نیویورک‌تایمز: تحریم‌های جدید ایران با مانع سوئیفت مواجه می‌شود

مقامات بلندپایه دولت دونالد ترامپ Trump به دنبال اعمال فشار بر سوئیفت هستند تا این نهاد مالی روابطش با ایران را قطع کند.

اما این فشار ممکن است ساختار مالی جهانی را آشفته کند. کاخ سفید چند ماه پیش به طور یکجانبه از توافق هسته‌ای خارج شد و تحریم‌ها را مجددا علیه ایران برقرار کرد.

این تحریم‌ها، شرکت‌ها و بانک‌های غربی را در برابر یک گزینه سخت قرار داده است. اگر با ایران دادوستد کنند، دسترسی به بازار Store و سیستم مالی آمریکا را از دست خواهند داد. برخی بانک‌ها و شرکت‌های غربی، روابط تجاری با ایران را قطع کرده‌اند، اما یک کانال مهم مالی با ایران هنوز پا برجا مانده است: سرویس پیام رسانی مالی که در نقل‌وانتقال مالی در سیستم بانکی بین‌المللی نقش مهمی بازی می‌کند.

این سرویس که در بلژیک مستقر است، سوئیفت نام دارد. بانک‌های سراسر جهان از این سرویس استفاده می‌کنند. کمتر از یک ماه دیگر، دور دوم تحریم‌های آمریکا، که بخش بانکی و نفتی ایران را هدف قرار می‌دهد، اجرا می‌شود. روزنامه نیویورک‌تایمز در گزارشی گفته این تحریم‌ها ممکن است با مانع سوئیف برخورد کنند. این روزنامه نوشت: "از آنجا که موج دوم تحریم‌های آمریکا پیام‍ رسانی مالی را هدف قرار می‌دهد، سوئیفت تحت فشار واشنگتن قرار گرفته تا ارتباط با ایران را قطع کند.

اما سوئیفت هنوز این کار را نکرده و زمان هم در حال تمام شدن است. این تحریم‌ها، در چهارم نوامبر اجرا خواهد شد". به گفته نیویورک‌تایمز، دولت ترامپ اکنون باید گزینه‌های سختی را بررسی کند. کاخ سفید ممکن است یک موضع سخت بگیرد و تحریم‌هایی بر سوئیفت یا بانک‌ها و افراد مرتبط با آن اعمال کند. اما این امر ممکن است موسسات مالی بزرگی که به سوئیفت متکی هستند را آشفته کند.

اهمیت پیام‌رسانی سوئیفت زیاد است. سوئیفت بیش از ۱۱ هزار بانک در بیش از ۲۰۰ کشور را به هم متصل می‌کند و هیچ نهاد دیگری هم وجود ندارد که بتواند سریعا جایگزین آن شود. اگر ارتباطات سوئیفت با ایران حفظ شود، مقامات ایران ممکن است از آن برای نقل‌وانتقال پول به داخل و خارج از کشور استفاده کنند. علاوه بر این، ارتباطات مزبور می‌تواند به تلاش‌های اتحادیه اروپا برای حفظ توافق هسته‌ای کمک کند.

جان بولتون، مشاور امنیت ملی دونالد ترامپ، موضع سختگیرانه‌ای درباره تحریم‌ها گرفته است. ماه گذشته او گفته مدیران نهاد‌هایی مانند سوئیفت باید بپرسند که آیا دادوستد با ایران ارزش ریسک کردن را دارد یا خیر. اما وزارت خزانه‌داری آمریکا که بر اعمال تحریم‌ها نظارت می‌کند، در اجرای آن‌ها فضای چشمگیری دارد. موقعی که از خزانه‌‎داری درباره رویکردش در قبال سوئیفت پرسیده شد، این وزراتخانه از اظهارنظر خاص درباره هرگونه تحریم بر این نهاد خودداری کرد.

به گفته نیویورک‌تایمز، با توجه به اینکه شرکت‌های بزرگ انرژی اروپایی روابط با ایران را قطع کرده‌اند، سوئیفت هم ممکن چنین کاری کند. بویژه آنکه در سال ۲۰۱۲، یعنی به هنگام اعمال تحریم‌ها بر ایران، ارتباط سوئیفت با ایران قطع شده بود. اما از دیدگاه مقامات سوئیفت، وضعیت کنونی ممکن است خیلی واضح نباشد. در سال ۲۰۱۲، هم آمریکا و هم اتحادیه اروپا، تحریم‌هایی علیه ایران وضع کردند و سوئیفت به عنوان یک نهاد بلژیکی، مجبور بود با اقدامات اتحادیه اروپا همراهی کند.

اما امروز، اتحادیه اروپا تلاش می‌کند روابط مالی و تجاری با ایران را حفظ کند و به طور فعالانه به دنبال ناکام کردن سیاست آمریکا در قبال ایران است. اگر سوئیفت به واشنگتن تمکین کند، ممکن است درباره روابطش با اتحادیه اروپا نگران شود. سوئیفت در بیانیه‌ای، گفته در حال مشورت با آمریکا و اتحادیه اروپا است. اما اگر سوئیفت با آمریکا همراهی کند، تنش‌ها درباره سوئیفت چگونه بروز پیدا خواهد کرد؟ نیویورک‌تایمز در پاسخ این پرسش نوشت: " اگر دولت ترامپ علیه سوئیفت اقداماتی انجام دهد، باید این کار را با احتیاط انجام دهد. تحریم سوئیفت، به احتمال زیاد باعث خواهد شد که بانک‌ها استفاده از خدمات آن را متوقف کنند. امری که ممکن است برای واداشتن سوئیفت به قطع ارتباط با ایران کافی باشد".

خواندنی های رکنا را در اینستاگرام دنبال کنید