گروسی ادعای خارج شدن فعالیت‌های هسته‌ای ایران از کنترل آژانس را رد کرد

به گزارش رکنا ، رافائل گروسی روز چهارشنبه در حاشیه نشست فصلی شورای حکام آژانس بین‌المللی انرژی اتمی به خبرنگاران گفت: از ایران می‌خواهیم که با ما همکاری کند و من بارها گفته‌ام که این مسائل ناپدید نمی‌شود. چه قطعنامه صادر بشود چه نشود آن‌ها متعهد هستند تا اطلاعاتی را که نیاز داریم در اختیار ما قرار دهند. ما به دنبال راهکارها و مکانیسم‌هایی هستیم [تا این مساله حصل و فصل شود]

وی ادامه داد: اینکه صدور قطعنامه در این رابطه تاثیری داشته باشد به من ارتباطی ندارد. تا الان خیلی موفق نبودیم و مستقیما با آن‌ها (ایران) به این موضوع می‌پردازیم. اگر قطعنامه‌ای صادر نمی شد، باز هم از آنها می خواستم که با من همکاری کنند. بنابراین این حدس و گمان است که یک قطعنامه چه نوع تأثیری می تواند داشته باشد.

گروسی ادعای خارج شدن فعالیت‌های هسته‌ای ایران از کنترل آژانس را رد کرد و گفت: «اما چیزی که می‌خواهم بگویم این است که این برنامه همچنان درجه‌ای از پیشرفت را نشان می‌دهد، چیزی که ما متوجه آن هستیم و این مساله اهمیت همکاری ایران را بیشتر می‌کند.»

وی با اشاره به پیشرفت فعالیت‌های هسته‌ای ایران ادعا کرد: «البته این فعالیت‌ها می‌تواند انجام شود، اما وقتی آن را انجام می‌دهید، باید با همکاری کامل آژانس صورت گیرد، نه با اکراه یا محدود کردن دسترسی یا با چیزهایی که دیده‌اید. بنابراین ما امیدواریم که در نهایت بتوانیم با ایران بنشینیم و هر چه زودتر گفتگو با آن‌ها را ازسربگیریم.»

مدیرکل آژانس درباره تدابیر جبرانی ایران در برجام که در نتیجه خروج یکجانبه آمریکا از توافق، بی‌عملی طرف‌های مشارکت کننده و صدور دو قطعنامه اخیر شورای حکام صورت گرفت گفت: از فوریه گذشته دوربین‌ها تصاویر فعالیت‌های هسته‌ای ایران را ضبط کرده اما از تابستان امسال دوربینی در کار نبوده است (خاموش بوده است). از این حیث فعالیت‌های زیادی وجود دارد که ما اطلاعاتی درباره آن نداریم . اگر نسبت به بازگشت به برجام خوش‌بین باشیم و بخواهیم  به مشارکت کنندگان (برجام) درباره برنامه هسته‌ای ایران اطمینان بدهیم باید با درباره بازیابی اطلاعات تفاهمی داشته باشیم چون بر اساس اطلاعات قدیمی که ما داریم این امکان وجود ندارد. 

وی افزود: آژانس باید درباره شش شکاف اطلاعات با ایران صحبت، سوابق را بررسی و آنچه پازل اطلاعات نامید بازسازی کند.  گروسی ادعا کرد که این کار غیرممکن نیست  «اما خیلی دشوار است.»

گروسی در پاسخ به سووالی درباره سطح خوش‌بینی او نسبت به ازسرگیری اجرای برجام گفت: اطمینان ندارم عبارت خوش‌بین درست باشد؛ اما من مصمم هستم به تلاش‌هایم برای ترغیب ایران به همکاری با آژانس ادامه دهم.

مدیرکل آژانس با بیان اینکه ایران یک کشور مستقل است اذعان کرد: البته من نمی‌توانم آن‌ها را مجبور کنم اما آن‌ها طبق موازین بین‌المللی باید با ما همکاری کنند. وی با بیان این ادعا که آژانس بین‌المللی انرژی اتمی هیچ دستور کار سیاسی در این زمینه دنبال نمی کند افزود: «ما طبق ماموریتی که داریم عمل می‌کنیم و آن‌ها (ایران) هم تعهداتی دارند که باید به آن عمل کنند. این مبنای فعالیت هسته‌ای صلح‌آمیز در جهان است »

مدیرکل آژانس یا چشمپوشی از زرادخانه هایی مملو از کلاهک های هسته ای رژیم صهیونیستی گفت: هنگامی که شما در زمینه اتمی فعالیت می‌کنید، باید مطابق با قوانین رفتار کنید. اگر چیزی پیدا شده که نباید باشد باید توضیح دهید. ارتباطی به سیاسی‌کردن مسائل ندارد. 

وی بر همین اساس ادامه داد: این تنها راهی است که ایران می‌تواند اعتمادی را که می‌خواهد به دست آورد. چون بدون آن، اطمینان حاصل نمی شود و امیدوارم‌ آن ها همکاری کنند.

گروسی درباره مهلت مورد نظر او برای حل‌وفصل مسائل ادعایی پادمانی گفت: من علاقه‌ای به تعیین ضرب‌الاجل ندارم. به نظرم باید در قالب احترام کار کنیم. 

وی ادعا کرد: البته آژانس هم باید جدی گرفته شود و نمی‌توان ماه‌ها و سال‌ها را بدون ارائه توضیح سپری کرد؛ آن هم هنگامی که از زمان ارائه توضیحات گذشته و شما موظف به این کار هستید. بنابراین من درباره ضرب‌الاجل صحبت نمی‌کنم اما در عین حال نمی‌توانیم برای همیشه به این وضع ادامه دهیم.  

آخرین نشست فصلی شورای حکام آژانس بین‌المللی انرژی اتمی در سال جاری میلادی، ساعاتی پیش در سایه تداوم رویکرد دوگانه تروئیکای سه کشور اروپایی انگلیس، فرانسه و آلمان و ایالات متحده برای اهرم‌سازی از این جلسه و صدور قطعنامه علیه ایران در خصوص مسائل ادعایی پادمانی آغاز به‌کار کرد.

در این نشست سه روزه که با حضور نمایندگان ۳۵ کشور عضو شورا برگزار می شود مسائل مختلف درباره ایمنی هسته‌ای، اجرای توافقنامه پادمان و تقویت فعالیت‌های علمی و پژوهشی آژانس در دستور کار قرار دارد. فعالیت‌های هسته‌ای ایران و برجام از دیگر موضوعات عنوان شده در دستور کار اعضای شورا است و طبق برنامه اعلام شده راستی آزمایی و بازرسی فعالیت‌های اتمی ایران در پرتو قطعنامه ۲۲۳۱ شورای امنیت سازمان ملل متحد و اجرای توافقنامه پادمان بررسی خواهد شد.

ادعای کشف ذرات اورانیوم سه سال پیش از سوی نخست‌ وزیر وقت رژیم صهیونیستی مطرح و سپس توسط آژانس بین‌المللی انرژی اتمی و رسانه‌ها دامن ‌زده شد. جمهوری اسلامی ایران ضمن رد ادعاهای مطرح شده همواره تاکید کرده است که تعهدات کشورها در حوزه پادمان نامحدود نیست؛ با این حال اسفند گذشته برای نشان دادن حسن نیت خود با آژانس بین‌المللی انرژی توافق کرد تا مسائل ادعایی بر اساس نقشه راه مشخصی حل و فصل شود. طرف‌ غربی هم تعهداتی را در این زمینه پذیرفت که نه تنها اجرا نکرد که خرداد ماه گذشته با ارائه قطعنامه علیه ایران در شورای حکام مسیری کاملا متضاد در پیش گرفت.

ایران همواره نسبت به ابزارسازی از جایگاه آژانس برای مقاصد سیاسی هشدار داده و قطعنامه خرداد ماه را زنگ خطری برای اعتبار و یکپارچگی این سازمان در سیستم پادمانی و رژیم منع اشاعه توصیف کرد.

با این حال رافائل گروسی مدیرکل آژانس بین‌المللی انرژی اتمی  روز پنجشنبه با انتشار گزارشی تحریک‌آمیز درباره برنامه هسته‌ای ایران ادعا کرد: هنوز هیچ پیشرفتی در شفاف سازی و حل و فصل مسائل پادمانی باقی مانده صورت نگرفته است. در این گزارش به سفر بازرسان آژانس به ایران برای حل و فصل مسائل باقی‌مانده اشاره شده و آمده است که مدیرکل «انتظار دارد در این بازدید، توضیحات فنی معتبری درباره این مسئله دریافت کند، از جمله دسترسی به موقعیت‌های مکانی و مواد مورد نظر و همچنین انجام نمونه‌برداری در صورت نیاز».

این گزارش بهانه‌ای شده است تا باردیگر سه کشور اروپایی عضو برجام و آمریکا که چشم خود را روی زرادخانه هایی مملو از کلاهک های هسته ای رژیم صهیونیستی بسته‌اند، درصدد ابزارسازی از آژانس علیه برنامه صلح آمیز هسته‌ای ایران اقدام کنند.

محمد اسلامی رئیس سازمان انرژی اتمی کشورمان پیشتر تصریح کرد که اتخاذ سیاست فشار حداکثری و اتهام پراکنی به جمهوری اسلامی توسط جریان استکباری و صهیونیستی طبیعت آنهاست که معتاد به تحریم و معتاد به این سیاست مندرس هستند. وی تصریح کرد: خودشان می دانند قطعنامه‌ای که پیش نویس کردند صحت ندارد و از طرف جمهوری اسلامی ایران هم مردود است.

منبع : ایرنا