گزارش اختصاصی رکنا از آثار تاریخی سبزوار؛
وضعیت نابسامان آثار تاریخی در غرب خراسان/ برخی مکان های تاریخی ۲۰ سال به حال خود رها شده اند
رکنا: سرپرست اداره میراثفرهنگی، صنایع دستی و گردشگری سبزوار گفت: بسیاری از آثار تاریخی و فرهنگی این شهرستان بیش از ۲۰ سال به فراموشی سپرده شده بود.
محمد علی ابراهیمی دوست در گفتوگو اختصاصی با خبرنگار رکنا افزود: با توجه به وضعیت نابسامانی که از زمان تصدی این مسئولیت در چند ماه گذشته تاکنون در خصوص میراثفرهنگی سبزوار تحویل گرفتیم در اولین فرصت اقدام به طرح و برنامه ریزی تخصصی درباره هر کدام از آثار فرهنگی و تاریخی کردیم، بدین ترتیب تمامی بناهای تاریخی به طور کامل رصد شدند.
ابراهیمی دوست در ادامه توضیح داد: رصد اماکن تخریب شده و غیر قابل بازسازی و بناهای قابل مرمت از جمله مهم ترین اولویت ها بود، این در حالی است که بسیاری از آثار تاریخی و فرهنگی سبزوار بیش از ۲۰ سال به فراموشی سپرده شده بود.
وی درباره ایجاد کمیته علمی و پژوهشی درباره کاربرد سراها نیز گفت: ایجاد این کمیته به اطلاع اداره کل استان و وزارت میراث فرهنگی نیز رسیده تا در جریان ایجاد یک کمیته کاملا تخصصی برای این امر و مساعدت های لازم در این باره قرار گیرند.
سرپرست اداره میراث فرهنگی سبزوار با توجه به مرمت بازار سرپوشیده، آغاز مرمت یخدانها و مرمت بخشی از کاروان سرای زعفرانیه و بازگشایی منار خسروگرد نیز توضیح داد: بازگشایی و نورپردازی مجموعه و مناره خسروگرد با همکاری اداره برق و اداره راه و شهرسازی شهرستان با هزینه ۵۰۰ میلیون تومان صورت گرفته و در حال حاضر در تلاشیم که با همکاری دهیاری آن منطقه و طرح مصوب میراث به بازسازی کامل مجموعه فرهنگی و تاریخی خسروگرد اقدام کنیم.
وی افزود: مرمت یخدانهای طبیعی سبزوار نیز پس از سالها تعلل به دلیل بلاتکلیفی مالکان با هماهنگی های صورت گرفته با دادستانی به زودی به مرحله ایجاد دسترسی به این منطقه منجر خواهد شد و اعلام کردهایم که مالکان یخدان ها با ارائه سند به دادستانی و ثبت اسناد برای تشخیص مالکیت اقدامات لازم را صورت دهند تا آغاز مرمت نهایی این یخدان ها به طور کامل صورت گیرد، همچنین روند ثبت کاروان سرای زعفرانیه در یونسکو نیز به طور قطعی در مرداد یا شهریور ماه اعلام خواهد شد و تاکنون طاق های این سرا نیز مورد مرمت قرار گرفته و مرمت سایر بخش های آن نیز طی هماهنگی با پیمانکار این مجموعه در حال بررسی است.
وی در باره مشکلات مربوط به واگذاری کاروان سرای فرامرزخان نیز به اداره اوقاف سبزوار گفت: طی رایزنی با اداره اوقاف و با توجه به اینکه کاروان سرا نیاز به مرمت دارد قطعا این مکان همچنان در اختیار عموم است و هیچ کاربری دیگری برای آن نخواهد بود.
سرپرست اداره میراث فرهنگی سبزوار ادامه داد: مرمت سرای معمارزاده نیز در حال حاضر منوط به تملک این سرا به شهرداری است و امیدواریم که با حضور وزیر میراث فرهنگی و استاندار در سبزوار بتوانیم مسئله کوی گلستان را نیز با سرانه و اعتبار ملی حل کنیم چرا که این منطقه برای حفظ بافت اصیل خود و مرمت و بازسازی نیازمند هزینه قابل توجه است که با توجه به تعدد بناهای تاریخی و فرهنگی سبزوار و اختصاص بودجه ناکافی سالیانه برای این امر، اداره میراثفرهنگی خود تنها قادر به حل این موضوع نبوده و نیاز به ورود بخش خصوصی و حمایت های ملی از طریق اعتبار ویژه وزارتخانه است.
وی گفت: اداره میراث فرهنگی این اطمینان را میدهد که برای ارائه طرح مرمت و بازسازی هیچکدام از بناهای تاریخی شهرستان مشکلی ندارد و با همکاری دانشکده مرمت دانشگاه حکیم هرگونه طرح و برنامه مشخص برای مرمت و بازسازی اماکن تاریخی سبزوار را در دستور کار مدیریت جدید اداره میراث قرار داده است.
ارسال نظر