هندی ها می توانند قیر ایران را از طریق بورس کالا خریداری کنند
رکنا: هندی ها می توانند پس از امضای موافقتنامه خرید و فروش محصولات در بورس های کالایی ایران و هند، محصولات ایرانی مانند قیر را به طور مستقیم از تابلوی بورس کالا خریداری کنند.
رکنا اقتصادی: موافقتنامه خرید و فروش محصولات در بورس های کالایی ایران و هند، با حضور رئیسان بازارهای سرمایه 2 کشور به امضا رسید.
با امضای این موافقتنامه که به تایید دولت هند هم رسیده است، امکان خرید و فروش مجموعه ای از محصولات از جمله قیر ، در بورس های کالایی دو کشور فراهم خواهد شد.
به گزارش سازمان بورس و اوراق بهادار، این موافقتنامه روز گذشته در هند با حضور شاپور محمدی، رئیس نهاد ناظر بازار Store سرمایه ایران و «شیری آجای تیاگی» همتای هندی وی به امضا رسید .
بر این اساس، قیر ایران از طریق پروتکلی که بین بورس های کالایی دو کشور نهایی خواهد شد، فروخته می شود. علاوه بر این، بورس های کالایی ایران و هند با همکاری دوجانبه، موضوع صادرات قیر را در دستور کار خود قرار خواهند داد .
همچنین از آنجا که قیر جزو محصولات استراتژیکی است که تهیه آن از ایران برای هند بسیار مهم خواهد بود، با امضای این توافقنامه، این امکان برای خریداران هندی فراهم می شود که بتوانند قیر ایران را از تابلوی بورس کالا خریداری کنند.
حذف واسطه ها در بازار قیر و حضور شفاف تر و فعال تر دو کشور در تعیین قیمت و کیفیت این محصول از دیگر مزایای امضای این توافقنامه اعلام شده است .
به گفته «بهادر بیژنی» جانشین رئیس سازمان بورس و اوراق بهادار در جذب سرمایه گذاری خارجی، توافقنامه اخیر گام مهمی در پیشبرد اهداف و پروژه های مشترک بین بورس های کالایی ایران و دو بورس کالایی هند خواهد بود.
همچنین در مراسم امضای این تفاهمنامه ، رئیس سازمان بورس و اوراق بهادار ایران از رئیس نهاد ناظر بازار سرمایه این کشور برای افتتاح معاملات میان بورس های کالایی ایران و هند و اجرایی کردن زمینه های مشترک میان دو نهاد ناظر به ایران دعوت کرد.
پیش از این«حامد سلطانی نژاد» در گفت وگو با خبرنگار اقتصادی ایرنا گفته بود: هند نیمی از قیر ایران را می خرد؛ بر این اساس در نظر داریم همکاری را در این بخش آغاز کنیم.
به گفته وی، اکنون قیر صادراتی ایران به هند قیمت و کیفیت مناسبی دارد و کیفیت آن در برخی موارد بسیار پایین است.
سلطانی نژاد درباره جزییات فروش قیر ایران در هند از طریق بورس های کالایی خاطر نشان کرده بود: قیر ایران از طریق پروتکلی که بین 2 بورس نهایی می شود، فروخته می شود. بدین ترتیب، کسی که بخواهد قیر بخرد می تواند در بورس هند به طور مستقیم تابلو بورس کالای ایران را ببیند و از همانجا به خرید اقدام کند.
به گزارش ایرنا، سالیانه یکصد میلیون تن قیر در جهان تولید و مصرف می شود که سهم ایران، نزدیک چهار درصد است.
ایران به عنوان یکی از بزرگ ترین دارندگان ذخایر نفتی جهان سال هاست در صنعت قیر فعالیت دارد. در سال های 1386 تا 1390 ایران با تکیه بر کیفیت و میزان عرضه قیر، تعیینکننده قیمت این محصول در منطقه بود.
در آن دوران، کشورهای متعدد اروپایی و آسیایی مشتری قیر باکیفیت ایران بودند، به طوری که مشتریان اروپایی با وجود تحریم حاضر بودند به دلیل کیفیت بالا، قیر تولید شده در ایران را از طریق واسطه ها به شیوه های گوناگون خریداری کنند.
با گذشت زمان به دلیل ضعف نظارت بر فعالان این عرصه و تخلف در تولید و صادرات این محصول، این جایگاه از دست رفت؛ به طوری که اکنون به جای ایران، کشور بحرین به مرجع تعیین قیمت قیر در منطقه تبدیل شده است و در نتیجه ناچاریم قیر خود را در هر تن نزدیک 100 دلار ارزان تر از قیر بحرین صادر کنیم که این امر، باعث کاهش ارزآوری این محصول برای کشور شده است.
اکنون ایران به دلیل ضعف نظارت بر فعالیت دهها شرکت تولیدکننده و تخلف های گسترده در تولید و صادرات این فرآورده، جایگاه خود در بازارهای جهانی را از دست داده است و حتی برخی کشورها واردات قیر از ایران را متوقف کرده اند.
در مواجهه با این وضعیت نابسامان در بازار قیر بویژه بخش صادرات، راهکارهایی مانند عرضه از طریق بورس کالا پیشنهاد شده است که می تواند امکان نظارت بر روند صادرات و ارسال محموله های استاندارد را فراهم کند.برای ورود به کانال تلگرام ما کلیک کنید.
ارسال نظر