کلنگزنی نخستین پایگاه دیوار بزرگ گرگان در روستای قلعهجیق شهرستان گمیشان
رکنا:مدیرکل میراثفرهنگی، گردشگری و صنایعدستی گلستان گفت: در راستای فراهم شدن زمینه لازم برای ثبت جهانی طولانیترین اثر تاریخی کشور، عملیات اجرایی نخستین پایگاه دیوار بزرگ گرگان با حضور نماینده مردم غرب استان در مجلس شورای اسلامی، فرماندار گمیشان و جمعی از مسئولان آغاز شد.
به گزارش رکناگلستان، احمد تجری در آیین کلنگزنی این پایگاه که با حضور عبدالجلال ایری نماینده مردم غرب استان در مجلس شورای اسلامی، احمد دستمرد فرماندار شهرستان گمیشان و جمعی از مسئولان برگزار شد، گفت: سالهای سال ثبت جهانی دیوار بزرگ گرگان مطرح و از خواستههای علاقهمندان به میراثفرهنگی و مردم استان بود که طی یک سال اخیر با پیگیریهای صورتگرفته و تدوین پرونده ثبت جهانی این اثر، روند آمادهسازی پرونده ثبت جهانی آن تسریع شد.
مدیرکل میراثفرهنگی، گردشگری و صنایعدستی گلستان خاطرنشان کرد: با توجه به گستردگی دیوار بزرگ گرگان و تأسیسات وابسته و ظرفیت جهانی این اثر ارزشمند و همچنین فراهم شدن زمینه لازم برای ثبت جهانی آن، همزمان با مطالعات باستانشناسی و مرمت و احیای بخشی از تأسیسات دفاعی دیوار بزرگ گرگان، احداث پایگاه دیوار بزرگ گرگان با محوریت خدمات پژوهشی، حفاظتی و گردشگری در دستور کار قرار گرفت.
او بیان کرد: عملیات اجرایی نخستین پایگاه دیوار بزرگ گرگان در محدوده روستای قلعهجیق بزرگ شهرستان گمیشان، بااعتبار حدود 15 میلیارد ریالی از ردیف اعتبارات ملی سال 1399، آغاز شد.
تجری با اشاره به اینکه این پروژه در زمینی به مساحت 900 مترمربع و با زیربنای 332 مترمربع کلنگزنی شد، بیان کرد: ساختمان نخستین پایگاه دیوار بزرگ گرگان با نقشه مربعمستطیل، مشابه قلعههای دیوار بزرگ گرگان بهصورت یک طبقه طراحیشده و شامل بخشهایی مانند تالار سخنرانی و پخش فیلم، نمایشگاه اشیای باستانشناسی، نمایشگاه عکس و تابلو، غرفه محصولات فرهنگی، غرفه صنایعدستی، نمازخانه، چایخانه و... است که به معرفی ظرفیتهای منطقه با محوریت دیوار بزرگ گرگان میپردازد.
او تصریح کرد: ادارهکل میراثفرهنگی، گردشگری و صنایعدستی استان گلستان با همراهی پایگاههای جهانی و ملی در تلاش است با تهیه و تأمین حداقل امکانات اطلاعرسانی و رفاهی، زمینه حضور را برای همه پژوهشگران و گردشگران در اماکن و محوطههای تاریخی-فرهنگی فراهم کند.
مدیرکل میراثفرهنگی، گردشگری و صنایعدستی گلستان در ادامه گفت: احداث و تجهیز پایگاههای کوچک و بزرگ در چندین نقطه در طول مسیر دیوار بزرگ گرگان و در محدوده روستاهای واجد شرایط و برخوردار در حوزه سهگانه میراثفرهنگی، گردشگری و صنایعدستی باهدف معرفی دستاوردهای علمی، پژوهشی، حفظ و نگهداری مواریث فرهنگی ملموس و ناملموس، ارائه خدمات و توسعه گردشگری و اشتغال پایدار با همکاری شهروندان و روستائیان فرهیخته و انجمنهای مردمنهاد اجرایی میشود.
احیا دیوار بزرگ گرگان زمینهساز توسعه گردشگری منطقه
در ادامه این مراسم نماینده مردم غرب استان در مجلس شورای اسلامی نیز، گفت: بستر تاریخی مبنای بسیار خوبی برای توسعه است و امیدواریم بستر تاریخی در طول 200 کیلومتر دیوار بزرگ گرگان برای همه روستاهای در مسیر این اثر تاریخی مورد بهرهمندی مردم قرار گیرد.
عبدالجلال ایری تأکید کرد: اساس توسعه روستاها ایجاد شغل است و احیا دیوار بزرگ گرگان زمینهساز توسعه گردشگری، ایجاد اشتغال و تقویت اقتصاد مردم منطقه خواهد بود.
او بیان کرد: با بهرهمندی از ظرفیتهای میراثفرهنگی و توسعه گردشگری در منطقه سایر مشکلات شهرها و روستاهای منطقه بهمرور برطرف خواهد شد.
فرماندار شهرستان گمیشان نیز در این مراسم گفت: اجرای پروژه پایگاه دیوار بزرگ گرگان نمای فرهنگی برای شهرستان گمیشان و روستای قلعهجیق خواهد بود.
احمد دستمرد تصریح کرد: فرهنگ جزو لاینفک زندگی مردم منطقه است و امیدواریم با ایجاد این پایگاه و پرداختن به موضوعات فرهنگی زمینه توسعه صنایعدستی و همچنین حفظ میراثفرهنگی منطقه مهیا شود.
او خاطرنشان کرد: روستای قلعهجیق در منطقهای محوری قرار دارد و ساختوسازهای اجرایی شده در این روستا باهدف اشتغالزایی و تأمین معاش مردم اجرا میشود.
دیوار بزرگ گرگان به طول تقریبی 200 کیلومتر به همراه تأسیسات وابسته، یکی از هزاران آثار شاخص محسوب میشود که با مصالح آجر و خشت در زمان امپراتوری ساسانی و بهمنظور جلوگیری از هجوم قبایل نواحی شمال شرقی ایران و تأمین امنیت جاده ابریشم، آسایش بازرگانان و دهقانان احداثشده است. منابع تاریخی فراوانی به احداث دیوار بزرگ گرگان و تأسیسات وابسته به آن اشاره کردند و اطلاعات زیادی از کاوشهای باستانشناسی دیوار بزرگ گرگان بهدستآمده است که در راستای رونق گردشگری تاریخی، نیازمند معرفی و اطلاعرسانی عمومی با روشهای مختلف و الگوهای رایج در حوزه میراثفرهنگی هستیم.
گرگان/میلادزواریی
ارسال نظر