آنفولانزا هنوز مرغ می کشد
رکنا: قبل از شیوع آنفولانزای مرغی حدود ۱۶۰ هزارتن تخم مرغ مازاد در کشور وجود داشت.
فصل مهاجرت پرندگان که باشد، احتمال شیوع آنفولانزای مرغی هم بالا می رود. حالا هم چند ماهی می شود که ایران هم مانند سایر کشورها با آنفولانزای مرغی درگیر است و برای جلوگیری از شیوع بیشتر آن، مرغ و تخم مرغ های زیادی را معدوم کرده است. اتفاقی که باعث شد قیمت تخم مرغ و مرغ بالا رود. به هرحال سیستم حاکم بر بازار Store براساس عرضه و تقاضاست. زمانی که عرضه دچار مشکل شود، قیمت بالا می رود. اما ناصر نبی پور رئیس اتحادیه مرغ تخم گذار استان تهران می گوید: بالا رفتن قیمت تخم مرغ در خرده فروشی ها به تولید کنندگان مربوط نیست. تولید کنندگان طبق توافق با ستاد تنظیم بازار تخم مرغ را با قیمت کیلویی ۵ هزار و ۳۰۰ تومان در اختیار تشکلها قرار میدهند تا در میادین توزیع شود.
به گفته او، همیشه خرده فروشیها قیمت را بالاتر میبرند. زمانی هم که از ما کارتنی 5 هزار تومان میخریدند با قیمت کارتنی 10 هزار تومان به بازار عرضه میکردند. اما هر روز تولید تخم مرغ در داخل در حال کاهش است که دلیل آن گسترش بیماری آنفولانزا است. با این وجود بالا رفتن قیمت در خرده فروشی هم نباید منع شود.
براساس صحبت های نبی پور بیشتر استانها مانند تهران و البرز دیگر تولیدی ندارند. استانهای باقیمانده به کمک تشکلها آمدهاند و تخم مرغ کشور را تامین میکنند.
این اتفاق در حالی است که تا قبل از ماجراهای آنفولانزای مرغی، در کشور همیشه مازاد تولید تخم مرغ وجود داشت. مهرماه امسال، قبل از شیوع این بیماری، فرزاد طلاکش دبیر کل کانون پرورش دهندگان مرغ تخم گذار گفته بود مازاد تولید تخممرغ، دردسر ساز شده و خبری هم از امکانات برای صادرات نیست. به عقیده طلاکش مازاد تولید تخممرغ ناشی از نبود صادرات، نظام عرضه و تقاضا را به گونهای تنظیم کرد تا به قیمت اصلی تخممرغ دست نیابیم.
حتی نبی پور، تیرماه درباره مازاد تولید تخم مرغ گفته بود: حدود ۱۶۰ هزارتن تخم مرغ مازاد در کشور وجود دارد. مصرف سرانه تخم مرغ در کشور حدود ۱۰ کیلوگرم است البته مسئولان دولتی عدد ۱۱ کیلوگرم را در اینزمینه قبول دارند که حتی اگر ما مصرف سرانه را ۱۱ کیلوگرم در نظر بگیریم نیاز کشور به تخم مرغ تقریبا ۸۵۰ هزارتن خواهد بود بنابراین با حدود ۱۶۰ هزارتن مازاد محصول مواجه هستیم.
به این ترتیب تا چند ماه پیش صحبت از مشکلات صادرات تخم مرغ مطرح بود، حالا امروز صحبت از واردات تخم مرغ به میان می آید. حتی با اینکه سال گذشته 12 میلیون مرغ در اثر شیوع آنفولانزا حادپرندگان معدوم شد اما بحران خاصی در زمینه تولید و عرضه به بازار رخ نداد، ولی امسال تعداد معدومی ها بیشتر بوده است و مشکلاتش گریبان بازار را گرفته است. به گفته نبی پور، بالغ بر 25 میلیون مرغ برای حفظ سلامتی Health مردم معدوم شده و 40 درصد مرغها از بین رفتهاند. واقعیت این است که تولیدکننده و سرمایهاش از بین رفتهاند و این موضوع را باید مصرف کنندگان بدانند که تا بازگشت به شرایط عادی دو تا سه سال زمان می برد.
براساس صحبت های نبی پور، تولید در استانها پراکنده است و در استانهای اصلی تولید متوقف شده است، در حال حاضر اصفهان هم درگیر شده که اگر ادامه پیدا کند به جرات می توان گفت 70 درصد از مرغها از بین رفتهاند. کل تولید خراسان 12 درصد است و تاثیر بالایی بر تولید ندارد اما استان های تاثیرگذار دیگر تولید ندارند. کرج، قزوین، قم، آذربایجان با 80 درصد معدوم سازی و تهران از تولیدکنندگان اصلی بودند که در حال حاضر تولید ندارند و تلفات همچنان ادامه دارد.برای ورود به کانال تلگرام ما کلیک کنید
ارسال نظر