سخنگوی وزارت امور خارجه:
درباره تبادل زندانیان بین ایران و انگلیس منتظر تصمیمات لندن هستیم
رکنا : سخنگوی وزارت امور خارجه گفت: آنچه در مذاکرات باقی مانده است موضوعات کلیدی هستند که شاید بتوان گفت به طور ویژه تصمیمات خاص سیاسی به ویژه از طرف آمریکایی را میطلبد.
سعید خطیبزاده سخنگوی وزارت امور خارجه در نشست خبری که امروز (دوشنبه) با حضور خبرنگاران در محل وزارت امور خارجه برگزار شد، در خصوص آخرین وضعیت مذاکرات وین گفت: هیئتها برای تنفس به تهران و پایتختهای خودشان برگشته بودند و در این حین جلسات کارشناسی قطع نبود.
بخشی از پرانتزها پاکسازی شده است
وی افزود: بسیاری از جداول و ستونها آماده و بخشی از آن پرانتزها پاکسازی و توافق شده و توافقاتی نیز در خصوص ایدهها انجام شده است و در حال تبدیل به کلمات و جملات هستند.
سخنگوی وزارت امور خارجه کشورمان تصریح کرد: آنچه باقی مانده است موضوعات کلیدی هستند که شاید بتوان گفت به طور ویژه تصمیمات خاص سیاسی به ویژه از طرف آمریکایی را میطلبد تا تصمیمات خود در حوزه رفع تحریمها و موارد باقی مانده که بعضی از آنها موضوعات جدی هستند را اعلام کند.
خطیبزاده افزود: میتوان گفت اگر این اتفاق در بازگشت از پایتختها بیافتد، ما با سرعت خوبی به سمت توافقی پایدار حرکت خواهیم کرد.
تفاهمنامه ۲۵ ساله ایران و چین ارتقاء روابط راهبردی میان دو کشور است
وی همچنین در خصوص تفاهمنامه ۲۵ ساله ایران و چین گفت: آنچه که به عنوان قرارداد اشاره شد، درست آن، یک تفاهم ۲۵ ساله بین ایران و چین است.
سخنگوی دستگاه دیپلماسی اظهار داشت: اساساً منطق این تفاهمنامه، ایجاد یک نقشه راه بین ایران و چین و ارتقاء روابط به یک مشارکت جامع و راهبردی میان دو کشور است.
خطیبزاده تصریح کرد: این نقشه راه نیازمند اجرایی شدن بندهای مختلف آن در حوزههای اقتصادی، فرهنگی، سیاسی، پارلمانی و قضایی بود که طی ۵ ماه گذشته به طور ویژه در دولت و وزارتخانههای مختلف روی قراردادها کار شده است.
وی افزود: از اینجا به بعد، تفاهم نامه باید وارد فاز اجرایی خود شروع شود، از این رو این اتفاق افتاد و دو طرف بعد از چندین ساعت گفتگوی تفصیلی در چین، تفاهم کردند که به صورت مشترک اعلام شود.
سخنگوی وزارت امور خارجه با اشاره به سفر وزیر امور خارجه کشورمان به چین، تصریح کرد: در این سفر معاون بانک مرکزی، معاون وزارت اقتصاد و معاون اقتصادی وزارت خارجه، امیرعبداللهیان را همراهی کردند.
تمرکز ایران برای آغاز فعالیت نمایندگی کشورمان در عربستان/ دیپلماتها ویزا گرفتهاند
خطیبزاده در خصوص وضعیت ایران و عربستان، گفت: آنچه که میتوانیم در خصوص موضوع روابط ایران و عربستان بحث کنم این است که تمرکز بر آغاز فعالیت نمایندگی جمهوری اسلامی ایران نزد سازمان همکاری اسلامی در جده است و دیپلماتهای ما ویزا گرفتند.
وی خاطرنشان کرد: همانطور که آقای رئیسی نیز در مصاحبه مطبوعاتی خود در اوایل انتخابات اشاره کرد، جمهوری اسلامی ایران آماده بازگشایی سفارت خود در عربستان است و طبیعتا این به اقدام عملی آنها برمیگردد.
واکنش به بیانیه ۱۱۰ قانونگذار آمریکایی علیه مذاکرات
سخنگوی وزارت امور خارجه همچنین در پاسخ به سوال خبرنگاری در خصوص بیانیه خصمانه ۱۱۰ قانونگذار آمریکایی برای ترک مذاکرات توسط آمریکا، گفت: مسائل داخلی آمریکا مربوط به خودشان است. ما یک حاکمیت در ایالات متحده بیشتر نمی شناسیم؛ مسئولیت قطعی آمریکا در عمل به تعهداتش در ۲۰۱۵ و قطعنامه ۲۲۳۱ است.
خطیبزاده تصریح کرد: ایالات متحده گردنکشانه تا امروز از تعهدات خود در این قطعنامه سرباز زده است.
وی در پاسخ به سوالی در خصوص اشغال بخشی از خاک سوریه توسط ترکیه، گفت: حاکمیت ملی و تمامیت ارضی سوریه باید توسط همه کشورها مورد احترام واقع و به رسمیت شناخته شود.
سخنگوی وزارت امور خارجه اظهار داشت: ما سازوکار، آستانه را داریم که رایزنیها بین ایران، روسیه و ترکیه انجام می شود، درباره موضوعات سخت اختلافی هم ما در آن سازوکار، گفتگوهای خود را چه به صورت دوجانبه و چه چندجانبه انجام میدهیم.
تعیین یک تیم در وزارت خارجه برای پیگیری سفر رئیسی به مسکو
خطیبزاده همچنین در تشریح سفر حجتالاسلام رئیسی به روسیه نیز گفت: سفر رییسجمهور به دعوت چند باره رییس جمهور روسیه انجام میشود و سفر حائز اهمیتی است و در ادامه مسیر سیاست خارجی متوازن دولت است و آقای رئیسی در این سفر ملاقات مفصلی با همتای خود در مسکو خواهد داشت و موضوعات مختلفی در حوزههای فرهنگی، سیاسی، اقتصادی، تکنولوژیکی و مردمی و... در دستورکار است.
وی افزود: البته با توجه به پاندمی کرونا در جهان و روسیه، دو طرف در تلاش هستند با رعایت پروتکلها دیدارها انجام شود.
سخنگوی دستگاه دیپلماسی تصریح کرد: وزارت امور خارجه یک تیم مشخصی را طی چند هفته گذشته مامور پیگیری این سفر کرده است و انشاءالله این سفر به عنوان سفر مهم کاری دستاوردهای خودش را داشته باشد.
درمذاکرات وین محورها و خطوط قرمز خودمان را فراموش نمیکنیم
وی در خصوص روند پیشرفت مذاکرات در وین تصریح کرد: جمهوری اسلامی ایران در موضوعات مختلفی که اختیار و امکان این را داشته که به حل موضوعات کمک کند، مسائل حل شده است. لذا در موضوعات فنی، پیشرفتهای قابل توجهی داشتند؛ اما در موضوعاتی مثل رفع تحریمها، گفتوگوها منوط به تصمیمات سیاسی شده است که متاسفانه در طرف مقابل همچنان معطل مانده است.
سخنگوی دستگاه دیپلماسی اضافه کرد: ابتکاراتی که ضروری بوده، همچنان از طرف مقابل دیده نشده و بیشتر پیشرفتهایی هم که حاصل شده، به خاطر اقدامات جمهوری اسلامی ایران بوده است.
سخنگوی وزارت امور خارجه در مورد برگزاری جلسات کارگروهها در وین، اظهار داشت: درباره جلسات کارگروهها هم بنا بر نیازی که که به وجود میآید، جلسات برگزار میشود. ما در هر چهار متن نیاز به جلسات و گفتوگوهایی داشتیم و برگزار شده است.
خطیب زاده درباره قرارداد موقت، تصریح کرد: اگر قرار بود که ایران از خطوط قرمز خودش کوتاه بیاید، در شش دور اول حتما توافقی حاصل میشد. ما برای اینکه به توافق برسیم، محورها و خطوط قرمز خودمان را فراموش نمیکنیم.
وی با تاکید بر اینکه ایران به دنبال توافقی است که قابل اتکا و پایدار باشد، افزود: ترجمه این توافق در اتاقهای مذاکره به طرفهای اروپایی و طرفهای آمریکایی گفته شده و هیچ اختلافی در مورد اصل اخذ تضامین و راستیآزمایی وجود ندارد.
خطیبزاده درباره ضامین آمریکا در گفتوگوهای وین، بیان داشت: تضمینهای سهگانه ایالات متحده در آتی این است که نظام بینالملل را به سخره نخواهد گرفت، هیچ دولتی در ایالات متحده از ساز و کارهای درونی برجام، ضد برجام استفاده نکند و انتفاع اقتصادی ایران را تضمین کند. اینها موضوعات جدی هستند که در هر توافقی که حاصل شود، قطعاً وجود دارند.
سخنگوی وزارت امور خارجه اضافه کرد: اگر ما به صورت مکتوب برخی نکات را برخلاف آنچه که دوستان در ۱+۴، ارائه میکنیم، به دلیل این است که خواستههای خود را به صورت شفاف بیان کنیم.
امروز برجام به خاطر ایران زنده است، نه برای آمریکا که از برجام خارج شد
خطیب زاده در پاسخ به سوالی درباره اظهارات وزیر خارجه آمریکا مبنی بر اینکه برای نجات توافق هستهای تنها چند هفته فرصت باقی است و در صورت شکست مذاکرات واشنگتن سایر گزینه ها را هم بررسی خواهد کرد، گفت: من به وزیر امور خارجه آمریکا توصیه میکنم که تمام تلاش، همت و اگر ابتکاری دارندآن را به کار ببرند که همین پلن A که در دست هست به نتیجه برسد.
وی اضافه کرد: پلن B برای هیچ کشوری جذابیت لازم را ندارد , آقای بلینکن بهتر از هر کس دیگری می داند که هر کشوری برای خودش پلن B دارد و شاید پلن B جمهوری اسلامی ایران هم خیلی جذابیتی برای آنها نداشته باشد.بنابراین تمام همت و تلاش خود را بگذارند برای اینکه نشان بدهند برای پلن A اراده لازم را دارند.
سخنگوی دستگاه دیپلماسی در خصوص برخی ددلاین های ساختگی مقاماتآمریکایی اظهار کرد: رییس جمهور فعلی ایالات متحده، تیم سیاست خارجی و مذاکره کنندگانش در وین میدانند که اگر امروز برجام زنده است، به خاطر جمهوری اسلامی ایران است نه به خاطر ایالات متحده که از برجام خارج شد و تمام تلاشش را کرد که این برجام را همان موقع از بین ببرد آنها اگر آنها دچار فراموشی هستند نظام بین الملل دچار فراموشی نیست و بهتر است از مسیری که رفتند برگردند.
خطیب زاده اضافه کرد: ما امروز همچنان شاهد پیگیری همان مسیر اشتباه هستیم و مادامی که ما در رفتار آنها تغییری نبینیم، واقعاً نمیتوانیم بگوییم به نقطهای رسیدیم که توافق پایدار و قابل اتکا در دسترس است.
وی درباره تجاوزات رژیم صهیونیستی به سوریه و برخی ادعاها علیه ایران نیز اظهار داشت: روابط ایران و سوریه چند لایه و چند بعدی و با عمق استراتژیک خودش است و بهتر است کشورها به محاصره ناجوانمردانه مردم سوریه خاتمه دهند. ایران به خوبی منافع خود را میشناسد و به خوبی بلد است از جان و منافع خود دفاع کند. هیچ طرفی تا به امروز در مناطقی که ایران به صورت مستشاری حضور داشته و جاهاییی که ایران به حاکمیت ملی کشورنها کمک کرده اجازه نداده برخی طرفها بزنند و در بروند و ایران به خوبی پاسخ آنها را میدهد.
درباره تبادل زندانیان بین ایران و انگلیس منتظر تصمیمات لندن هستیم
خطیبزاده درباره انتقال مجدد فریبا عادلخواه به زندان نیز اظهار داشت: مقامات فرانسوی باید توجه کنند با اظهاراتشان در روندهای قضایی ایران دخالت کنند. توجه آنها را به این نکته جلب میکنم حاکمیت قانون حاکمیتی نیست که با اظهارات و سوءگیریهای برخی ها تغییر کند. خانم عادلخواه براساس گزارشی که قوه قضاییه داده چندین مورد نقض محدوده تردد داشته است و تذکرات مکتوب و شفاهی به ایشان داده شده بوده ولی آگاهانه بی توجهی کرده و قاضی تصمیم گرفته به خاطر نقض مکرر تردد به زندان برگردد برای ادامه محکومیتش.
وی درباره بحث تبادل زندانیان بین ایران و انگلیس نیز خاطرنشان کرد: منتظر تصمیمات لندن هستیم.
ادعای دانمارک مبنی بر جاسوسی ایران در قطب شمال
خطیبزاده در پاسخ به سؤال خبرنگاری درباره ادعای دانمارک مبنی بر جاسوسی ایران در قطب شمال و همچنین ادعای رژیم صهیونیستی درباره جاسوسی ایران در سرزمینهای اشغالی نیز خاطرنشان کرد: گزارشهای تایید نشدهایی که از سوی برخی کشورها مثل دانمارک ارائه میشود قابل کامنت دادن و توضیح نیست و آنها بهتر میداننند خودشان در چه فعالیتهایی بودند و سفارت ما در کپنهاگ هم این ادعا را بی اساس خوانده است.
وی همچنین گفت:رژیم اشغالگر قدس بهتر میدانند ما چه اشراف اطلاعاتی داریم و دوستان در نهادهای مربوطه کار خود را ادامه میدهند.
سخنگوی دستگاه دیپلماسی در پاسخ به پرسش دیگر خبرنگاری درباره زمان برگزاری نشست سران آستانه نیز گفت: نشست سران آستانه محدوده دیدارها روشن شده، ولی به تاریخ قطعی نرسیدیم.
دیدار احمد مسعود با سرپرست وزارت خارجه افغانستان در تهران
وی درباره دیدار احمد مسعود با سرپرست وزارت خارجه افغانستان در تهران نیز اظهار داشت: در ادامه ابتکار تهران گفتوگوهای بین الفاغانی را همواره میزبانی کردیم و در این سفر تلاش شد این گفتوگوها بین گروههای افغانی صورت بگیرد ما تسهیل کننده گفتوگوها بودیم و آنچه به ما گزارش شده گفتوگوهای جدی بوده و همه باید حمایت کنیم این گفتوگوها بین برادران در افغانستان شکل و نضج بگیرد و به نتایجی که گروهها و مردم افغانستان میخواهند برسد.
در خواست باز کردن سرکنسولگری چین در بندرعباس
سخنگوی وزارت خارجه درباره باز کردن سرکنسولگری چین در بندرعباس مورد درخواست چین بوده است و طبیعی است در شهرهای که برخی کشورها بخواهند این سرکنسولگری ها باز شود. سفر امیرعبداللهیان به چین سفر بسیار موفقی بود و هفتمین ارتباط مستقیم دو وزیر خارجه بود چهار تماس تلفنی در پنج ماه گذشته داشتند و یک گفتوگوی برخط داشتند و دو ملاقات حضوری در دوشنبه و ووشی وی درباره بدهی کره جنوبی به ایران اظهار داشت: همچنان مسیری که باید توسط دولت کره جنوبی انجام شود صورت نگرفته است.
سخنگوی وزارت خارجه در پاسخ به پرسشی اظهار داشت: هر اقدامی که صلح و ثبات و آرامش در مرزهای عراق را هدف قرار داده مردود میداند و این اقدامات را مشکوک میداند و همه باید کمک کنند انتقال آرام قدرت در عراق صورت بگیرد. همه گروههای شناسامه دار باید تلاش کنند به آنهایی که سوءاستفاده میکنند امنیت عراق را به خطر بیندازند اجازه ندهند.
تلاش برای آزاد کردن کامبیز کاشانی شهروند ایرانی بازداشت شده در آمریکا
وی درباره اقدامات وزارت خارجه برای آزاد کردن کامبیز کاشانی شهروند ایرانی بازداشت شده در آمریکا نیز اظهار داشت: نسبت به گروگانگیریها اعتراض کردیم. از تمامی توان خودمان در حوزه سیاسی و دیپلماتیک استفاده میکنیم که اتباع خود را حفاظت و حمایت کنیم نه آنهایی که در آمریکا گروگان گرفته شدند بلکه آنهایی که به دلایل واهی در اقصی نقاط عالم در بازداشت هستند. از همان لحظهای که مطلع شدیم چنین اتفاقی افتاده است ملاقات با خانواده ایشان انجام شده است و تمامی تلاش را میکنیم که مساعدتهای کنسولی لازم انجام شود با دفتر حفاظت منافع در واشنگتن در تماس هستیم و از طریق دفتر حفاظت منافع آمریکا در تهران نکات خود را اعلام خواهیم کرد.
سخنگوی وزارت خارجه در پاسخ به سؤالی درباره واکنش رژیم صهیونیستی به روابط ایران و چین نیز اظهار داشت: روابط ایران با هیچ کشوری تهدیدی برای نظام بینالملل نیست. رژیم جعلی اشغالگر قدس تلاش میکند آرمان فلسطین به فراموشی سپرده شود. روابط ایران و چین طبیعی و پایدار است.
وی درباره حق عضویت ایران در سازمان ملل نیز گفت: دبیرخانه سازمان ملل و دبیرکل بهتر از هر کسی میدانند ایران به عنوان عضو اصلی سازمان ملل تمامی پرداختهای خود را به موقع انجام داده و آنچه مانع پرداخت شده تحریم های غیرقانونی و فراسرزمینی آمریکاست. این دومین سال است که دچار مشکل میشویم و از تمامی مجاری استفاده میکنیم هم نسبت به انتقال امن حق عضویت و هم اینکه از حقوق قانونی خود در سازمان ملل دفاع کنیم. از دبیرخانه و دبیرکل انتظار میرود نشان دهد که با این نظام تحمیلی داخلی آمریکا به نظام بینالملل همراهی نمیکند.
خطیبزاده در پاسخ به سؤالی گفت: ما هیچ برچسب جعلی را در مورد تحریمها نمیپذیریم. همه تحریمها براساس آنچه در برجام آمده فارغ از اینکه چه برچسبی را زدند باید لغو شود.
واکنش به عادی سازی روابط ترکیه و ارمنستان
سخنگوی وزارت خارجه درباره عادی سازی روابط ترکیه و ارمنستان نیز اظهار داشت: سه به اضافه سه مکانیسمی هست که هم ترکیه و هم ارمنستان در آن حضور دارند و ایران هم از عادی سازی روابط همسایگان استقبال میکنیم و همواره تلاش کرده این روابط که به صورت ناخوشایندی قطع بوده سر و سامان بگیرد. تمامی تلاش خود را کرده و باز میکنیم و از میانجیگری هر کشوری در منطقه که بتواند کمک کند این روابط عادی شود استقبال میکنیم.
وی افزود: منطقه ما به اندازه کافی خسته از قطع روابط و نگاههای سلبی است و نیازمند نگاههای ایجابی بیشتر در منطقه هستیم. عادی سازی روابط ترکیه و ارمنستان میتواند به رویکردهای ایجابی بیشتر کمک کند.
ارسال نظر