جلوگیری از هدر رفت 300 میلیون متر مکعب آب در فروردین امسال با بهره برداری سد چمشیر

به گزارش رکنا، سد و نیروگاه چمشیر 26 تیرماه سال گذشته با حضور "سید ابراهیم رئیسی" رئیس جمهور شهید در شهرستان گچساران به بهره‌برداری رسید.

از سد و نیروگاه چمشیر که در ۲۵ کیلومتری جنوب شرقی گچساران در استان کهگیلویه و بویراحمد قرار دارد، به عنوان پنجمین سد بزرگ کشور یاد می‌شود که بلندترین سد وزنی ایران از نوع بتنی غلطکی با ارتفاع ۱۵۵ متر است و ظرفیت ذخیره سازی ۲.۳ میلیارد مترمکعب آب را دارد.

از جمله مشخصات دیگر سد چمشیر اینکه این سد شامل ۳ دریچه به ارتفاع ۱۵متر و عرض ۱۲متر ارتفاع استاتیکی مؤثر آب در حالت پر است و پیش‌بینی می‌شود به صورت سالانه بالغ بر یک میلیارد و ۲۰۰ میلیون متر مکعب سرریز داشته باشد.

سد چمشیر 1

آبگیری این سد که سابقه مطالعاتی آن به سال ۱۳۷۳ شمسی باز می‌گردد و از سال ۱۳۸۶ به پیمان کار سپرده شده بود، به صورت کنترل شده و آزمایشی از دی ماه سال گذشته آغاز شد و در نهایت ۲۶ تیرماه سال جاری و با حضور رئیس جمهور، وزیر نیرو و رئیس سازمان محیط زیست به بهره برداری رسمی رسید.

به واسطه این اتفاق مهم مسیر توسعه و تحول در منطقه جنوب غرب کشور به ویژه استان‌های کهگیلویه و بویراحمد و خوزستان هموار شد که از جمله می‌توان به ذخیره سازی حجم عظیم آب شیرین و تقویت بانک آبی کشور، توسعه کشاورزی آبی و پربازده و استخر‌های پرورش ماهی، افزایش کیفیت آب شرب منطقه، توسعه و تأمین آب مورد نیاز صنایع، تولید برق و کمک به پایداری شبکه سراسری و کنترل سیلاب‌ها و جلوگیری از خسارت سیل و بهبود کیفیت آب رودخانه زهره اشاره کرد.

سد چمشیر 2

یکی از مشکلات مرتبط با رودخانه زهره به ویژه در ایام تابستان که دبی رودخانه تا ۲ متر مکعب بر ثانیه نیز کاهش می‌یابد، افزایش شوری آب ناشی از آب‌های سازندی پرفشاری است که از اعماق زمین در دو منطقه وارد رودخانه می‌شود.

این گزارش اضافه می‌کند بهبود کیفیت آب رودخانه زهره از تابستان 1402 تا کنون، با آبگیری سد چمشیر بهبود یافته است؛ به‌طوری‌که با وجود سد چمشیر فقط در فروردین 1403، از هدر رفت حدود 300 میلیون مترمکعب آب (معادل بیش از حجم آب سد کرج) جلوگیری شده است؛ شاخص هدایت الکتریکی آب (EC) رودخانه زهره معادل یک گرم نمک در یک لیتر آب، عدد 2 هزار است که مناسب شرب بوده و از کیفیت بالایی برخوردار است. حداقل آبدهی خروجی 10 متر مکعب بر ثانیه و برای اراضی کشاورزی تا 50 مترمکعب بر ثانیه است.

وبگردی