حجم مبنای نماد این شرکت ها در فرابورس برداشته می‌ شود

به گزارش رکنا اقتصادی، شرکت فرابورس ایران با صدور اطلاعیه‌ای در خصوص عدم اعمال حجم مبنا در برخی از نمادهای معاملاتی در بازارهای اول و دوم فرا بورس اعلام کرد: پیرو اطلاعیه شماره 3474/الف/00 مورخ 09/11/1400 این شرکت، در راستای اجرای ضوابط مربوط به ماده 22 دستورالعمل فعالیت بازارگردانی در بورس اوراق بهادار تهران و فرابورس ایران و پس از بررسی‌های صورت گرفته،حجم مبنا برای 17 نماد معاملاتی دارای بازارگردان در بازارهای اول و دوم فرابورس از فردا(دوشنبه) اعمال نخواهد شد.

بر اساس این گزارش شرکت افرانت با نماد معاملاتی "افرا"، شرکت پلیمر آریا ساسول با نماد معاملاتی "آریا"، شرکت توسعه مولد نیروگاهی جهرم با نماد معاملاتی "بجهرم"، شرکت صنعتی بهپاک با نماد معاملاتی "بهپاک"، مجتمع صنایع لاستیک یزد با نماد معاملاتی "پیزد"، شرکت تجلی توسعه معادن و فلزات با نماد معاملاتی "تجلی"، شرکت بهمن دیزل با نماد معاملاتی "خدیزل"، شرکت داروسازی تولید دارو با نماد معاملاتی "دتولید"، شرکت کشاورزی مکانیزه اصفهان کشت با نماد معاملاتی "زکشت"، سیمان لار سبزوار با نماد معاملاتی "سبزوا"، صنایع پتروشیمی تخت جمشید با نماد معاملاتی "شجم"، کشت و صنعت شهداب ناب خراسان با نماد معاملاتی "غشهداب"، صنایع غذائی مینو شرق با نماد معاملاتی "غمینو"، شرکت قاسم ایران با نماد معاملاتی "قاسم"، سرمایه‌گذاری توسعه و عمران استان کرمان با نماد معاملاتی "کرمان"، صنعتی و معدنی کیمیای زنجان گستران با نماد معاملاتی "کیمیا" و شرکت بهمن لیزینگ با نماد معاملاتی "ولبهمن" 17 نمادی هستند که با برداشته شدن حجم مبنی آنها تعداد نمادهای بدون حجم مبنیای فرابورس به 46 نماد می‌رسد.

اثر مثبت حذف حجم مبنا در تنظیم عرضه و تقاضای بازار سرمایه

سروش خواجه‌حق وردی با اشاره به اضافه شدن 17 نماد به فهرست نماد‌های بدون اعمال حجم مبنا در فرابورس در خصوص پیشینه عدم اعمال حجم مبنا برای برخی نمادهای دارای بازارگردان در بازارهای اول و دوم فرابورس ایران گفت: از مهر ماه سال گذشته، دستورالعمل فعالیت بازارگردانی در بورس اوراق بهادار تهران و فرابورس ایران ابلاغ شد. تا قبل از این تاریخ، دستورالعمل‌های مربوط به بازارگردانی در بورس و فرابورس مجزا بود اما در ادامه دستورالعمل واحدی برای هر دو بورس تصویب شد.

معاون نظارت بازار فرابورس ایران با اشاره به این که بر اساس دستورالعمل مذکور، اعمال یا عدم اعمال حجم مبنا به تعیین ضوابط توسط هیات مدیره بورس منوط شد، اظهار داشت: پس از انجام بررسی‌ها و محاسبات لازم «ضوابط مربوط به ماده 22 دستورالعمل فعالیت بازارگردانی در بورس اوراق بهادار تهران و فرابورس ایران» پس از تصویب در هیات مدیره فرابورس ایران، در تاریخ 9 بهمن سال گذشته در سایت فرابورس ایران ابلاغ شد.

حق‌وردی با تاکید بر اینکه ضوابط چگونگی عدم اعمال حجم مبنا در نمادهای دارای بازارگردان در این اطلاعیه عنوان شده بیان کرد: 3 ماهه‌ منتهی به انتشار اطلاعیه مبنای انجام محاسبات قرار می‌گیرد و سهم‌ها بر اساس 2 حالت ارزیابی می‌شوند. حالت نخست این که سهم طی سه ماه اخیر دارای میانگین حجم معاملاتی بیش از 2 برابر حجم مبنا باشد. حالت دوم نیز سهم‌هایی را شامل می‌شود که مجموع حداقل تعهد معاملات روزانه بازارگردان‌های فعال در آن نماد، حداقل دو برابر حجم مبنا باشد.

وی در ادامه عنوان کرد: تاریخ 10 بهمن ماه سال گذشته برای نخستین بار عدم اعمال حجم مبنا برای 20 نماد فرابورسی در بازارهای اول و دوم اعلام شد. این روند ادامه یافت و در انتهای بهمن ماه نیز 3 نماد مشمول حذف حجم مبنا شدند. در نهایت با اضافه شدن 6 نماد دیگر در انتهای اسفند ماه، تعداد نمادهای فرابورسی بدون حجم مبنا به 29 نماد رسید.

معاون نظارت بازار فرابورس ایران با اشاره به اینکه از میان این 29 نماد، 19 نماد در بازار اول و 10 نماد در بازار دوم قرار دارند، عنوان کرد: بر اساس الزام بررسی ماهانه طبق ضوابط، در انتهای فروردین بررسی و محاسبات مجدد صورت گرفته و تعداد این نمادها در حال حاضر به 46 نماد افزایش یافت.

حق‌وردی شرط حذف حجم مبنا برای نمادهای شامل دستورالعمل را معامله شدن نماد در بیش از نیمی از روزهای معاملاتی عنوان کرده و گفت: عدم اعمال حجم مبنا در بازه‌های صعودی یا نزولی می‌تواند کمک مهمی به تعدیل قیمت‌ها و تنظیم عرضه و تقاضا کند.

وی افزود: اگر نمادی مشمول ماده یک ضابطه عدم اعمال حجم مبنا نباشد و بازارگردان نماد خواهان تغییر تعهداتش به میزان حداقل 2 برابر حجم مبنا باشد، فرابورس می‌تواند برای نماد مذکور حجم مبنا اعمال نکند.

منبع: تسنیم