بررسی مسائل منطقه در دستورکار اجلاس سران سازمان همکاری شانگهای با حضور رئیسی

به گزارش رکنا، با دعوت رسمی تاجیکستان بعنوان رئیس دوره‌ای این سازمان از ایران، آیت‌الله رئیسی در این نشست حضور خواهد یافت. حضور رییس جمهوری اسلامی ایران در این اجلاس بیانگر سطح نگاه ایران به سازمان همکاری شانگهای و در راستای نگاه به شرق جمهوری اسلامی ایران است که می تواند دستاوردهای سیاسی و اقتصادی زیادی برای کشور داشته باشد.

تقویت حضور ایران در این سازمان که از سال ۲۰۰۵ تا کنون به عنوان عضو ناظر حضور دارد، با توجه به همکاری‌های گسترده اعضا آن در حوزه‌های سیاسی، امنیتی، اقتصادی، بازرگانی، پولی-بانکی، انرژی و فرهنگی، قطعا فضای مناسب‌تری را برای تعاملات بین‌المللی کشور فراهم خواهد کرد.

نشست سران عضو سازمان همکاری شانگهای قرار است روزهای ۲۵ و ۲۶ شهریورماه سال جاری در پایتخت تاجیکستان برگزار شود. مقابله با کرونا، تحولات افغانستان، مقابله با تغییرات آب و هوایی و توسعه تجارت میان کشورها از مهمترین موضوعات قابل طرح در این نشست عنوان شده است.

این اجلاس با حضور رهبران کشورهای عضو سازمان همکاری شانگهای و اعضای سازمان امنیت جمعی در شهر «دوشنبه» برگزار خواهد شد.  قرار است در قالب این نشست هیات های بلند پایه از ۱۷ کشور به همراه دبیران سازمان های همکاری شانگهای و امنیتِ جمعی در پایتخت تاجیکستان گرد هم آیند.

سازمان پیمان امنیت جمعی، متحدان ارتشی و نظامی از کشورهای روسیه، بلاروس، ارمنستان، قزاقستان، قرقیزستان و تاجیکستان است.  

سازمان همکاری شانگهای نیز در حال حاضر از ۸ عضو شامل چین، هند، قزاقستان، قرقیزستان، پاکستان، روسیه، تاجیکستان و ازبکستان تشکیل شده است و افغانستان، مغولستان، بلاروس و ایران هم چهار عضو ناظر این سازمان هستند.

شرکای گفتگوی این سازمان را کشورهای ارمنستان، آذربایجان، کامبوج، نپال، سریلانکا و ترکیه تشکیل می دهند. اتحادیه کشورهای جنوب شرق آسیا (آ. سه. آن)،  اتحادیهٔ کشورهای مستقل همسود یا کشورهای مستقل مشترک‌المنافع  و ترکمنستان و سازمان ملل متحد هم از مهمانان این اجلاس هستند.

«ولادیمیر نوروف» دبیرکل سازمان همکاری شانگهای در پیامی به کنفرانس خبری نشست تاجیکستان که توسط «گریگوری لوگوینف» از مقامات این سازمان قرائت شد، تاکید کرد: نشست تاجیکستان اهمیت ویژه ای دارد. مهمتر از همه، این مراسم در بیستمین سالگرد تاسیس سازمان همکاری شانگهای برگزار می شود.

او گفت: در طول دو دهه، سازمان همکاری شانگهای راه طولانی را برای نهاد سازی و دستیابی به کیفیت بهتری از روابط بین کشورهای عضو خود با امضای توافق نامه شش جانبه در مورد حسن همجواری، دوستی و همکاری طولانی مدت طی کرده است.

نوروف خاطرنشان کرد: از طرفی دیگر، همه گیری کرونا کل سیستم جهانی ارتباطات را مختل کرده است. کرونا هیچ تفاوتی بین کشورهای بزرگ و کوچک، توسعه یافته و در حال توسعه، ثروتمند و فقیر، سکولار و مذهبی ندارد. این بیماری همه گیر در همه زمینه های زندگی بشر نفوذ کرده و زنجیره های تولید و بازاریابی را تضعیف کرده و باعث ایجاد سردرگمی در ارتباطات بین المللی شده و تا حد زیادی جلو مبادلات گردشگری، فرهنگی و بشردوستانه را گرفته است. تحت این شرایط، نشست تاجیکستان اهمیت ویژه ای دارد.

«امام علی رحمان» رییس جمهوری تاجیکستان هم در گفتگو با خبرگزاری ملی این کشور در مورد محورهای اصلی نشست دوشنبه گفت: محور اصلی این نشست تقویت موقعیت بالقوه و بین المللی سازمان همکاری شانگهای است.

وی ادامه داد: در بحبوحه همه گیری کووید -۱۹ توسعه تجارت و همکاری اقتصادی در فضای سازمان همکاری شانگهای بسیار مهم است.

رییس جمهوری تاجیکستان مبارزه با تروریسم را یکی دیگر از محورهای اصلی نشست دوشنبه عنوان کرد و گفت: در مورد موضوع مقابله با تروریسم باید کار هدفمند مشترک با هدف مبارزه با تهدیدات جهانی و چالش های امنیتی را ترویج داد. مسائل مربوط به جرایم سایبری و مقابله با گسترش ایدئولوژی های رادیکال مختلف، به ویژه در میان جوانان، نیازمند توجه ویژه است. ساختار منطقه ای ضدتروریسم (RATS) سازمان همکاری شانگهای در یکی از این گروهها در زمینه سیاست های ضدتروریسم فعالیت می کند.

رحمان اظهار کرد: تاجیکستان به عنوان رئیس این نشست، همچنین بر انرژی آبی، به عنوان یکی از راه های مقابله با تغییرات آب و هوایی، تمرکز خواهد کرد.

رییس جمهوری تاجیکستان افزود: استفاده مشترک از پتانسیل عظیم برق آبی تاجیکستان سطح عرضه انرژی به کشورهای منطقه را به میزان قابل توجهی افزایش می دهد، هزینه تولید و آسیب های زیست محیطی را کاهش می دهد و حجم دی اکسید کربن در جو را محدود می کند.

با توجه به تحولات افغانستان، پیش بینی می شود بی ثباتی فزاینده در این کشور هم در دستور کار نشست سران و همچنین نشست وزیران دفاع سازمان همکاری شانگهای قرار گیرد.

به گزارش رسانه های تاجیکستان ولادیمیر پوتین رئیس جمهوری روسیه و حجت الاسلام و المسلمین سید ابراهیم رئیسی قرار است در دوشنبه و در حاشیه این اجلاس دیدار کنند.