مجلس با جزای نقدی برای شرط‌بندی یا قماربازی در فضای حقیقی یا مجازی موافقت کرد

نمایندگان مجلس شورای اسلامی در جلسه علنی امروز( یکشنبه ) مجلس شورای اسلامی و در جریان بررسی طرح اصلاح موادی از کتاب پنجم قانون مجازات اسلامی(تعزیرات و مجازاتهای بازدارنده)، ماده یک این طرح به همراه تبصره‌ها آن را تصویب کردند.

بر اساس ماده یک این طرح که ماده ۷۰۵ کتاب پنجم قانون مجازات اسلامی را اصلاح می‌کند، "هر شخص به هر نحوی در فضای حقیقی یا مجازی مرتکب قماربازی یا شرط‌بندی شود یا در بخت‌آزمایی شرکت نماید، علاوه بر ضبط اموال و عواید حاصل از جرم، به جزای نقدی درجه ۶ یا به جزای نقدی معادل ارزش یک تا سه برابر مجموع اموال و عواید ناشی از جرم هر کدام بیشتر باشد، محکوم می‌شود. "

بر اساس تبصره یک قماربازی عبارت است از هر نوع بازی که طبق قواعد خاص آن بازی، بازنده یا بازندگان وجه، مال، منفعت، خدمت یا امتیاز مالی یا هر امتیاز دیگری به صورت مستقیم یا غیرمستقیم به برنده یا برندگان پرداخت می‌کنند.

طبق تبصره ۲ که توسط نمایندگان به تصویب رسید،  شرط‌بندی عبارت است از هر نوع مشارکت دو یا چند شخص در خصوص پیش‌بینی وقوع امری خاص، که بازنده یا بازندگان ملزم به پرداخت وجه، مال، منفعت، خدمت یا امتیاز مالی به صورت مستقیم یا غیرمستقیم به برنده یا برندگان باشد.

بر اساس این تبصره شرط‌بندی بر روی نتیجه مسابقه بین اشخاص شرکت کننده در مسابقات سوارکاری، تیراندازی و شمشیربازی و هر مسابقه‌ای که موجب تقویت بنیه دفاعی و نظامی جمهوری اسلامی است و مسابقه با تانک و هواپیما و سایر ادوات جنگی که کاربرد نظامی و دفاعی دارد، مشمول مجازات این ماده نیست.

بر اساس تبصره ۳ بخت‌آزمایی عبارت است از هر نوع مشارکت دو یا چند شخص در خصوص انجام قرعه‌کشی یا هر اقدام مبتنی بر شانس یا انتخاب تصادفی که در نتیجه آن کل یا بخشی از وجه، مال، منفعت، خدمت یا امتیاز مالی پرداخت شده یا در تعهد پرداخت قرار گرفته شرکت‌کنندگان به صورت مستقیم یا غیرمستقیم به یک یا چند نفر از شرکت‌کنندگان که بر مبنای قواعد آن بخت آزمایی برنده محسوب می‌شوند، پرداخت شود.

در تبصره ۴ نیز که توسط نمایندگان به تصویب رسید، آمده است: درصورتی که اقدامات مرتکب قماربازی یا شرط‌بندی یا بخت آزمایی به عنوان حرفه یا سردستگی گروه مجرمانه سازمان یافته محسوب نگردد، چنانچه قبل از تعقیب یا پس از شروع به تعقیب با مراجع قضائی یا انتظامی همکاری مؤثر در شناسایی اداره کنندگان و سردسته‌گان و اموال و عوائد حاصل از جرم آنها، داشته باشد، پس از ضبط اموال و عواید حاصل از جرم، از تعقیب موضوع این ماده معاف می‌شود.

در این طرح پیشنهاد حجت الاسلام «علیرضا سلیمی» نماینده محلات که اضافه شدن عبارت «هر امتیاز دیگری» است توسط نمایندگان تصویب و در ماده یک لحاظ شد.

گفتنی است ، نماینده مردم مشهد و کلات  جلسه قبل در موافقت با این طرح گفت: حوزه اقتصادی روشن است و باید دید چه مقدار پول در کشور در این قماربازی جا به جا شده و از کشور خارج می‌شود چرا که سررشته این بخش‌های شرط بندی و قمار در خارج از کشور است.

«نصرالله پژمان فر» افزود: میلیاردها میلیارد عددهای قمار است که در آسیای میانه و در خارج از کشور وجود دارد و امروز مساله قمار بازی مساله ۲ نفر نیست که یکی ضرر کند بلکه همه آحاد جامعه متضرر می‌شوند. چرا که امروز نیاز است باید پول کشور در مسیر تولید قرار بگیرد ولی این مراکز با تبلیغ این سرمایه‌ها را به سمت خود جذب می‌کنند.

وی خاطرنشان کرد: پولشویی و فساد فرهنگی در این این بخش بسیار آسیب زده است و هرچند امروز دیر است ولی باید موسسات فرهنگی و صدا و سیما مسائل قمار و آسیب‌هایی آن را به مردم توضیح دهند. از طرفی در قرآن این موضوع منع شده است و باید جلو فساد گرفته شود.

همچنین «ولی الله بیاتی» نماینده مردم تفرش، آشتیان و فراهان  در جلسه قبل مجلس شورای اسلامی با بیان اینکه باید از قماربازی تعریف جامعی انجام شود، گفت: با توجه به اینکه در فضای مجازی زیرساخت‌های لازم وجود ندارد باید زیرساخت‌های لازم برای آن در نظر گرفته شود. در عین حال برخی از زیر ساخت‌ها در اختیار ما نیست و در اختیار کشور دیگر است و قاضی نمی‌تواند به شواهد استناد کند. همچنین در برخی از مسائل مانند بخت آزمایی در فوتبال شبهه وجود دارد که باید تعریف درستی در این باره و به ویژه برای فضای مجازی انجام شود.

گفتنی است ، درباره مسائلی مانند بخت آزمایی در فوتبال مشخص نیست که آیا  نمایندگان مجلس تصمیم گرفته اند یا نه ، چون در این زمینه شفاف سازی نشده است .

برگزارکنندگان قماربازی و شرط‌بندی به حبس درجه 6 محکوم خواهند شد

بنابراین گزارش ، نمایندگان مجلس در جلسه علنی امروز ( یکشنبه ) در جریان بررسی طرح اصلاح موادی از کتاب پنجم قانون مجازات اسلامی(تعزیرات و مجازاتهای بازدارنده) با ماده 2 این طرح با 199 رأی موافق، 2 رأی مخالف و 8 رأی ممتنع از مجموع 237 نماینده حاضر در صحن موافقت کردند.

ماده ۷۰۶- هر شخص، مکان یا هر نوع فضای حقیقی یا مجازی برای قماربازی یا شرط‌بندی یا برگزاری بخت‌آزمایی دایر یا اداره کند. به حبس درجه شش محکوم می‌شود و چنانچه برای انجام جرائم مذکور یا از طریق ارتکاب آنها وجه، مال، منفعت، خدمت یا امتیاز مالی کسب کرده باشد، علاوه بر حبس درجه پنج، به ضبط مال و جزای نقدی معادل دو تا پنج برابر عواید حاصل از جرم نیز محکوم می‌شود.

تبصره1- چنانچه اقدامات موضوع این ماده تحت پوشش امور خیریه یا خدماتی یا فروش کالا و امثال آن صورت پذیرد، مرتکب به حداکثر مجازات‌های مقرر در این ماده محکوم می‌شود.