یک سوم مشترکان خانگی برق پاداش صرفه‌جویی دریافت کردند

به گزارش رکنا، عبدالامیر یاقوتی گفت: از ابتدای اجرای طرح سراسری پاداش صرفه‌جویی (یکم خرداد) تاکنون ۲۵ میلیون قبض برق برای مشترکان صادر شده است که ۳۵ درصد این مشترکان نسبت به میزان مصرف دوره گذشته خود، مشمول دریافت پاداش صرفه‌جویی شده‌اند، به بیان دیگر از هر سه مشترک، یک مشترک پاداش صرفه‌جویی دریافت کرده است.

وی با بیان اینکه اثرات اجرای این طرح هنوز در یک ماه قبوض صادره برق خود را نشان داده است، بیان کرد: بنابراین همچنان زمان برای مشارکت مشترکان خانگی در این طرح و بهره‌مندی از مزایای آن باقی است؛ به عبارت دیگر این فرصت وجود دارد که همه مشترکان برق خانگی تا پایان اجرای طرح پاداش صرفه‌جویی، حداقل یک بار مشمول پاداش شوند و اثرات مثبت آن را در قبوض برق خود مشاهده کنند.

مدیرکل مدیریت انرژی و امور مشتریان شرکت توانیر ضمن تشریح برخی راهکارها برای کاهش میزان برق مصرفی خانوار، اضافه کرد: خاموش کردن لامپ‌های اضافی، خاموش کردن تلویزیون در زمان‌هایی که نیازی به استفاده از آن نیست، قرار دادن درجه کولرهای آبی روی دور کند و غیره از جمله راهکارهای ساده اما موثر در کاهش میزان مصرف برق مشترکان به شمار می‌رود.

به ازای کاهش هر یک درجه در کولرهای گازی مصرف انرژی ۱۵ تا ۲۰ درصد کاهش می‌یابد

یاقوتی اضافه کرد: قرار دادن درجه کولرهای آبی روی دور کند، میزان مصرف کولر را تا ۵۰ درصد کاهش می‌دهد و در کولرهای گازی بین ۲۲ تا ۲۵ درجه به ازای هر یک درجه از ۱۵ تا ۲۰ درصد مصرف انرژی کولرها کاهش می‌یابد.

با بر اعلام وزارت نیرو،  وی تاکید کرد: تعیین تعرفه و اجرای طرح پاداش صرفه‌جویی و محاسبه غیریارانه‌ای برق به صورت پلکانی، تماما در جهت مصرف بهینه برق توسط مشترکان درنظر گرفته شده است؛ پیشبرد این موضوعات به این معنا نیست که مشترکان، برق مصرف نکنند بلکه در تلاش هستیم افراد به میزان نیاز انرژی مصرف کنند.

مدیرکل دفتر مدیریت انرژی و امور مشتریان شرکت توانیر با اشاره به تعیین الگوی مصرف برق بر اساس اقلیم هر منطقه، ادامه داد: کشور در ماه‌های گرم سال (خرداد تا شهریور) به پنج اقلیم تقسیم می‌شود که یک اقلیم عادی است و مابقی تحت عنوان مناطق گرم یک تا چهار تقسیم‌بندی می‌شوند.

۲۲ میلیون مشترک خانگی برق در مناطق عادی قرار دارند

وی در این زمینه تصریح کرد:  مناطق عادی را عموما مرکز و شمال کشور مانند تهران، اصفهان، شیراز، مشهد، تبریز، کردستان و کرمانشاه تشکیل می‌دهد که ۲۲ میلیون از ۳۲ مشترک در این مناطق وجود دارند؛ در منطقه گرم یک که حوزه جنوب کشور از قبیل خوزستان، بوشهر، هرمزگان، بخشی از سیستان و بلوچستان، بخشی از کرمان جنوب و بخشی از فارس جنوب را شامل می‌شود، ۴ میلیون مشترک وجود دارد؛ منطقه گرم دوم در سراسر کشور پراکنده است که ۱۶۰ هزار مشترک را در خود جای داده است، در منطقه گرم سه که منطقه کویری مرکز کشور را از جمله قم، بخشی از کاشان و یزد شامل می‌شود، یک میلیون مشترک برق وجود دارد و اما در منطقه گرم چهار که حوزه مرطوب و نیمه معتدل را به خود اختصاص می‌دهد و نیمه شمالی کشور را اعم از گلستان، مازندران، گیلان و غیره را شامل می‌شود پنج میلیون مشترک برق وجود دارد.

بیشترین سهم انرژی برق کشور در مناطق عادی و گرمسیر یک بوده و معادل ۸۰ درصد است

یاقوتی یادآور شد: ۴۰ درصد انرژی در نواحی عادی، ۴۰ درصد در مناطق گرمسیر یک و ۲۰ درصد در سایر مناطق کشور به ویژه مناطق گرمسیر چهار مصرف می‌شود؛ بر این اساس بیشترین سهم انرژی برق کشور در مناطق عادی و گرمسیر یک بوده که معادل ۸۰ درصد انرژی مصرفی کل کشور است.

وی با بیان اینکه در کل کشور ۸۰ درصد مشترکان زیر الگو برق مصرف می‌کنند؛ در تشریح الگوی مصرف، اظهار کرد: ۱۰ درصد مشترکان بین الگو تا ۱.۵ برابر الگو، ۶ درصد بین ۱.۵ تا ۲ برابر الگو و چهار درصد مشترکان بیش از دو برابر الگو هستند.

۲۷ درصد انرژی توسط ۱۰ درصد مشترکان مصرف می‌شود

مدیرکل مدیریت انرژی و امور مشتریان شرکت توانیر اظهار کرد: ۶ درصد مشترکان پر مصرف میزان ۱۵ درصد مصرف برق و چهار درصد دیگر این دسته از مشترکان ۱۲ درصد مصرف برق را به خود اختصاص می‌دهند؛ به طور کلی ۲۷ درصد انرژی کشور توسط ۱۰ درصد مشترکان مصرف می‌شود.

پاداش صرفه جویی به ۵۰۰ هزار مشترک تهرانی رسید

طرح پاداش صرفه جویی برای مشترکان کم مصرف در تهران نصیب ۵۰۰ هزار مشترک شد و طبق اعلام مدیرعامل شرکت توزیع برق تهران بزرگ تاکنون بالغ بر ۶۰میلیارد تومان پاداش صرفه جویی مصرف برق به مشترکان پایتخت تعلق گرفت.

امسال پاداش صرفه جویی به مشترکان بالای الگوی مصرف که نسبت به سال گذشته کمتر مصرف داشتند نیز تعلق گرفت و در مجموع ۳۵ درصد از مشترکان در این طرح مشارکت کردند و حدود ۴۰  میلیارد تومان پاداش مدیریت مصرف در قبوض مشترکان درج شد.

در این بین شهروندان تهرانی نیز در پیشبرد این طرح نقش ویژه ای داشتند آنطور که اعلام شده میانگین صرفه‌جویی انجام شده توسط مشترکانی که موفق به کاهش مصرف برق نسبت به سال گذشته شدند، بالغ بر ۲۰ درصد بوده است.

کامبیز ناظریان مدیرعامل شرکت توزیع برق تهران بزرگ در این رابطه اعلام کرد: اتخاذ سیاست‌های تشویق محور کمک موثری به رعایت الگوی مصرف کرده است و بیش از یک و نیم میلیون  مشترک خانگی شهر تهران با کاهش مصرف برق در ماه‌های خرداد و تیر نسبت به سال گذشته مشمول پاداش صرفه جویی بالغ بر ۶۰میلیارد تومان شده اند.

با این حال اما تهران بازهم نیازمند کاهش مصرف برق بوده بخش عمده‌ای از مصرف برق در بخش خانگی مربوط به سامانه های سرمایشی است و تنظیم دمای کولرهای گازی روی عدد ۲۴ درجه سانتی‌گراد و استفاده از دور کند کولرهای آبی می‌تواند در کاهش مصرف برق بسیار موثر باشد.

 خودداری از استفاده همزمان از وسایل برقی پرمصرف به ویژه در ساعات اوج بار نیز کمک شایان توجهی به حفظ پایداری شبکه برق در سراسر کشور خواهد کرد.

روز دوشنبه مورخ سوم مرداد ماه ۱۴۰۲ میزان مصرف برق کشور نصاب جدید ۷۲ هزار و ۷۲۴ مگاوات را ثبت کرد افزایش ۳۲۰۰ مگاواتی تقاضای مصرف برق نیاز به تامین پنج نیروگاه ۱۰۰۰ مگاواتی دارد و این موضوع لزوم و اهمیت مدیریت مصرف برق را نشان می دهد.

اما چطور می توان مصرف برق را در منزل کاهش داد؟

 یخچال و فریزر از جمله لوازم برقی است که باید به‌طور دائم به پریز برق متصل باشد و قطع برق آن حتی برای چند ساعت می‌تواند سبب فاسد شدن مواد غذایی شود، تنظیم درجه ترموستات یخچال بین ۳ تا ۵ درجه اقدامی است که باعث صرفه‌جویی برق می‌شود. همچنین فریزر که مواد غذایی در آن مدت زمان زیادی نگه داشته می‌شود، از وسایل پرمصرف انرژی است که با راهکار ساده تنظیم درجه ترموستات بین ۱۵ تا ۱۸ درجه سانتی‌گراد زیر صفر می‌توان مصرف انرژی را در این وسیله نیز پایین آورد.

باز و بسته کردن مکرر درب یخچال و فریزر موجب افزایش ۱۰ کیلووات ساعت مصرف برق و افزایش هزینه‌برق مصرفی می‌شود، ضمن این‌که باعث هدر رفت سرما نیز خواهد شد. خراب بودن لاستیک درب یخچال و فریزر موجب افزایش ۲۰ درصدی انرژی مصرفی و هزینه‌برق خانواده می‌شود، بنابراین لازم است نوارهای دور یخچال را مرتب کنترل کرده و در صورت کوچک‌ترین نشت هوا، نسبت به تعویض آن‌ها اقدام کرد.

از کنار هم چیدن و چسباندن ظروف و مواد غذایی در داخل یخچال و فریزر خودداری کنید، چراکه این کار گردش هوا را در این وسایل دچار اختلال کرده و سبب افزایش مصرف برق می‌شود، از قرار دادن ظروف غذای گرم در یخچال خودداری کنید. برفک یخچال را به‌طور مرتب تمیز کنید، زیرا بار ضخامت برفک به میزان ۵ میلی‌متر، مصرف انرژی را بالا می‌برد.

به‌منظور تهویه هوا در اطراف یخچال و فریزر سعی کنید که فاصله مناسب (۱۰ سانتی‌متری) از دیوارها حفظ شود که این کار موجب کاهش مصرف برق به میزان ۵ کیلووات ساعت در یک ماه می‌شود.

 شاید پیش از هر اقدامی توجه به برچسب انرژی در انتخاب یخچال و فریزر دقت در استاندارد و موارد ایمنی و مصرف انرژی است و بهینه‌ترین حالت انتخاب یخچال و فریزر با شاخص A و +A ضروری است، بعضی از خانواده‌ها با خرید یخچال و فریزر جدید، بازهم از مدل قدیمی آن استفاده می‌کنند. غافل از این‌که یخچال‌های قدیمی بسیار پرمصرف هستند و باعث ۲ برابر شدن مصرف برق خانواده می‌شود.

اما چطور می‌توان مصرف برق کولرهای گازی را کاهش داد؟ کافی است در هنگام خرید کولرهایی را انتخاب کنید که دارای برچسب انرژی با درجه A یا B باشد زیرا مصرف برق کمتر و کارایی بیشتری نسبت به سایر کولرها دارند. از سوی دیگر کولرهای گازی باید متناسب با شرایط آب و هوایی مکان زندگی انتخاب شود، استفاده از کولرهای گازی مناطق معتدل در مناطق گرمسیری، ضمن افزایش مصرف انرژی، سرمادهی و عمر کولر بسیار کاهش می‌یابد.

درحالی که به گفته کارشناسان سرویس کولرهای گازی پیش از شروع فصل گرما به کارکرد بهینه آن کمک خواهد کرد، قرار دادن سایه‌بان برای کندانسور کولرهای گازی محیط خانه را خنک تر و مصرف انرژی را کمتر می‌کند، همچنین کاشتن یک یا چند اصله درخت در نزدیکی کولر گازی حدود ۱۰ تا ۱۵ درصد موجب کاهش مصرف انرژی خواهد شد.

استفاده بی‌مورد و یا همزمان از وسایل خانگی گرمازا مانند اجاق، سماور، لامپ‌های متعدد و ... باعث افزایش گرمای محیط و نیاز به استفاده از کولر را افزایش می‌دهد. این درحالی است که کولرهای گازی معمولاً دارای درجه تنظیم دما (ترموستات) هستند. تنظیم دما بر روی دمای مناسب فصل گرما که بین ۲۴ تا ۲۶ درجه سانتیگراد است، که باعث می‌شود تا هنگام رسیدن دمای اتاق به درجه دمای تنظیم شده، کمپرسور کولر به طور خودکار خاموش شود و فقط فن دستگاه کار کند و بنابراین انرژی کمتری مصرف کند.

برای بهینه سازی مصرف برق لازم است توجه کنید کلید بادزن (فن) در کولرهای گازی به شما امکان می‌دهد هنگام شب، از دستگاه فقط برای تهویه استفاده کنید و هزینه برق دستگاه را به میزان زیادی کاهش دهید. همچنین برای جلوگیری از خروج سرما، اطراف پنجره‌ها و درها را با نوارهای درزگیر عایق‌بندی کنید.

در صورت امکان کولر گازی خود را در مسیر باد نصب کنید، زیرا این کار به علت کاهش فشار بر کولر باعث افزایش بازدهی آن و کاهش مصرف انرژی می‌شود. همچنین لازم است هنگام ترک ساختمان در طول روز، سیستم سرمایش را خاموش کنید.

خاموش کردن لامپ های اضافی یا به عبارتی لامپ اضافی خاموش، شاید این مطلب خیلی تکراری باشد ولی گفتن این که همیشه لوازم برقی غیر ضروری را خاموش و از پریز برق جدا کنید خالی از لطف نیست. استفاده از لامپ‌های با بهره نوری بالا یعنی استفاده از لامپ‌های که دارای شار نوری زیاد و توان مصرفی کمتری دارند مانند لامپ های ال ای دی.

 همیشه کالاها و لوازم برقی دارای نشان استاندارد و برچسب انرژی هستند را خریداری و سعی کنید از وسایلی استفاده کنید که مصرف انرژی آنها در پایین‌ترین سطح و بهره وری آنها در بالاترین سطح باشد. این وضعیت در برچسب انرژی نشان داده شده است.

 اگر کنتور برق منزل شما دیجیتال و سه تعرفه‌ای است از لوازم پر مصرف مانند اتو، ماشین لباسشویی، ماشین ظرف شویی، بخار شور، آون و تستر و … در ساعات اوج مصرف یا همان “پیک” استفاده نکنید بهترین زمان استفاده از آنها در ساعات کم باری یا میان باری است. استفاده از لوازم برقی در زمان کم باری موجب اعمال تخفیف در قبض برق می شود.

اگر از لوازم صوتی و تصویری استفاده نمی‌کنید آنها را در حالت استندبای (آماده به کار) قرار ندهید و برق آنها را کلاً قطع کنید. لوازم صوتی و تصویری و همه تجهیزاتی که در حالت استندبای قرار دارند در حال مصرف برق هستند هرچند میزان مصرف در حالت استندبای کم است ولی همین میزان کم در زمان طولانی موجب افزایش هزینه برق مصرفی خواهند شد. ناگفته نماند که نوسانات احتمالی برق موجب آسیب به لوازم برقی در حالت استندبای نیز خواهد شد.

 مشترکان می توانند با نصب اپلیکیشین "برق من" از میزان مصرف خود و مشاهده تعرفه برق منطقه خودشان مطلع شوند، همچنین نسبت به مدیریت مصارف خود اقدام و از سایر خدماتی که در این برنامه گنجانده شده است، استفاده کنند.