کاهش صادرات زعفران کشور در نیمه نخست ۱۴۰۰

به گزارش خبرنگار رکنا از مشهد، رئیس شورای ملی زعفران اعلام کرد: در ۶ ماهه نخست امسال ۹۵ هزار و ۷۰۸ کیلوگرم زعفران به ارزش بیش از ۴۷ میلیون دلار از کشور به مقصد بازار‌های هدف صادر شد که این میزان در نیمه نخست پارسال ۹۸ هزار و ۲۱۱ کیلوگرم به ارزش بیش از ۷۷ میلیون دلار بوده است.

محسن احتشام افزود: ارزش زعفران‌های صادراتی اعلام شده براساس قیمت پایه اعلامی گمرکی است، از آنجا که قیمت واقعی زعفران صادراتی با قیمت پایه صادراتی گمرک تفاوت زیادی دارد لذا قیمت نمی‌تواند مبنای محاسبه و تحلیل در مقایسه این دو بازه زمانی قرار گیرد.

وی تاکید کرد: طبق آمار، در ۶ ماهه اول سال ۱۴۰۰ از گمرک خراسان رضوی، ۸۵ هزار و ۷۴۷ کیلوگرم زعفران به ارزش۴۲ میلیون دلار صادر شده که بر این اساس خراسان رضوی ۸۹.۶ درصد از کل صادرات زعفران کشور را به خود اختصاص داده است.

رئیس شورای ملی زعفران گفت: در نیمه اول امسال مقصد زعفران صادراتی ایران ۵۹ کشور بود که در مقایسه با مدت مشابه پارسال که شمار مقاصد صادراتی این محصول ۴۷ کشور بوده است، رشدی ۲۵.۵ درصدی رقم خورده است.

احتشام اظهار داشت: آمار‌ها نشان می‌دهد که در این بازه زمانی ۵۸ هزار و ۸۸۵ کیلوگرم زعفران در بسته بندی ۳۰ گرم به بالا (عمدتا نیم یا یک کیلوگرمی) صادر شده است که عملا ۶۱.۵ درصد از کل صادرات این محصول را شامل می‌شود.

وی اضافه کرد: هنوز بخش عمده‌ای از زعفران کشور در بسته بندی‌های بزرگ صادر، در بازار‌های هدف در اوزان مورد نیاز مصرف کنندگان نهایی، بسته بندی مجدد و با ارزش افزوده چشمگیری فروخته و یا در قالب کالای صادراتی لوکس روانه کشور‌های دیگر می‌شود.

رئیس شورای ملی زعفران پیشنهاد کرد: بستر حمایت و پرداخت یارانه به فعالان حوزه زعفران بویژه بخش تولید فراهم شود تا این محصول عمدتا در قالب بسته بندی‌های زیر ۱۰ گرم روانه بازار‌های هدف گردد.

احتشام با تاکید بر ثبت برند ملی زعفران ایران و انجام تبلیغات درباره کیفیت زعفران ایرانی، افزود: افزایش قیمت دلار، سودجویی قاچاقچیان و صادرکنندگان یکبار مصرف زعفران، باعث شده است تا بهای زعفران ایران در بازار‌های عمده هدف صادرات امسال نسبت به سال ۹۷ و قبل از آن کاهش چشمگیری داشته باشد که مطالبه شورای ملی زعفران، نظارت‌های مکرر بر این بخش است.

وی بیان کرد: عمده ارزش افزوده صادرات این محصول نصیب واسطه‌ها، دلالان و تجار دیگر کشور‌ها می‌شود، لذا صدور کارت اهلیت برای صادرکننده زعفران با هدف نظارت موثر بر بازار خارجی این محصول ضروری است.