صادرات نفت ایران با تحریم آمریکا چقدر کاهش می یابد؟
رکنا: پیشبینی کارشناسان حوزه انرژی حاکی از این است که با آغاز تحریم های نفتی ایالات متحده آمریکا علیه ایران، صادرات نفت خام این کشور تا پایان سال جاری میلادی به دو سوم میزان کنونی کاهش خواهد یافت.
به گزارش رکنا، در پی خروج یک طرفه ایالات متحده آمریکا از توافق هسته ای گروه ۱+۵ با ایران، دونالد ترامپ، رئیس جمهوری آمریکا اعلام کرد که مجموعه ای از تحریمهای اقتصادی را علیه ایران وضع خواهد کرد. تحریم خرید نفت این کشور نیز به عنوان یکی از گزینههای تحریم از ماه نوامبر سال جاری میلادی آغاز خواهد شد.
در طول بیش از دو ماهی که از اتخاذ این تصمیم آمریکا میگذرد، این کشور تلاش کرده است تا سایر کشورهای جهان را به توقف خرید نفت ایران و پایان دادن به مبادلات اقتصادی با این کشور ترغیب یا با تهدید به اعمال جریمههای مالی متقاعد کند.
البته اخیرا مقامات آمریکایی با اندکی نرمش نسبت به موضع اولیه خود در خصوص به صفر رساندن فروش نفت ایران اعلام کردهاند که برخی درخواستهای معافیت از این تصمیم را بررسی خواهند کرد هر چند که تاکنون درخواست معافیت اروپا از تحریمهای اقتصادی علیه ایران را رد کردهاند.
اکثر تحلیلگران بازار Store نفت بر این باورند که دور تازه تحریم نفتی آمریکا علیه ایران، فروش نفت این کشور را تا حدود زیادی کاهش خواهد داد.
در همین حال گروه مشاوران فکتس گلبال انرژی(FGE) با انتشار تحلیلی اعلام کرد که صادرات نفت ایران به میزان دو سوم رقم کنونی (دو میلیون و ۲۰۰ هزار بشکه در روز) کاهش خواهد یافت و به حدود ۷۰۰ هزار بشکه در روز میرسد.
بر اساس این تحلیل هر چند که کاهش صادرات نفت ایران بازارهای جهانی طلای سیاه را تحت فشار کمبود عرضه قرار خواهد داد ولی ایران تنها قادر خواهد بود تا بخشی از صادرات خود را به چین، هند و ترکیه حفظ کند.
در این میان بیشترین امیدواری ایران برای ادامه صادرات نفت خود پافشاری چین در مقابل تحریمهای آمریکا است. چین در حال حاضر روزانه ۶۵۰ هزار بشکه از نفت ایران را خریداری میکند.
هند که با واردات روزانه ۵۵۰ هزار بشکه از نفت خام ایران، دومین مشتری بزرگ این کشور محسوب میشود با وجود عدم اعلام رسمی در حال کاهش خرید نفت از ایران است و پالایشگاههای این کشور جستجو برای یافتن عرضهکنندگان جایگزین ایران را آغاز کردهاند.
تحلیل گروه مشاوران فکتس گلبال انرژی(FGE) میافزاید که ژاپن و کره جنوبی نیز اگر مشمول معافیتهای ایالات متحده آمریکا نشوند، واردات روزانه ۳۷۰ هزار بشکه نفت ایران را متوقف خواهند کرد.
در همین راستا کره جنوبی نیز پیشتر خرید نفت از ایران را ۴۰ درصد کاهش داده است.
در همین حال بانک ام یو اف جی(MUFG) که بزرگترین بانک ژاپن محسوب میشود، تصمیم گرفته تا مبادلات مالی با ایران را متوقف کند، اقدامی که میتواند گام نخست برای به صفر رساندن خرید نفت از ایران قلمداد شود.
در این میان ترکیه قاطعانه اعلام کرده که خرید نفت ایران را متوقف نخواهد کرد اما در میان مشتریان اروپایی ایران، یونان و اسپانیا کاهش خرید نفت ایران را آغاز کردهاند و ایتالیا نیز که به عنوان بزرگترین مشتری نفت ایران در قاره اروپا محسوب میشود، همین رویه را در مورد ایران در پیش گرفته است. به طوری که شرکت نفتی انی ایتالیا با اعلام خروج از پروژههای نفتی ایران اعلام کرده است که خرید نفت خود از این کشور را تا پایان سال جاری میلادی به صفر خواهد رساند.
البته با اعلام بانک بازرگانی و سرمایهگذاری سوئیس مبنی بر توقف تامین اعتبار حمل و نقل کالا به ایران به نظر میرسد چارهای برای پالایشگاههای اروپایی جز توقف خرید نفت ایران باقی نمانده است.
گروه مشاوران فکتس گلبال انرژی(FGE) معتقد است که این امکان هم وجود دارد که صادرات روزانه تنها ۱۰۰ هزار بشکه میعانات گازی از طریق اعمال تخفیفهای قیمتی به چین، امارات عربی متحده و کرهجنوبی برقرار بماند. در حال حاضر ایران روزانه حدود ۵۰۰ هزار بشکه میعانات گازی صادر میکند.
با این وجود، اسحاق جهانگیری، معاون اول رئیس جمهوری ایران در تازه ترین واکنش دولت ایران به تحریمهای آمریکا علیه اقتصاد ایران روز دوشنبه گفت که ایران سناریوهای مختلفی برای تحریمهای آمریکا پیشبینی کرده و براساس آن برنامهریزیهای مختلفی صورت گرفته است.
آقای جهانگیری همچنین تاکید کرد که توقف فروش نفت ایران «خیالی واهی» است زیرا به گفته وی ساز و کارهای لازم در داخل دولت فراهم شده است. معاون اول رئیس جمهوری ایران تاکید کرده که این کشور بدترین شرایط را نیز پیشبینی کرده است.اخبار 24 ساعت گذشته رکنا را از دست ندهید
ارسال نظر