شیوع ایدز در کودکان خیابانی، ۴.۵ برابر سایر کودکان است

ولی‌الله نصر در حاشیه مراسم افتتاح مرکز نگهداری کودکان پرتو مهر یزدان زنجان و در جمع خبرنگاران، اظهار کرد: "متاسفانه ما در سطح کشور مطالعات علمی و پژوهشی که منتج به استخراج دلایل شکل‌گیری آسیب‌های اجتماعی شود به صورت متقن نداریم و مجبوریم فقط به پایان‌نامه‌های دانشگاهی استناد کنیم. با این وجود، خروجی مجموع مراجعات به اورژانس‌های اجتماعی، خط مشاوره ۱۴۸۰ و خطوط ۱۲۳ نشان می‌دهد که اعتیاد ، مادر بسیاری از آسیب‌های اجتماعی به شمار می‌رود".
وی با تاکید بر این‌که آسیب‌های اجتماعی در هم‌ تنیده هستند و نمی‌توان از روابط بین آن‌ها چشم‌پوشی کرد، ادامه داد: "مطالعات نشان می‌دهد که اعتیاد، فقر اقتصادی خانواده و مهاجرت، عوامل اصلی شکل‌گیری پدیده کودکان کار است؛ در واقع مهاجرت به کلان‌شهرها، ساخت و ساز در سکونت‌گاه‌های غیررسمی و دست‌نیافتن به آمال و آرزوها عواملی است که نقش بسزایی در بکار گماشته ‌شدن کودکان کم سن و سال دارد".
وی افزود: "کودکان کار در معرض انواع آسیب‌ها قرار دارند که از جمله آن‌ها می‌توان عقب‌ماندگی از تحصیل، آسیب‌های جسمانی، سوء استفاده‌های جنسی، جذب‌ شدن به باندهای قاچاق و استثمار را نام برد. در همین‌ راستا بهتر است شهروندان به جای این‌که به طور مستقیم به این کودکان کمک کنند، کمک‌های نقدی و غیرنقدی خود را به موسساتی که تحت نظارت بهزیستی فعالیت می‌کنند، ارائه دهند؛ چراکه چنین اقدامی بدون واسطه منتج به بهبود وضعیت کودکان می‌شود".
نصر با تاکید بر این‌که سازمان بهزیستی خود را مسئول کودکان بدسرپرست می‌داند، گفت: "خرید و فروش کودکان جرم است ولی سازمان بهزیستی به طور مستقیم تعریف خاصی برای مقابله با آن ندارد. با این وجود اسفند سال گذشته مکاتباتی با وزارت بهداشت انجام گرفت و مقرر شد اگر مادران معتاد و یا مشکوک به فروش نوزاد به مراکز درمانی مراجعه کردند، بلافاصله اورژانس ۱۲۳ مطلع شود و جلوی کودک‌فروشی را بگیرد؛ در واقع با اطلاع بهزیستی و مراجع قضایی، مراتب پیگیری می‌شود و نوزاد در صورتی تحویل خانواده‌اش می‌شود که صلاحیت نگه‌داری از او را داشته باشند".
مدیرکل دفتر امور آسیب‌دیدگان اجتماعی سازمان بهزیستی در ادامه با بیان این‌که در قانون جدید فرزندخواندگی، شرایط برای پذیرش فرزند تسهیل شده است، افزود: "در گذشته دختران مجرد و خانواده‌هایی که فرزند داشتند نمی‌توانستند کودکان تحت حمایت بهزیستی را به فرزندی قبول کنند ولی با تسهیل این قانون، موانع موجود مرتفع شد. به عنووان مثال سال گذشته ۳۹ کودک در استان زنجان تحت فرزندخواندگی و بازگشت به خانواده قرار گرفتند. علاوه بر این، اگر لایحه حمایت از کودکان و نوجوانان تا حدودی تسهیل شود، می‌توان حضانت کوکان خانواده‌دار ولی بدسرپرست را نیز به سازمان بهزیستی و متعاقب آن به موسسات غیردولتی و سایر افراد سپرد".
این مسئول تصریح کرد: "رویکرد سازمان، جداکردن کودک از پدر و مادر واقعی و دامان خانواده نیست، ولی برخی مواقع شاهد کودک‌آزاری و آسیب ‌دیدن کودک در محیط خانواده هستیم. از این ‌رو سازمان می‌تواند با مداخله، این فرزندان را از خانواده‌هایی که از روی عمد در رابطه با تربیت و تحصیل فرزندان‌شان اهمال می‌کنند، جدا کند".
وی با تاکید بر اینکه به اذعان دبیرخانه مبارزه با موادمخدر ، سازمان بهزیستی مهم‌ترین شریک کاری ستاد مبارزه با موادمخدر به‌شمار می‌رود، خاطرنشان کرد: "اورژانس ۱۲۳ در سراسر کشور، ۳۰۰ دستگاه ناوگان سیار دارد که با بهره‌گیری از توانمندی مددکاران و روان‌شناسان، موارد مربوط به کودک‌آزاری، سالمندآزاری، همسرآزاری و معلول‌آزاری را تحت پوشش قرار می‌دهد. با این وجود، متاسفانه آمارها نشان می‌دهد که تماس‌های غیرمرتبط خیلی بیشتر از تماس‌های مرتبط است و این نشان‌دهنده آشنا نبودن شهروندان با خدمات و وظایف بهزیستی است، با این جود ۱۵ درصد از تماس‌ها منتج به نتیجه تخصصی می‌شود".
نصر با تاکید بر این‌که اعتبارات سازمان بهزیستی، اجازه پوشش صد درصدی بیمه زنان بی‌سرپرست را نمی‌دهد، یادآور شد: "در سه ماه نخست امسال، در سطح استان زنجان، ۵۳۹ تماس با اورژانس اجتماعی گرفته شده که ۲۳۹ مورد منجر به ماموریت سیار و ۱۳۴ مورد نیز منجر به مداخله شده است". برای ورود به کانال تلگرام ما کلیک کنید.