مظلوم ترین گنجینه ایران قربانی شد / انتخابی: فقط یک هزارم تالاب گاوخونی زنده است + فیلم
حجم ویدیو: 76.71M | مدت زمان ویدیو: 00:03:15

به گزارش خبرنگار اجتماعی رکنا، در 2 فوریه 1971، نمایندگان 18 کشور در شهر ساحلی شمال ایران، رامسر، واقع در میان کوه‌های باشکوه البرز و دریای خزر گرد هم آمدند تا معاهده‌ای را امضا کنند که هدف آن حفظ تالاب‌های جهان است.این توافقنامه نقشی محوری در جلب توجه جهان به تالاب ها ایفا کرد، اما نتوانست به تمام اهداف خود دست یابد.

ایران که نقش کلیدی در تصویب اولین توافقنامه مدرن در زمینه حفاظت از تالاب های جهانی ایفا کرد، حال با چالش هایی جدی  برای حفظ و حفاظت از تالاب های خود مواجه است و بسیاری از  تالاب های کشور در آستانه انقراض هستند.

از 25 تالاب ایران در کنوانسیون رامسر، تقریبا یک سوم به دلیل تخریب محیط زیست، خشکسالی، آلودگی، تغییر اقلیم، فرسایش سواحل و سایر عوامل نامطلوب محیطی در حال خشک شدن هستند.

قربانی شدن مظلوم ترین گنجینه ایران

وسعت تحت پوشش تالاب‌های ایران حدود ۳ میلیون هکتار از اراضی کشور است که به طور ملموسی بیشتر این نواحی همجوار با جامعه روستایی و اراضی کشاورزی است و پیوندی بسیار پیچیده و ظریف بین بخش کشاورزی و زیست‌بوم تالاب‌ها وجود دارد و هر گونه تغییر در بخش کشاورزی بر منابع تالابی و حیات آن اثرگذار است.

با کاهش بارندگی و حکمرانی نادرست بر منابع آبی کشور ،وضعیت تالاب های ایران، نمایی از ویرانی است. معیشت مردم محلی حاشیه تالاب ها نیز همچون اوضاع تالاب های با فروپاشی اقتصادی مواجه شده است.

تالاب بین المللی گاوخونی در نبود حقابه سالانه ۱۷۶ میلیون مترمکعبی، 98 درصد وسعت خود را از دست داده است و  با برداشت بی‌رویه از ذخایر طبیعی و نابودی گونه‌های منحصربه‌فرد گیاهی و جانوری خود، روزبه‌روز به نابودی نزدیک‌تر می‌شود.

خشک شدن تالاب گاوخونی

حشمت الله انتخابی، نویسنده و فعال محیط زیست در آستانه روز تالاب های در حالیکه بر زمین خشک شده تالاب گاوخونی ایستاده بود چنین از نابودی این تالاب بین المللی به خبرنگار اجتماعی رکنا گفت: تا همین  دوسال پیش هم شاهد حضور گله پرندگان مهاجر در منطقه بودیم . یعنی حال تالاب به این نابودی نبود. گله ای فلامینگو که آمدند، استراحت کردند و رفتند. تالاب گاوخونی به عبارتی ایستگاه پرندگان مهاجر بود.

این فعال محیط زیست در ادامه با تاسف از بی نفس شدن تالاب گاوخونی به تاریخ زمستان 1401 گفت و چنین افزود: از تالاب هیچ نمانده است. فقط یک هزارم تالاب گاوخونی زنده است. اما هنوز امید به زنده ماندن و احیا آن وجود دارد.