این بخشی از درددل‌های محسن جلال‌پور رئیس پیشین اتاق بازرگانی است که در فضای مجازی منتشر شده است. این قبیل صحبت‌ها را مرتب در گفت‌و‌گوهایمان با فعالان اقتصادی می‌شنویم و از قانون‌هایی که به آنها تحمیل شده است. آنها از آینده پیش‌بینی ندارند و تنها خواسته‌شان از سیاستگذاران این است که سنگ جلوی پای آنان انداخته نشود. یکی از بخش‌هایی که فعالان اقتصادی از آن انتقاد دارند، ارز نیما است. ارزی که مدت‌ها باید چشم انتظار پرداخت آن بمانند. فعالان اقتصادی در مصاحبه‌هایی که با روزنامه ایران داشتند و در قالب یادداشت آمده است از سیاستگذاران خواسته‌اند از تحمیل‌هایی که به آنها شده کم کنند و شرایط را برای تجار راحت‌تر کنند تا میزان یأس و ناامیدی روند فزونی به خود نگیرد. البته عبدالناصر همتی رئیس کل بانک مرکزی که این روزها سکان ارزی کشور را به دست گرفته است به تولیدکنندگان و تجار اقتصادی قول داده است که سامانه نیما را سهل‌الوصل‌تر کند و از سوی دیگر بخشنامه جدیدی که سد راه تجارت شود را صادرنکند. معاونین وی نیز گفته‌اند طی هفته‌های آینده برای تولیدکنندگانی که به ارز نیاز دارند تصمیمات ویژه‌ای اتخاذ خواهند کرد. وزارت صمت هم قول‌هایی در این باره داده است و روز گذشته نیز اعلام شد براساس «دستورالعمل نحوه بررسی درخواست‌های ثبت سفارش توسط سازمان‌های استانی» و به منظور تسریع و تسهیل در انجام وظیفه خدمت‌رسانی به مردم از تاریخ یک دی بررسی تأیید درخواست‌های متقاضیان ثبت سفارش در گروه کالایی دو در سازمان‌های صنعت، معدن وتجارت استان‌ها صورت می‌گیرد. این امر ضمن سهولت در ثبت سفارش کالا باعث کاهش بوروکراسی می‌شود.حال باید دید که سایر بخش‌ها برای رسیدن تجار به ارز نیما چه قدم‌هایی برخواهند داشت؟

رونق کارت‌های بازرگانی یکبار مصرف / احمد خوروش، عضو اتاق بازرگانی ایران

بواسطه بخشنامه‌های متعددی که طی چند وقت اخیر بانک مرکزی داشته باعث شده تجار و تولیدکنندگان براحتی به ارز نیما دسترسی پیدا نکنند. یکی از بخشنامه‌هایی که برای تجار دردسرساز شده، گرفتن ارز از تجار عراق و افغانستان است. تا قبل از این بخشنامه تجار، کشورهای یاد شده به‌صورت ریال در بازارچه‌های مرزی خرید می‌کردند ولی اکنون امکان خرید ندارند. با این تفاسیر حداقل در حوزه صادرات میلگرد ساختمانی دیگر صادراتی نداریم. این در شرایطی است که درآمد حاصل از صادرات می‌توانست به اقتصاد کشور کمک کند. از طرفی گرفتن ارز از سامانه نیما بسیار سخت است و فعال اقتصادی بایست مدت‌ها منتظر ارز مورد نیاز خود باشد. درست است که چاره‌ای جز استفاده از ارز نیما وجود ندارد اما از سیاستگذاران می‌خواهیم روش‌های دسترسی به آن تسهیل شود.

طی این ماه‌ها که صادرات انجام دادیم ارز آن را به سامانه نیما فروختیم و این هم طبق دستورالعمل بانک مرکزی است. با توجه به همراهی که تجار با سیاستگذاران دارند این امیدواری وجود دارد که راه‌های رسیدن به سامانه نیما تسهیل شود. اکنون چالش دیگری در حوزه اقتصاد رخ داده و آن رونق استفاده از کارت‌های بازرگانی یکبار مصرف است. طی چند وقت اخیر دلالان و واسطه‌ها کالا خریداری می‌کنند و با کارت بازرگانی یکبار مصرف صادر می‌کنند.

این امر بشدت به تولید و صادرات کشور ضربه می‌زند. ضرورت دارد که سیاستگذاران چالش به وجود آمده را پیگیری کنند و اجازه ندهند تولیدکنندگان معطل شوند.

«نیما» در دسترس نیست / بهادر احرامیان، عضو اتاق بازرگانی ایران

با توجه به حجم تقاضایی که برای ارز نیما وجود دارد، عرضه وجود ندارد و این امر تولیدکنندگان و فعالان اقتصادی را دچار مشکل کرده است. خیلی از مجموعه‌ها که تقاضای ارز نیما کردند، مدت‌ها در صف بودند و در برخی از موارد هم نتوانستند ارز مورد نیاز خود را تأمین کنند. شرکت‌هایی که صادراتی هستند بواسطه صادراتی که انجام می‌دهند بخشی از نیاز ارزی خود را تأمین می‌کنند اما مجموعه‌هایی که تولیدی هستند و برای خرید مواد اولیه باید سراغ ارز نیما بروند توانایی تأمین ارز خود را ندارند و هر گونه تأخیر در دریافت ارز، تولید را با چالش‌های جدیدی روبه‌رو می‌کند.

این امر سبب شده تولیدکنندگان برای تأمین ارز سراغ بازار Store آزاد بروند. دسترسی به ارزی که صرافی‌ها می‌دهند خیلی راحت‌تر و سهل الوصول‌تر از ارز سامانه نیما است. اما این امر باعث می‌شود تولید گران‌تر تمام شود.

همانگونه که فروش ارز در سامانه ساده است و با سرعت اتفاق می‌افتد بایستی نسبت بسرعت در پرداخت ارز به تولیدکنندگان هم تمهیداتی اندیشیده شود. سامانه نیما با آنکه مدت طولانی است فعالیت خود را آغاز کرده اما همچنان با ابهام‌هایی روبه‌رو است و سیاستگذاران برای سهولت استفاده از آن اقدام جدی انجام ندادند. با توجه به اینکه قرار است سامانه نیما طولانی مدت باشد از سیاستگذاران می‌خواهیم برای حل مشکلات آن سهل‌انگاری نکنند. سامانه نیما می‌خواهد جایگزین صرافی‌ها شود از این‌رو روندی که برای فعالیت آن در نظر گرفته شده نباید وقت گیر و گرفتار بوروکراسی باشد.

ناهماهنگی در ثبت سفارش / یونس ژائله، عضو اتاق بازرگانی ایران

عدم هماهنگی که در بین سه مجموعه شامل وزارت صنعت، معدن و تجارت، بانک مرکزی و ثبت سفارش کالا وجود دارد باعث شده فعال اقتصادی برای دریافت ارز مدت طولانی معطل شود. این امر بشدت به صنعت کشور ضربه می‌زند. تولیدکننده زمانی که درخواست ارز می‌دهد زمان برای آن اهمیت زیادی دارد. وقتی این زمان سپری شود و درخواست کننده به ارز خود نرسد تولید آسیب می‌بیند و در نهایت مردم با کمبود کالا روبه‌رو می‌شوند. تولید یک زنجیره است، وقتی یک بخش آهسته حرکت کند سایر بخش‌ها هم تحت تأثیر قرار می‌گیرند و نمی‌توانند در فرآیند درستی حرکت کنند. بعضاً پیش آمده که فعال اقتصادی برای دریافت ارز از سامانه نیما بیش دو تا سه ماه معطل شده است. این مهم بشدت تولید را شکننده می‌کند. البته اخیراً مدت ثبت سفارش کالا طولانی شده و دیگر تا زمان تخصیص ارز ثبت سفارش باطل نمی‌شود. در گذشته به جهت کم بودن این زمان تا مهلت دریافت ارز از سامانه نیما ثبت سفارش باطل می‌شد. روان‌سازی در پرداخت ارز از سامانه نیما اهمیت زیادی دارد و بارها این موضوع را از سیاستگذاران خواسته‌ایم. به هر ترتیب سامانه نیما جوان و تازه کار است و برخی از چالش‌های آن با توجه به سن کم آن قابل درک است ولی فعال اقتصادی که باید از ارز نیما استفاده کند، نمی‌تواند معطل بماند. حتی دیده شده برخی‌ها به آن میزان ارزی که درخواست داده بودند دست پیدا نکردند. درست است که با کم و زیاد پرداخت ارز می‌توان واردات مواد اولیه را انجام داد اما تولیدکننده برای واردات مواد اولیه حساب و کتاب کرده است بدین جهت پرداخت ارز مورد درخواست ضرورت دارد. ارز نیما به همه تولیدکنندگان و فعالان اقتصادی تحمیل شده است لذا از سیاستگذاران می‌خواهیم از دردسرهای آن کم کنند تا بتوان راحت ادامه حیات داد.اخبار 24 ساعت گذشته رکنا را از دست ندهید

مرجان اسلامی فر / ایران