج فارس را انجام دهیم، اما نمی‌خواستیم آغاز این فاز به صورت نمایشی باشد.

او با بیان اینکه عده‌ای ادعا می‌کنند دولت اعتقادی به ساخت پالایشگاه ندارد و ما می‌خواهیم فقط خام‌فروشی کنیم، گفت: اگر وزارت نفت اعتقادی به توسعه ظرفیت پالایشی کشور نداشت، چگونه ظرف پنج سال مقدار تولید بنزین کشور دو برابر شده است؟! ما به عنوان دولت مجاز به سرمایه‌گذاری در طرح‌های جدید پالایشی نیستیم.

وزیر نفت افزود: به‌منظور حمایت از بخش خصوصی برای سرمایه‌گذاری در این بخش، طرحی را برای اعطای تسهیلات به بخش خصوصی به‌منظور تکمیل طرح‌های پتروشیمی و پالایشی به دولت ارائه کرده‌ایم.

دستاوردهای ستاره

با افتتاح فاز سوم پالایشگاه ستاره خلیج‌فارس، روزانه ۴۵ میلیون لیتر بنزین یورو ۵ در این پالایشگاه تولید می‌شود که مطابق با ۵۰ درصد بنزین مصرفی در کشور است. عملیات ساخت فاز چهارم این پروژه عظیم ملی که نقشی راهبردی در توازن انرژی کشور و منطقه ایفا کرده و ایران را از واردکننده بنزین به صادرکننده بالقوه این محصول راهبردی تبدیل کرده، آغاز شده است. تولید روزانه ۱۲ میلیون لیتر نفت‌گاز و نفت سفید و ۳ میلیون لیتر فرآورده گاز مایع از دیگر دستاوردهای راه‌اندازی فاز سوم پالایشگاه ستاره خلیج‌فارس است که با راه‌اندازی آن کشور را می‌توان جزو صادرکنندگان بالقوه بنزین محسوب کرد. هر یک از فازهای این پالایشگاه به همین میزان محصول تولید می‌کنند.

ایران اکنون با کمک 3 فاز پالایشگاه ستاره خلیج‌فارس، یک قطب اثرگذار برای این فرآورده و سایر فرآورده‌های پالایشی در منطقه است و شرط حفظ این شرایط که با تلاش شبانه روزی کارکنان صنعت نفت کشور رقم خورده، کاهش مصرف بنزین خودروهای تولید داخل، توسعه سی ان جی و شبکه حمل و نقل عمومی و همین‌طور همراهی و مدیریت مصرف از سوی مردم و جلوگیری از قاچاق سوخت است.

عنوان بزرگ‌ترین پالایشگاه میعانات گازی دنیا و نخستین در خاورمیانه، آثار زیست‌محیطی با تولید فرآورده‌های باکیفیت، تقویت قدرت دیپلماسی و رکوردهای بی‌نظیر در راه‌اندازی از جمله ویژگی‌های بارز ستاره خلیج فارس به شمار می‌رود که این طرح عظیم را به یک طرح ملی تبدیل کرده است. طرح احداث پالایشگاه ستاره خلیج‌فارس به عنوان مدرن‌ترین پالایشگاه خاورمیانه در سال ۱۳۸۵ در ۲۵ کیلومتری غرب بندرعباس کلید خورد؛ اما تا ابتدای دولت یازدهم درصد پیشرفت آن اندک و در حدود 60 درصد بود. برجام به اجرای این پروژه کمک بزرگی کرد.برای ورود به کانال تلگرام ما کلیک کنید.