نابودی بهره‌وری تولید بخش زنجیره کالاهای اساسی با ارز ترجیحی

به گزارش رکنا به نقل از آنا : فساد و رانت های بیشمار، عدم حمایت موثر از مصرف کننده، اعطای یارانه به واردات، تضعیف تولید داخلی و نابودی خودکفایی در زمینه نان و گندم تنها بخشی از مشکلاتی است که سیاست ارز ترجیحی ۴۲۰۰ تومانی برای اقتصاد کشور به وجود آورده است. با توجه به گستره وسیع این مشکلات، تقریباً هیچ کسی منکر این واقعیت نیست که در حال حاضر حذف این سیاست امری واجب در اقتصاد کشور است. اما موضوع اصلی نحوه حذف ارز ترجیحی و جبران آثار تورمی آن برای مردم است. به نظر می رسد، دولت سیزدهم تلاش کرده است با ارائه برنامه ای برای حذف ارز ترجیحی و جبران مابه التفاوت قیمت یارانه ای و آزاد برای اقشار مختلف جامعه به حل این مشکلات مبادرت کند.

مجیدرضا حریری، رئیس اتاق بازرگانی ایران و چین در گفت‌وگو با آنا با اشاره به معایب ارز چندنرخی اظهار کرد: به طور کلی اینکه ما ارز را با چند نرخ در کشور داشته باشیم، کار غلطی است و می تواند انواع و اقسام فساد مالی را ایجاد کند. به همین دلیل ناچار هستیم بالاخره با این مشکل برخورد کنیم و برای حل آن چاره اندیشی داشته باشیم.

وی ادامه داد: لازم است به تخصیص ارز به چند صد یا چند ده واردکننده پایان داده شود. تصمیمی که دولت در این زمینه گرفته شده، درست و منطقی است.

رئیس اتاق بازرگانی ایران و چین تأکید کرد: مهم این است که برای جبران اثرات زیان بخش ارز چندنرخی چه برنامه ای اتخاذ می‌شود. باید ارز تک‌نرخ شود و اقتصاد کشور از شر ارز چندنرخی رهایی یابد. دولت نیز در زمینه‌ جبران تورم ناشی از حذف ارز ترجیحی و استفاده از ارز تک‌نرخ برنامه مدونی داشته باشد تا بتواند به حل مشکلات کشور کمک کند.

به گفته حریری، مهمترین مشکل امروز اقتصاد ما تورم است و باید هر برنامه ای که به اجرا می گذاریم، دقت داشته باشیم که به این موضوع دامن نزند. تورم به دلیل عدم دسترسی به منابع ارزی ایجاد می شود. زیرا ارزش ارز خارجی نسبت به ارز داخلی مدام افزایش می یابد و همین موضوع باعث افزایش تورم می شود. کاهش نرخ رشد اقتصادی کشور نیز در افزایش تورم موثر بوده است. اثرات نقدینگی موجود در جامعه نیز در تورم تأثیر دارد.

وی افزود: ما در شرایط فعلی نمی توانیم به منابع ارزی خود به طور کامل دسترسی داشته باشیم. همچنین در کوتاه مدت نمی توانیم نرخ رشد اقتصادی کشور را به عدد قابل توجهی برسانیم. از سوی دیگر، شاید رشد نقدینگی را در کشور بتوانیم متوقف کنیم اما نمی توانیم از میزان فعلی آن بکاهیم. با توجه به تمامی این شرایط باید با احتیاط کامل گام برداریم و برنامه ها را حساب شده به اجرا بگذاریم تا از بروز مشکلات بعدی ممانعت به عمل بیاوریم و بتوانیم بیشتر از این به تورم دامن نزنیم. برنامه دولت برای حذف ارز ترجیحی و انتقال یارانه به آخر زنجیره قطعا کار درستی است.

حریری اضافه کرد: تاکنون ارز ۴۲۰۰ تومانی به چند صد تولیدکننده داده می شد اما همه آن به مصرف کننده نمی رسید. یعنی میزان اصابت یارانه به جامعه هدف انحراف زیادی داشت. از سوی دیگر، در بخش‌های مختلف پرداخت ارز ۴۲۰۰ تومانی، شاهد رانت به تعداد محدودی از افراد بودیم و اقتصاد به خصوص تولید در بخش کشاورزی با مشکلات جدی روبه رو شده بود، بهره‌وری تولید نیز در بخش زنجیره کالاهای اساسی نابود شد و در زمینه حمایت موثر از خانوار نیز به شدت با انحراف روبه رو بودیم و کالاها با قیمت بازار آزاد به دست مردم می‌رسید. در این شرایط، انتقال یارانه از ابتدای زنجیره به انتهای آن تصمیم درستی است و ما چاره ای نداریم جز اینکه به سمت حذف ارز ترجیحی حرکت کنیم. اما باید بتوانیم تورم را کنترل کنیم.

وی افزود: دهک های مختلف جامعه نیازهای متفاوتی دارند و بهتر است در ارائه یارانه به آنها دقت شود و به انحای مختلف از جمله با یارانه نقدی، حمایت تأمین اجتماعی و ... از آن‌ها محافظت کنیم.