59 هزار خانه خالی در انتظار مالیات سنگین ! / مالیاتستانی از خانههای خالی در دولت سیزدهم
رکنا اقتصادی: شناسایی خانههای خالی در دولت سیزدهم از سوی سازمان امور مالیاتی با همکاری وزارت راه و شهرسازی مورد تاکید قرار گرفت تا نسبت به مطالبه مالیات از مالکان این واحدها که پیش از این از پرداخت آن طفره می رفتند، اقدام شود.
به گزارش ایرنا، مالیات ستانی از خانه های خالی در کلیات طرح دوفوریتی اصلاح ماده ۵۴ مکرر قانون مالیاتهای مستقیم (اعمال مالیات بر خانههای خالی ) در تیرماه سال ۱۳۹۹ تصویب شد تا از این طریق مالکان نسبت به پرداخت مالیات مکلف شوند.
بر این اساس، واحدهای مسکونی که اطلاعات اقامت و مالکیت آنها در سامانه املاک و اسکان کشور ثبت نشده باشد، در حکم خانه خالی محسوب میشوند و باید نسبت به پرداخت مالیات اقدام کنند. ضمن اینکه ضرایب مالیاتی در این قانون برای خانههای خالی تعیین شده است تا از این طریق تکلیف مالکان نسبت به پرداخت مالیات خانه های خالی مشخص شود.
خانه هایی مشمول مالیات بر خانه های خالی می شوند که در شهرهای بالای ۱۰۰ هزار نفر بیش از ۱۲۰ روز خالی از سکنه باشد و به ازای هر ماه بیش از زمان مذکور، ماهانه مشمول مالیاتی بر مبنای مالیات بر درآمد اجاره به شرح ضرایب سال نخست معادل ۶ برابر مالیات متعلقه، سال دوم معادل ۱۲ برابر مالیات متعلقه و سال سوم به بعد معادل ۱۸ برابر مالیات متعلقه خواهد شد.
محاسبه مالیات املاک مسکونی خالی برای هر فرد مستلزم در اختیار داشتن اطلاعات کامل خانههای خالی آن فرد در کل کشور است، زیرا مالیات فردی که دارای بیش از پنج واحد خانه خالی (۶ دانگ) است برای همه املاک وی معادل ۲ برابر حالتی است که کمتر از پنج واحد خانه خالی دارد.
طبق ماده ۵۴ مکرر قانون مالیاتهای مستقیم، فقط اطلاعاتی که از طریق سامانه ملی املاک و اسکان کشور در اختیار سازمان امور مالیاتی قرار می گیرد، ملاک عمل برای مطالبه واحدهای مسکونی خالی است و با عدم پرداخت مالیات قطعی توسط مالکان، خانههای خالی ممنوعالمعامله میشوند. فشار برای دریافت مالیات از خانه های خالی برای تنظیم گری در بازار مسکن و جلوگیری از گرانی و احتکار مسکن است.
از این رو، همه مالکان و مستاجران موظفند برای ثبت اطلاعات خود به سامانه املاک و اسکان به آدرس amlak.mrud.ir مراجعه و اطلاعات ملکی و سکونتی خود را ثبت کنند تا این منازل خالی تلقی نشود.
رییس سازمان امور مالیاتی کشور آخرین وضعیت خانه های خالی را اعلام کرد و گفت که در آذرماه سال ۱۴۰۲ اطلاعات ۱۹ هزار واحد مسکونی خالی و در دیماه اطلاعات ۴۰ هزار واحد مسکونی دیگر یعنی در مجموع اطلاعات ۵۹ هزار خانه خالی در اختیار سازمان امور مالیاتی قرار گرفت.
"محمد هادی سبحانیان" ادامه داد: شناسایی بههنگام و دقیق خانه های خالی، موجب اجرای دقیق قانون مالیات خانه های خالی می شود و سازمان امور مالیاتی مسوول شناسایی خانههای خالی نیست، زیرا نه ابزار و نه صلاحیت آن را دارد.
به گفته وی، مسوول شناسایی خانه های خالی وزارت راه و شهرسازی و پس از آن، اعلام اسامی مالکان به سازمان امور مالیاتی است.
طبق اعلام وزارت راه و شهرسازی، پنج بانک بیشترین خانه خالی را دارند که وضعیت آنها از طریق این سازمان پیگیری میشود. بانک مسکن با هشت هزار خانه خالی، بانک سپه با ۲ هزار و ۶۰۰ خانه خالی، بانک ملت با ۵۸۳ خانه خالی، بانک صادرات با ۲۷۸ خانه خالی و بانک پاسارگاد ۱۸۱ خانه خالی، بهترتیب بیشترین خانههای خالی را دارند و بیمه ایران نیز ۱۷۸ واحد خالی از سکنه دارد.
در این میان، همچنین فردی ۲۰ساله با ۱۵۳ خانه خالی شناسایی شده بود که مالیات بر درآمد این فرد نیز از طریق سامانههای سازمان امور مالیاتی در حال پیگیری است.
قانون مالیات بر خانههای خالی در راستای کاهش قیمت اجاره بها، افزایش عرضه مسکن و مبارزه با احتکار مسکن مورد تاکید قرار گرفته است، اما تاکنون اقدامات بازدارنده ای از مالکانی که مالیات پرداخت نمی کنند انجام نشده است که این امر به خاطر کوتاهی در شناسایی و ارسال اطلاعات به سازمان امور مالیاتی است.
ارسال نظر