با صدور نامه رئیس بانک مرکزی به بانکهای دولتی و خصوصی
نبرد بزرگ تیم اقتصادی دولت با غول گرانی و رکود آغاز شد
رکنا : ولی اله سیف رئیسکل بانک مرکزی در نامهای به مدیران عامل بانکها، از هدفگذاری این بانک برای کاهش نسبت مطالبات غیرجاری به ۵ درصد خبرداد و با اعلام این موضوع که نسبت مطالبات غیرجاری در پایان تابستان به ۱۱ درصد رسیده است، پنج ماموریت برای بانکها مشخص کرد. در واقع پس از بر جام اکنون دولت با غول گرانی و رکود و کسادی صنعت و تجارت وارد نبردی بزرگ و چالش برانگیز شده است ؛ اتفاقی که همه فعالان و ناظران اقتصادی منتظر آن بودند و مخالفان دولت روحانی تیم اقتصادی اورا به کم کاری و انفعال متهم می کردند .
رکنا اقتصادی : پس از آن که تیم دیپلماسی دولت یازدهم برجام را به سرانجام رساند و آن را تحویل تیم اقتصادی دولت داد انتظار تحولات بزرگی در وضع اقتصاد نابسامان به ارٍ رسیده از دولت نهم و دهم ، می رفت .پس از وزارت نفت اینک نوبت به بانک مرکزی رسیده تا تکلیف خود را با اقتصاد سست ایران روشن کند .نخستین هدف بانک مرکزی ساماندهی به فعالیت بانکها و نظم و انضباط بخشیدن به مطالبات بانکها از افراد حقیقی و حقوقی است . نامه رئیس کل بانک مرکزی در کنار پنج محور،تعیین حاوی نکات مهمی است ، از جمله اعلام عمومی این نامه و هدفگذاری برای کاهش 6واحد درصدی میتواند بهعنوان یک فصلالخطاب برای بانکها محسوب شود و نشان از رویکرد جدی سیاستگذاری های بانک مرکزی در ساماندهی به مطالبات غیرجاری باشد. همچنین بانکها و موسسات اعتباری میتوانند با رشد تسهیلاتدهی، این نسبت را به نوعی کاهش دهند، اما تمرکز بانک مرکزی بر کاهش حجم مطالبات غیرجاری و تعیین و تکلیف بدهکاران بانکی است به نحوی که کیفیت دارایی بانکها به سمت بهبودی میل کند .
نکته سوم نیز این است که رئیس کل بانک مرکزی چالش مطالبات غیرجاری را نه تنها دغدغه شبکه بانکی، بلکه در مقیاس بزرگتر یکی از چالشهای دولت و نظام دانست که باید برای این مشکل، راهکار عملی اتخاذ شود. نکته آخر نیز این موضوع است که رئیس کل بانک مرکزی هشدار داده اگر این چالش نظام بانکی برطرف نشده و تمرکز از روی منابع بانکها برداشته نشود، میتواند بانکها و موسسات اعتباری را با یک خطر جدی روبهرو کند.
سیف در این نامه بر انجام اقدامات اصلاحی از سوی شبکه بانکی کشور به شرح زیر تاکید کرده است، تا به هدف مورد نظر تایید شده از سوی بانک مرکزی دست یابند:
ماموریت اول: تمهیدات لازم درخصوص تشکیل کارگروههای وصول مطالبات و یا تشدید فعالیت گروههای موجود در آن بانک اتخاذ و نتیجه اقدامات طی گزارشهای دورهای اعلام شود.
ماموریت دوم: تجدید نظر و بازمهندسی نظام اعتباری به منظور تدقیق و اصلاح روشهای اعتبارسنجی و رعایت اصول و موازین پرداخت تسهیلات، در اولویت امور آن بانک/ موسسه قرار گیرد و گزارش اقدامات منعکس شود.
ماموریت سوم: سازوکارهای نظارتی و کنترلی لازم به منظور حصول اطمینان از صحت عملکرد فرآیند اعتبارسنجی و رعایت دقیق استانداردهای اعطای اعتبار در تمام سطوح، اعم از شعب، مناطق، سرپرستیها و مدیریت اعتبارات، طراحی و تمهید شود.
ماموریت چهارم: ارائه گزارش فصلی مربوط به وضعیت مطالبات اعم از جاری و غیرجاری آن بانک در دستور کار قرار گیرد.
ماموریت پنجم: نسبت به تکمیل اطلاعات مربوط به سامانه تسهیلات و تعهدات بانک مرکزی در اسرع وقت اقدام شود. رئیس کل بانک مرکزی در پایان ابراز امیدواری کرد: «با تلاش و همت تمام بانکها و موسسات اعتباری و بهرهگیری از ظرفیتهای موجود، گامهای موثری در زمینه حل معضل مطالبات غیرجاری بانکها، بهعنوان یکی از دغدغههای اصلی دولت و نظام برداشته شود و موجبات اجرای منویات مقام معظم رهبری (مدظلهالعالی) و تعمیق و توسعه خدمت به مردم شریف ایران که به حق، صاحبان اصلی نظام بانکی کشور محسوب میشوند، فراهم آید.»
ارسال نظر