سلاجقه: پتروشیمی بهبهان اجرا نمیشود / از نظر ما کلنگی به زمین زده نشده بود
رکنا: معاون رییس جمهوری و رییس سازمان حفاظت محیط زیست گفت: چون پروژه پتروشیمی بهبهان گزارش ارزیابی زیست محیطی ندارد از این رو از نظر ما کلنگی به زمین زده نشده و این طرح اجرا نمیشود.
به گزارش رکنا به نقل از ایرنا، علی سلاجقه، رییس سازمان حفاظت محیط زیست گفت: استخوان لای زخم های زیادی در بحث محیط زیست در کشور داریم که یا آگاهانه و یا ناآگاهانه این اتفاقات افتاده است که باید سریع تعیین تکلیف شود، رییس جمهوری همواره تاکید دارد که گرههای ذهنی مردم را باز کنید، گره های ذهنی برای مردم ایجاد نکنید متاسفانه در این قسمت به ویژه برای دوستداران محیط زیست گرههای ذهنی زیاد است.
از نظر ما کلنگی در بهبهان به زمین زده نشده است
وی درباره احداث پتروشیمی بهبها ن اظهارداشت: رییس جمهور تاکید کرد که کلنگ هیچ پروژهای بدون ارزیابی زیست محیطی به زمین زده نشود و این در مجموع رویکرد دولت است، وزرایی هم که بیشتر در احداث پروژهها نقش دارند نیز اذعان کردند که هیچ پروژه عمرانی در کشور بدون مجوز محیط زیست کلنگش به زمین نخواهد خورد و این اتفاق هم افتاده است.
وی افزود: در سفرهای ۳۱ گانه رییس جمهور، هیچ کلنگی به زمین نخورد بلکه اعتبار پروژههای نیمه تمامی که وجود داشت با معمولا بالای ۵۰ درصد پیشرفت، تخصیص یافت؛ متاسفانه کلنگ پتروشیمی بهبهان به صورت مجازی به زمین زده شد و چون گزارش ارزیابی زیست محیطی ندارد، ما می گوییم که هیچ کلنگی به زمین نخورده است؛ دولت و تمام همکاران در دولت متعهد شدند طرحها با مجوز محیط زیستی می توانند عملیات عمرانی داشته باشند در غیر اینصورت امکان اجرا وجود ندارد؛ این دستور رییس جمهور است و ما هم این روال کار را پیگیری می کنیم.
با پتروشیمی بهبهان تالاب شادگان نابود می شود
محمد داسمه وکیل پایه یک دادگستری و فعال محیط زیست در این باره گفت: مکان یابی صنایع بزرگ از اهمیت بسیار زیادی برخوردار است در واقع طرح ها و پروژه ها پیش از اجرا از باب امکان سنجی و مکان یابی می بایست حسب ضوابط پیشنهادی شورای عالی محیط زیست کشور و مصوبات هیات وزیران مورد ارزیابیهای زیست محیطی قرار گیرند و نتیجه تصمیمگیری نهایی کارگروه ارزیابی اثرات زیست محیطی و معاونت انسانی سازمان حفاظت محیط زیست کشور برای مجریان پروژهها الزامی است، به همین دلیل شروع هرگونه عملیات اجرایی و کلنگزنی و تجهیز کارگاه در طرح پتروشیمی بهبهان که فاقد این مجوزها است برخلاف قوانین است. رییس جمهور تاکید کرده که کلنگ هیچ پروژه ای بدون ارزیابی زیست محیطی به زمین زده نشود و این در مجموع رویکرد دولت است.
وی افزود: از سوی دیگر به دلیل اینکه در بهبهان دریا وجود ندارد، تنها منبع تامین آب پتروشیمی، رودخانه مارون خواهد بود که اکنون منبع تامین آب پالایشگاه بیدبلند است بنابراین پالایشگاه باید از حقابه تالاب شادگان استفاده کند این در حالی است که بخش زیادی از تالاب خشک شده و اگر این روند ادامه یابد، شاهد گرد و غبار در این منطقه خواهیم بود. علاوه بر اینکه بدون گزارش ارزیابی اثرات زیست محیطی و مجوز زیست محیطی اقدام به کلنگ زنی کردند نکته بسیار اساسی اینکه حسب صفحات ۳۱ و ۳۲ سند چکیده مطالعات آمایش سرزمین استان خوزستان، این استان به ۹ منطقه تبدیل شده که شهرستان آغاجاری، امیدیه و بهبهان منطقه پنج برنامهریزی تعریف شدند و صراحتا قید شده هر گونه صنایع آلاینده بالادستی و پایین دستی شیمیایی و پتروشیمی و صنایع پایین دستی نفت و گاز به دلیل وجود منابع کشاورزی در شهرستان بهبهان مورد تایید آمایش استان نیست.
پرونده پتروشیمی میانکاله برای همیشه بسته شد
معاون رییس جمهوری همچنین درباره سرانجام پتروشیمی میانکاله نیز گفت: همان زمان که کلنگ احداث پتروشیمی به زمین زده شد اعلام کردیم که از نظر ما کلنگی به زمین زده نشده است چون گزارش ارزیابی ندارد از این رو اجرای آن متوقف شد و پرونده پتروشیمی میانکاله برای همیشه بسته شده است.
وی تاکید کرد: اصلا اول پتروشیمی به نام میانکاله نبوده است یعنی این طرح در سال ۹۹ با نام «پتروشیمی مازندران» مصوب شد حالا اینکه چگونه منطقه میانکاله مطرح شد این خود جای بحث دارد، در هر صورت ما از تمام ظرفیت های قانونی استفاده کردیم و بر اساس یافته های علمی و ظرفیت های قانونی پرونده این مساله برای همیشه بسته شد.
البته چندی پیش فاطمه واعظ جوادی عضو هیات علمی دانشگاه تهران درباره موقعیت مکانی و وسعت زمینی برای پتروشیمی گفته بود از پتروشیمیهای زیادی بازدید کردم، اساسا یک پتروشیمی بیشتر از ۱۰ تا ۱۵ هکتار زمین نیاز ندارد و اکنون این سوال مطرح است که چرا در منطقه میانکاله ۹۰ هکتار زمین برای احداث گرفتهاند.
گفتنی است، اواخر اسفندماه سال ۱۴۰۰ بود که کلنگ یکی از غیر محیط زیستی ترین طرح ها با عنوان پتروشیمی میانکاله در مازندران به زمین زده شد، این اتفاق در حالی رخ داد که این طرح ارزیابی زیست محیطی نداشت در حالی که تاکید رییس جمهوری و رویکرد دولت سیزدهم بر این است که کلنگ هیچ طرحی بدون داشتن ارزیابی زیست محیطی به زمین زده نشود اما عاملان این پروژه از تعطیلات عید نوروز استفاده کردند و کار عملیاتی را آغاز و اقدام به فنس کشی کردند.
همین مساله دوستداران محیط زیست را به منطقه کشاند و اعتراض خود را از اجرای این پروژه اعلام کردند که به دنبال آن رییس جمهوری به رییس سازمان حفاظت محیط زیست تاکید کرد اجرای این طرح را متوقف کند و همین اتفاق هم افتاد و اکنون بنا به گفته معاون رییس جمهوری و رییس سازمان حفاظت محیط زیست پرونده پتروشیمی میانکاله برای همیشه بسته شده است. از این رویکرد انتظار می رود که دیگر هیچ طرح بدون ارزیابی زیست محیطی اجرا نشود اما چند روز گذشته اخباری مبنی بر زمین زدن کلنگ پتروشیمی بهبهان به گوش رسید، پروژه ای که ارزیابی زیست محیطی ندارد.
این در حالی است که بر اساس ماده ۱۹۲ قانون برنامه پنجم توسعه مصوب سال ۱۳۸۹ و آیین نامه ارزیابی اثرات زیست محیطی، طرح های بزرگ تولیدی، خدماتی و زیربنایی کشور مصوب سال ۱۳۹۰ مورد تاکید و تصریح قرار گرفت که تمامی طرح ها و پروژه های بزرگ کشور پیش از اجرا و در مرحله انجام مطالعات امکان سنجی و مکان یابی و بر اساس ضوابط پیشنهادی شورای عالی محیط زیست کشور و مصوبات هیات وزیران باید مورد ارزیابی های زیست محیطی قرار گیرد و این قانون مورد تاکید دولت سیزدهم هم قرار دارد.
ارسال نظر