جهش ژنتیکی،ناتوانی تولید مثل و پرواز اثرات آلودگی هوا بر پرندگان تهران/ سازمان محیط زیست خواب است یا بیدار!

به گزارش رکنا، تهران غیر از انسانها شهروندان دیگری هم دارد. مطابق مطالعات انجام یافته آلودگی هوا با شدت و قوت بیشتری زندگی حیوانات شهری را تحت تاثیر قرار می دهد. دلیل این مساله شاید این باشد که آنها توانایی استفاده از ماسک را ندارند و در معرض مستقیم آلودگی هوا قرار می گیرند. شاید این روزها شهروندان تهرانی بیشتر از سایر ایرانی‌‎ها با صحنه هایی همچون جسد بی جان کلاغ ها و کبوترها در کنار خیابان و پارک ها رو به رو بوده اند به باور کارشناسان به علت وزن متفاوت ذرات آلاینده و نحوه قرارگیری آنها در لایه های مختلف نزدیک سطح زمین قرارگیری پرنده ها در طول شب بر روی درختان با ارتفاعات مختلف می تواند به صورت مستقیم با سلامت آنها  در ارتباط باشد و در صورت وجود غلظت بالایی از آلایندگی باعث مرگ دسته جمعی آنها شود.

ایمان معماریان، دامپزشک حیات وحش در این باره در گفت و گو با رکنا تصریح کرد: تاثیر آلاینده های مختلف بر روی زیستمندان و حیوانات شهری متفاوت است اما عمدتا این آلاینده ها در ابتدا سیستم تنفسی آنها را تحت تاثیر قرار می دهد.

وی با اشاره به اینکه در این خصوص مطالعه ای در سطح ایران انجام نگرفته است، افزود: تحت تاثیر قرار دادن توانایی پرواز و تولید مثل از جمله اثرات جانبی تاثیر آلاینده ها است که می تواند نسبت به شدت و میزان در معرض آلاینده بودن تاثیرات آن متفاوت باشد و در این مورد مطالعاتی در سطح دنیا انجام گرفته است.

دامپزشک حیات وحش اضافه کرد: آلاینده ها به صورت مشخص هم می تواند تعداد زادگان را در پستانداران و پرندگان تحت تاثیر قرار دهد و هم اینکه احتمال ایجاد بیماری در فرزندان حیوانات یا جهش ژنتیکی را در آنها افزایش می دهد.

معماریان بیان داشت: سازمان محیط زیست و شهرداری مسوول مستقیم زیستمندان شهری هستند و لازم است در این خصوص مطالعات پایه ای از میزان جمعیت تا فصول زادآوری و قلمرو آنها انجام گیرد تا بتوانیم تغییرات را نسبت شاخصه های مختلف از جمله آلودگی هوا مورد بررسی قرار دهیم.

این پژوهشگر حوزه حیات وحش اضافه کرد: یک شعار در سطح دنیا برای توجه بیشتر مردم و تصمیم گیران در خصوص یکپارچگی اکوسیستم در دنیا مطرح شده است که با عنوان «ONE WORLD ONE HEALTH»  سعی دارد بر اهمیت یکپارچگی زیستی و تاثیر آلودگی بر تمام زیستمندان و در نهایت بر خود انسان تاکید کند.

وی با اشاره به این شعار عنوان کرد: وقتی چرخه های زیستی به دلایل مختلف از جمله آلودگی به هم می خورد نهایتا تاثیر آن بر روی انسان مشهود می شود و حذف هر گونه از طبیعت نهایتا مشکلاتی را برای انسان ها به وجود خواهد آورد.

حیوانات حتی در حد حشرات از جمله زنبور عسل به صورت مشخص تاثیر عمیقی در گرده افشانی در سطح اکوسیستم های شهری و اطراف شهر دارد و افزایش آلودگی در محیط می تواند منجر به حذف دسته جمعی آنها شود و این در نهایت می تواند منجر به کاهش پوشش گیاهی در بلند مدت شود.

وبگردی