احساس خطر سناتور آمریکایی از پهلو گرفتن ناوهای ایرانی در برزیل

به گزارش خبرگزاری اردوپوینت، تد کروز، سناتور جمهوری‌خواه آمریکایی در پی اجازه دادن دولت برزیل به ناوگروه ایرانی برای پهلوگیری در ریو دو ژانیرو، گفت: پهلو گرفتن ناوهای ایرانی در برزیل رخ‌دادی خطرناک و تهدیدی برای امنیت آمریکایی‌ها محسوب می‌شود.

کروز ادامه داد: دولت بایدن موظف به اعمال‌ تحریم های مرتبط، ارزیابی دوباره همکاری برزیل با آمریکا در زمینه اقدامات ضد تروریسم و بررسی دوباره این است که آیا برزیل اقدامات ضد تروریسم در بنادر خود را انجام می‌دهد یا نه.

او در این راستا گفت که اگر  دولت بایدن کاری برای رسیدگی به این وضعیت نکند، کنگره باید آن‌ را به این کار وادارد.

این سنتاتور آمریکایی اظهار داشت که ناوهای پهلوگرفته در آب‌های برزیل تحت تحریم‌ بوده‌اند.

گفتنی است ، اظهارات کروز در پی این مطرح می‌شود که ناوهای ایران، در چند روز گذشته با مجوز رسمی دولت داسیلوا رئیس جمهوری برزیل در سواحل ریودوژانیرو پهلو گرفتند.

اداره بندر ریودوژانیرو در بیانیه‌ای اعلام کرد: کشتی‌های جنگی مکران و دنا روز یکشنبه وارد ساحل این شهر شدند ولی با وجود فشارهای آمریکا مجوز پهلوگیری آن‌ها صادر شده است.

خبرگزاری رویترز در بهمن‌ماه گزارش داده بود: منابع مطلع مدعی شدند که برزیل در آستانه سفر اوییز ایناسیو لولا دا سیلوا، رییس جمهور این کشور به واشنگتن و دیدار با جو بایدن، رییس جمهور آمریکا، با اعمال فشار از سوی  واشنگتن، درخواست ایران برای پهلو گرفتن دو ناو آن در ریو دو ژانیرو را رد کرده است.

این تصمیم برزیل نشان‌دهنده حرکتی برای روابط نزدیک‌تر با دولت بایدن است که در دوران ریاست جمهوری ژائر بولسونارو، رییس جمهور پیشین برزیل پس‌رفت کرده و بد شده بود. این اقدام با وجود مخالفت همیشگی لولا با تحریم‌های آمریکا علیه تهران انجام شده است.

برزیل در ۱۳ ژانویه به کشتی‌های IRIS Makran و IRIS Dena اجازه داد که در بازه ۲۰ تا ۲۳ ژانویه در ریو دو ژانیرو پهلو بگیرند.

وزارت امور خارجه برزیل‌ اعلام کرد که این کشتی‌ها اکنون مجازند که از ۲۶ فوریه تا ۳ مارس پهلو بگیرند.

یک مقام آمریکایی که از نزدیک در جریان این موضوع بود، گفت که دورنمای ناوهای ایرانی در ریو دو ژانیرو پیش از دیدار لولا با بایدن «چیز ناخوشایندی بود که می‌خواستیم جلوی آن را بگیریم.»

این مقام آمریکایی با بیان این که «گفت‌وگوهای پشت پرده زیادی در سطوح مختلف انجام شده بود» افزود، و این که تاریخ دیدار بایدن و لولا با پهلو گرفتن این ناوها یکی نمی‌شود، خبر خوبی بود.

یک مقام نظامی برزیل تایید کرد که دولت فدرال از طریق وزارت امور خارجه تاریخ‌ها را تغییر داد و مانع پهلو گرفتن ناوهای ایرانی شد.

با این وجود، یک سخنگوی وزارت امور خارجه برزیل گفت: این که واشنگتن برزیل را برای این کار تحت فشار گذاشته، «تصور اشتباهی است. »

او همچنین بیان کرد: این که این کشتی‌ها قرار شده ۲۰ تا ۲۳ ژانویه نیایند، ارتباطی به ما ندارد. بعدا این تاریخ به ۲۶ فوریه تا ۳ مارس تغییر پیدا کرد. این موضوع ارتباطی به آمریکا ندارد.

هم‌زمان با پایان سفر رئیس جمهور برزیل به آمریکا، کشتی‌های ایرانی اجازه پهلوگیری پیدا کردند. دریاسالار کارلوس ادواردو هورتا آرنتز، معاون رئیس ستاد نیروی دریایی برزیل، بر اساس اطلاعیه ۲۳ فوریه در روزنامه رسمی، موافقت خود را برای پهلوگیری این کشتی‌ها در ریو بین ۲۶ فوریه تا ۴ مارس صادر کرد.