مرگ ۵۵۲ نفر بر اثر برق‌گرفتگی در ۷ ماهه امسال!

در هفت ماهه سال جاری 552 نفر بر اثر برق‌گرفتگی در کشور جان خود را از دست دادند، این رقم در مقایسه با مدت مشابه سال قبل با آمار تلفات 502 نفر، 10 درصد بیشتر شده است.

به گزارش رکنا، در هفت ماهه سال جاری از کل تلفات برق‌گرفتگی 497 نفر مرد و 55 نفر زن بودند همچنین در این مدت بیشترین آمار تلفات برق‌گرفتگی در تیر ماه با 105 فوتی و کمترین آمار با 46 فوتی در فروردین ثبت شده است.

بر اساس این گزارش در هفت ماهه امسال استانهای تهران با 83، خوزستان با 47، خراسان رضوی و فارس با 37 و استانهای کهگیلویه و بویراحمد با دو، ایلام با سه، زنجان و خراسان جنوبی با پنج فوتی کمترین آمار تلفات را داشته‌اند.این آمار در استان چهارمحال و بختیاری نیز صفر گزارش شده است.

روند افزایشی برق‌گرفتگی در سالهای اخیر

آمارهای سازمان پزشکی قانونی کشور نشان می‌دهد که آمار تلفات برق‌گرفتگی در پنج سال اخیر روندی افزایشی داشته و از 595 نفر در سال 1395، به 739 فوتی در سال گذشته (1399) رسیده است.

به طور کلی در دهه گذشته (1390 تا 1399)، 6 هزار و 800 نفر به علت برق‌گرفتگی در کشور جان خود را از دست دادند که سال 1392 با 750 نفر دارای بیشترین آمار و سال 1395 با 595 نفر دارای کمترین میزان مرگهای ناشی از برق‌گرفتگی بودند.

اغلب تلفات برق‌گرفتگی به دلیل ناآشنایی با اصول پیشگیری است

بررسی‌های انجام شده در سازمان پزشکی قانونی نشان می‌دهد که اغلب این حوادث به دلیل عدم آشنایی با اصول پیشگیری از وقوع برق‌گرفتگی و نیز بی‌توجهی به اصل کلی برق‌گرفتگی (یعنی عبور جریان برق از بدن به زمین) رخ می‌دهد.

فیوزها، چه اتوماتیک چه غیر اتوماتیک از برق‌گرفتگی جلوگیری نمی‌کند و جریان برق بسیار اندکی ـ در حد 100 میلی آمپر ـ در صورت عبور از بدن ما، با از کار انداختن قلب، موجب مرگ انسان می‌شود، در حالیکه فیوزها با جریان ده‌ها حتی صدها برابر این میزان هم از کار نمی‌افتند. به خاطر داشته باشیم فیوزها با قطع جریان برق از وقوع خرابی در سیم‌کشی و آتش‌سوزی پیشگیری می‌کنند و نمی‌توانند از برق‌گرفتگی و مرگ ناشی از آن جلوگیری کنند.

از سویی سیم اتصال به زمین در پیشگیری از برق‌گرفتگی نقش مؤثری دارد، وجود سیم سوم در سیم‌کشی منازل (سیم اتصال به زمین) بسیار مهم بوده و به جلوگیری از برق‌گرفتگی کمک می‌کند.

برق‌گرفتگی در محیطهای مرطوب بسیار محتمل‌تر از محیطهای خشک است، مقاومت دست خشک انسان در مقابل برق، هزاران برابر بیشتر از پوست خیس و مرطوب است، از خشک بودن دست خود هنگام استفاده از وسایل برقی اطمینان داشته باشیم لذا اجتناب از هر گونه تماس با وسایل هادی جریان برق به پیشگیری از بروز این حوادث کمک خواهد کرد.

همچنین به یاد داشته باشیم در صورتیکه با برق سر و کار داریم از کفشهای عایق خشک استفاده کرده و مطمئن باشیم که زیر پا و محدوده اطرافمان مرطوب نیست، علاوه بر این مراقب باشیم هیچ قسمتی از بدن ما به طور مستقیم با زمین تماس پیدا نکند.

برخی توصیه‌های عمومی برای پیشگیری از برق‌گرفتگی

هنگام تعویض لامپ، کلید، پریز یا تعمیر هر وسیله یا هر دستگاه برقی دیگر سعی شود که برق از طریق کنتور (فیوز) قطع شده باشد.

استفاده از لوازم برقی معمولی در محیطهایی با رطوبت بالا همچون حمام توصیه نمی‌شود و حتی‌الامکان بهتر است هیچ انشعاب برقی در این نوع محیطها وجود نداشته باشد و روشنایی از خارج تأمین شود. تحت هیچ شرایطی از بخاری یا اجاقهای برقی معمولی در محیطهای یاد شده استفاده نشود.

هنگام روشن بودن لامپ یا هر دستگاه برقی دیگر از تعویض و تعمیر آن خوداری کنید.

هیچگاه سیم برق‌دار را از زیر فرش یا موکت عبور ندهید زیرا ممکن است در اثر عبور و مرور مداوم افراد از روی آن سیم صدمه ببیند و حالت عایقی خود را از دست بدهد.

هنگام تمیزکردن دیوارها و لوازم برقی مواظب باشید کلیدهاو پریزها خیس نشوند زیرا آب، هادی بسیار خوبی است و در صورتیکه وارد کلیدها و پریزها شود خطر جانی و مالی به همراه خواهد داشت.

هنگام سوراخکاری دیوارها به منظور نصب ساعت دیواری، تابلوها یا هر مورد دیگر دقت شود به مسیر سیم‌کشی برق صدمه وارد نشود.

اگر پریزهای برق در ارتفاع پایینی از دیوارها قرار دارد (کمتراز هزار و 100 تا 120 سانتیمتر) لازم است آنها به وسیله درپوشهای ایمنی که به همین منظور ساخته شده، مسدود شوند.