سد عمارت، امیدی نو برای ذخیره و تامین آب در استان اردبیل

به گزارش خبرگزاری رکنا در مشکین شهر ،سد عمارت، امیدی نو برای ذخیره و تامین آب در استان اردبیل است  سد عمارت، سد خاکی سنگریزه‌ای با هسته ناتراوای میانی در حال ساخت در استان اردبیل است.

این سد در شهرستان انگوت، در ۱۰۰ کیلومتری مشگین شهر و ۱۵۰ کیلومتری شهرستان اردبیل واقع شده‌است.

سد عمارت با حجم مخزن ۱۸۲ میلیون مترمکعب از نظر حجمی بزرگترین سد استان اردبیل است.

با بهره‌برداری از این سد امکان آبیاری حدود ۳۸ هزار هکتار از اراضی شهرستان‌های انگوت و گرمی فراهم شده از خروج منابع آبی کشور از مرز‌ها جلوگیری می‌شود.

ارتفاع این سد از بستر رودخانه ۸۲ متر، طول تاج آن ۳۱۵ متر، عرض تاج آن ۱۲ متر، حجم مفیدذخیره آب آن ۱۵۷ میلیون متر مکعب وحجم کل ذخیره آن ۱۸۲ میلیون مترمکعب است.

این پروژه در فاصله ۱۵۰ کیلومتری شهر اردبیل، در مسیر اردبیل به پارس‌آباد در شهرستان انگوت واقع شده است.

طرح سد عمارت مشتمل بر بخش‌های سد مخزنی، تأسیسات وابسته و راه‌های دسترسی به محل پروژه مزبور است که توسط شرکت ملی ساختمان (بنیاد مستضعفان) بر روی رودخانه دره رود در حال تکمیل است.

رودخانه دره رود یکی از سرشاخه‌های رود ارس می‌باشد که آب آن مستقیماً از مرز‌های کشور خارج می‌شود، هدف اصلی از احداث این سد تامین آب شرب، کشاورزی و مهار و مدیریت آب‌های خروجی از مرز کشور بوده است.

با اختصاص منابع کافی از محل صندوق توسعه ملی برای طرح‌های مرزی از سال ۱۳۹۴ سرعت عملیات اجرایی در طرح عمارت افزایش‌یافته است.

سد عمارت، امیدی نو برای ذخیره و تامین آب در استان اردبیلاستاندار اردبیل گفت: با توجه به اقداماتی که در سد عمارت شهرستان انگوت در شمال استان اردبیل انجام شده پیشرفت اجرایی این پروژه به بیش از ۹۵درصد رسیده است و آبگیری سد از تیر ماه آغاز می‌شود.

آقای بهنامجو در جریان بازدید از روند عملیات اجرایی پروژه سد عمارت اظهار کرد: تاکنون ۷ میلیون متر مکعب از عملیات خاکبرداری و خاکریزی این پروژه به اتمام رسیده و عملیات اجرایی۳۳۰ متر از تاج پل و بتن ریزی ۱۲۰هزار مترمکعب آن در مراحل آخر قرار دارد.

وی اضافه کرد: این سد از سال ۸۳ تا ۹۳ تنها ۲۵درصد پیشرفت فیزیکی داشت، ولی از سال ۹۳ به بعد عملیات اجرایی آن سرعت بیشتری گرفته و اکنون در مرحله پایانی قرار دارد.

به گفته استاندار اردبیل، امسال طی جلسه‌ای مشترک با هیات رئیسه مجلس شورای اسلامی مقرر شد شرکت دی متعلق به بنیاد مستضعفین ۶۰۰ میلیارد تومان برای تکمیل این سد فاینانس کند، همچنین ۷۰ میلیارد تومان با مساعدت رییس سازمان برنامه و بودجه برای این پروژه تامین شد.

به گفته وی، سد عمارت در کنار سد‌های ارس و خداآفرین بزرگترین سد شمالغرب کشور است و ۱۰ کیلومتر طول دارد و برای آب شرب، کشاورزی و گردشگری از آن استفاده می‌شود.

بهنامجو از جابجایی روستا‌های اطراف حوضچه سد عمارت خبر داد و افزود: حوضچه این سد ۶۶۰هکتار مساحت دارد که جابجایی روستا‌های همجوار آن از جمله روستای مولان با همکاری استان آذربایجان شرقی در حال انجام است و در صورت آبگیری آب شرب شهر‌های تازه کند، انگوت و گرمی تامین، و تحول عظیمی در منطقه ایجاد می‌شود.

سد عمارت، امیدی نو برای ذخیره و تامین آب در استان اردبیلمدیرعامل شرکت آب منطقه‌ای اردبیل گفت: امسال ۵.۲ میلیارد تومان اعتبار برای تملک اراضی و انجام مراحل تکمیلی این سد اختصاص یافته است.

جنگی مرنی سد عمارت را بزرگترین سد استان اردبیل به ظرفیت ۱۸۲ میلیون متر مکعب دانست وگفت: امسال شاهد آبگیری وآغاز بهره‌برداری از این سد مهم خواهیم بود.

وی با بیان اینکه با بهره‌برداری از این سد ۱۵ میلیون متر مکعب آب برای شرب، ۷۵ میلیون متر مکعب برای کشاورزی و ۲۸ میلیون متر مکعب نیز برای امور زیست محیطی اختصاص خواهد یافت تاکید کرد: با آبگیری سد همزمان اجرای شبکه پایاب سد نیز در اولویت کار قرار گرفته تا با تملک اراضی در بخش مخزن سد بتوانیم مراحل بعدی احداث این سد را انجام دهیم.

احداث این سد باعث خوشحالی وایجاد امید در دل روستائیان، کشاورزان ودامداران منطقه شده است.

سد عمارت، امیدی نو برای ذخیره و تامین آب در استان اردبیل

احمدزاده یک کشاورز از اهالی روستای عمارت می‌گوید: این جا بی آبی بی داد می‌کند خصوصاً در فصل تابستان، بی آبی باعث کوچ بسیاری از اهالی از منطقه شده، اما اگر این سد کارش تموم بشه و به ما آب بدهند زراعت می‌کنیم، باغ ایجاد می‌کنیم و خیلی‌ها به روستای ما و روستا‌های اطراف بر می‌گردند.

سد عمارت، امیدی نو برای ذخیره و تامین آب در استان اردبیلرحمانی هم که یک دامدار در منطقه است با ابراز خوشحالی از ساخت این سد تاکید می‌کند: اگر آب باشد برکت می‌آید، زراعت و علوغه هم هست و دامداری هم رونق می‌گیرد، اما اگر آب نباشد ما مجبور می‌شویم با دامهایمان به دیگر مناطق کوچ کنیم.

اشتغالزایی و جلوگیری از مهاجرت، رونق کسب و کار با توسعه باغات و زمین‌های کشاورزی، ساماندهی و اسکان عشایر و افزایش تولیدات کشاورزی و دامی و ایجاد صنایع وابسته و تامین مطمئن و با کیفیت آب شرب برای منطقه از اثرات ویژه این طرح مهم می‌باشد.