جولان شیطان قاچاقچیان انسان در دریای مدیترانه

همیشه ناآگاهی درخصوص نحوه پناهندگی و مهاجرت برای اشتغال و اقامت از یکسو و گسترش باندهای قاچاق انسان از سوی دیگر باعث بروز حوادث تلخ و ناگواری برای مسافران غیرقانونی شده است. نفوذ سوداگران مرگ در کشورهای مرزی خصوصاً ترکیه نیز بر این بحران افزوده است. طبق آمار اعلام شده 3 ‌هزار و 500 نفر از 160 هزار مهاجر غیرقانونی تاکنون در مدیترانه جان سپرده‌اند. بر همین اساس پلیس ایتالیا جدیدترین اقدام‌های شبکه بزرگ بین‌المللی قاچاق را بازبینی و بررسی کرده است.

ترفندهای جدید باندهای قاچاق

بتازگی اعضای بین‌المللی باندهای قاچاق انسان از طریق مرزهای دریایی خصوصاً دریای مدیترانه عملیات نقل و انتقال مهاجران غیرقانونی و پناهندگان فراوانی را اجرا کرده‌اند.

دامنه فعالیت‌های شبکه‌ای آنان به حدی گسترش یافته که تنها در جریان قاچاق 359 تن از مهاجران سوری با کشتی عزالدین، بیش از سه میلیون دلار درآمد کسب کرده‌اند. مرزهای آبی ایتالیا میزبان بسیاری از مهاجران فراری از کشورهای مختلف آفریقایی و عربی شده است.

رؤسای باندهای قاچاق انسان به ازای هر مسافر کشتی مبلغی بین چهار تا هشت هزار دلار پول دریافت کردند. قاچاقچیان به محض احساس خطر دستگیری خودشان، مهاجران بی‌پناه را در میان آب‌های خروشان مدیترانه‌ رها می‌کنند.

واکنش معکوس

عملیات موفق گارد ساحلی ایتالیا و یونان و افزایش قدرت آنان در دریای مدیترانه با واکنش معکوسی از سوی قاچاقچیان انسان روبه‌رو شده است. سران بین‌المللی باندهای قاچاق انسان با اطمینان از نجات مهاجران غیرقانونی توسط نیروی دریایی ایتالیا در مواجهه با گاردهای ساحلی آنان را با کشتی‌های فرسوده در میان آب‌های خروشان رها می‌کنند و خودشان سوار بر قایق‌های تندرو پا به فرار می‌گذارند.

در ترفند دوم، قاچاقچیان انسان از اصل همپوشانی استفاده می‌کنند. آنان در حرکتی از پیش تعیین شده با دیدن مأموران پلیس و گاردهای ساحلی با مهارتی خاص خود را در میان مهاجران با لباس‌های مبدل جا می‌زنند تا دستگیر نشوند

قاچاقچیان در شگرد دیگری پس از اینکه به فاصله‌ای مشخص در میان مرزهای آبی می‌رسند، بلافاصله با قایق های تندرو پس از خروج از کشتی می‌گریزند. بدین طریق اغلب مهاجران غیرقانونی که در قسمت کف کشتی پنهان شده‌اند حتی پس از چند روز سردرگمی توسط گارد ساحلی و قایق‌های گشتزنی مأموران پلیس نجات می‌یابند.

باندهای بین‌المللی شگرد چهارمی نیز دارند، آنها با صرف هزینه‌های بسیار زیاد و خرید تجهیزات کاملاً پیشرفته راهکارهای نوین خود را به اجرا می‌گذارند. شاید ایده فرار با هلیکوپتر برای نخستین‌بار مأموران پلیس گارد ساحلی را نیز متعجب کرد. در این روش کشتی در فاصله‌ای کاملاً مشخص قرار می‌گیرد و اعضای باند قاچاق با بیسیم سایر همدستانشان را فرامی‌خوانند و خلبان هلیکوپتر پس از شناسایی موقعیت جغرافیایی کشتی در موعد مقرر قاچاقچیان را به مخفیگاه انتقال می‌دهد.

سراب سفر به ایتالیا

قاچاقچیان انسان پس از شناسایی افراد مستعد از طریق دلالانی که در سراسر جهان دارند بسرعت زمینه انتقال آنان را با وعده‌های فراوان فراهم می‌آورند.

فقدان گذرنامه و بی‌اطلاعی از نحوه مهاجرت، بر نفوذ باندهای قاچاق دامن زده است و سرانجام شومی را برای جویندگان کار و پناهندگان رقم می‌زند اما بعد از پرداخت حداقل چهار هزار دلار در حالی وارد کشتی قاچاق می‌شوند که در میان آب‌های سرگردان مدیترانه هیچ چاره‌ای جز تسلیم ندارند. مهاجران در بخش مربوط به بار واقع در کف کشتی محبوس می‌شوند و غافل از همه‌جا گردانندگان باندهای مخوف قاچاق پس از سوار شدن بر قایق‌های تندرو، آنان را رها می‌کنند. در این میان اگر مأموران پلیس گاردساحلی مرزی، کشتی وامانده را مشاهده نکنند مهاجران از شدت گرسنگی تلف خواهند شد.

اخیراً سرنشینان کشتی «عزالدین» که اغلب آنان پناهجویان اهل کشور سوریه بودند، جمعه گذشته 12 دی‌ماه جاری از بندر ترکیه به سمت ایتالیا حرکت کردند، اما گاردساحلی ایتالیا در بندر «کوریلیانو کالابرو»، کشتی بدون خدمه آنان را متوقف کرد.

این اقدام در حالی صورت گرفت که مسافران آواره سوری پس از دستگیری توسط پلیس مجدداً به سرزمین خود بازگردانده شدند.

دیدگاه کارشناسان پلیس و مقام‌های امنیتی ایتالیا

«لوئیجی لیگوری» رئیس پلیس استان «کزنتزی» ایتالیا درخصوص دو کشتی قاچاق اخیر کشف شده در دریای مدیترانه گفت: قاچاقچیان در دو اقدام مشابه کشتی «بلواسکای ام» با 796 مهاجر و «عزالدین» با 359 تن را در آب‌های مدیترانه رها کردند که با تلاش گروه ویژه گارد ساحلی و بالگردهای پلیس به بندر «گالیپولی» انتقال داده شدند. آگاهی کامل اعضای باند قاچاق از پیگیری پلیس و نجات جان مسافران توسط گارد ساحلی موجب شده است تا رؤسای شبکه‌های قاچاق با اطمینان خاطر بیشتری فعالیت‌های سوءاستفاده‌گرانه خود را ادامه دهند.

آمار هولناک مرگ بر اثر سفرهای غیرقانونی

«جوانا کاکی سیس» از کارشناسان و خبرنگاران حوادث مهاجرت در گزارشی اعلام کرد در سال 2014 میلادی بیش از 30 هزار مهاجر غیرقانونی از شرق و جنوب غربی آسیا وارد یونان شده‌اند. سازمان عفو بین‌الملل نیز از مرگ 3 هزار و 500 نفر خبر داد.

کمیساریای عالی پناهندگان سازمان ملل متحد در این‌باره می‌گوید: تا ماه نوامبر 2014 میلادی 160 هزار مهاجر به‌وسیله کشتی در آب‌های ایتالیا شناسایی و دستگیر شده‌اند.

این در حالی است که این افراد با مراجعه به مقام‌های اتحادیه اروپا براحتی می‌توانستند نسبت به پناهجویی خود اقدام کنند.