عضو شورای شهر تهران و یک کارشناس مسائل شهری بررسی کردند،
فقر مطلق پارکینگ شهری در تهران / در هر کیلومتر مربع، 10مجتمع پارکینگی نیاز است
رکنا: سهیلا طایی، کارشناس مسائل شهری، معتقد است سیاسی کاری در شهرداری موجب می شود تا این نهاد به سمت اجرای برنامه های بلند مدت از جمله ساخت پارکینگ عمومی نرود.
طبق آمار، تهران حدودا به یک میلیون و 100 هزار جای پارک نیاز دارد. در نخستین روز شروع به کار علیرضا زاکانی، به عنوان شهردار تهران، در صحن شورای شهر تهران، به معضل بزرگ کمبود جای پارک اشاره کرد و از لزوم ایجاد نهضت پارکینگ سازی در تهران سخن گفت. با این وجود، این اقدام یک برنامه که بازدهی مالی بلند مدت دارد را می طلبد.
شهرداری برای کارهایی که 10 یا 15 سال بعد نتیجه می دهد بودجه صرف نمی کند
به گزارش خبرنگار اجتماعی رکنا، روند توسعه شهرها با گذشته کاملا متفاوت شده است. دیگر مبنای توسعه، افزایش ساخت و ساز بی حد و حصر نیست؛ بلکه گسترش شهرها، بر مبنای انسان محوری است. این روزها تهران، بیشتر شبیه یک پارکینگ بزرگ شده است تا یک کلان شهر ایدهآل و دوست داشتنی که می خواهیم از خودمان به دنیا نشان دهیم. فضای درون محله ای که باید جایی برای تردد راحت شهروندان باشد، محل توقف خودروها شده است. از طرفی پیدا کردن جای پارک، معضلی برای ماشین داران است که با ان دست به گریبان هستند.
سهیلا طایی، کارشناس مسائل شهری، در گفت و گو با رکنا در این خصوص گفت: «بیش از چهار میلیون خودرو در تهران پلاک شدهاند و باید برای ایشان جای پارک در نظر گرفت. همچنین باید به این آمار، تعداد خودروهای پلاک شهرستان که در تهران تردد دارند و موتورها را نیز اضافه کرد.»
قیمت زمین در تهران سر به فلک کشیده؛ ایجاد پارکینگ برای شهرداری نمی صرفد
این کارشناس در پاسخ به اینکه چرا ساخت پارکینگ در شهر تهران به اندازه ظرفیت خودرو ها نیست؟ گفت: «ابتدا باید صرفه اقتصادی این کار برای شهرداری بررسی شود. باید دید در شرایطی که قیمت زمین در تهران سر به فلک کشیده است؛ آیا شهرداری می تواند هزینه های ایجاد پارکینگ را تامین کند یا خیر. وقتی در شهرداری، اعضا به صورت سیاسی انتخاب شوند، معمولا تمرکزشان را بر اقدامات سیاسی می گذارند. در این شرایط، سرمایه گذاری بلند مدت، خیلی کمتر رخ می دهد و معمولا کارهایی انجام می شود که زود بازده باشند. معمولا شهرداری ها بودجه برای کاری که قرار است ده یا 15 سال بعد نتیجه دهد صرف نمی کنند.»
وی با اشاره به اینکه اصلا تهران برای این حجم از ماشین ساخته نشده است، ادامه داد: «نه تنها پارکینگ؛ بلکه خیابان ها نیز ظرفیت این حجم از خودرو را ندارند. مثلا در گذشته شمیران، منطقه ای بود که باغ های بزرگی داشت. در آن باغ ها خانواده ها به صورت تکی زندگی می کردند. این باغ ها الان به برج هایی که تعداد زیادی خانواده در آن زندگی می کنند تبدیل شده اند؛ اما مسیر رفت و آمد برای این حجم از جمعیت به مرکز شهر ساخته نشده است.»
این کارشناس شهری، گریزی به تخلف در ساخت و سازها، بدون در نظر گرفتن تعداد پارکینگ مورد نیاز ساکنین، گفت: «باید با این مسئله با جدیت برخورد شود. می دانم که متخلفین، مبلغی را به عنوان جریمه کمیسیون ماده 100 قانون شهرداری پرداخت می کنند و ماجرا ختم به خیر می شود.»
سهیلا طایی، در ادامه گفت: «اینکه به طور کلی بگوییم تهران به یک میلیون پارکینگ نیاز دارد کافی نیست. این آمار باید به تفکیک منطقه اعلام شود. مثلا در مرکز شهر و اطراف سایتهای وسایل حمل و نقل عمومی به پارکینگ بیشتری نیاز داریم.»
نزاع بر سر جای پارک
وی در پایان به نزاع های خیابانی برای جای پارک اشاره کرد و افزود: «نزاع های خیابانی بر سر پارک ماشین، تصادف و ترافیک به شدت بالاست. برای رفع این معضل ابتدا باید فرهنگ سازی کرد. همچنین افزایش خطوط حمل و نقل عمومی و مترو باید در دستور کار شهرداری باشد. در حال حاضر، به دلیل فرسودگی و کمبود ناوگان حمل و نقل عمومی شاهد نزاع در این فضاها هم هستیم.»
طایی در پایان از لزوم همکاری شهرداری و پلیس برای ایجاد شرایطی که ترافیک مدیریت شود، گفت: «برای مدیریت ترافیک نباید چرخ را دوباره اختراع کرد؛ بلکه تجربه های مختلف و موفقی که در دنیا وجود دارد می تواند کمک کننده باشد. ایرانی سازی این تجارب جهانی، می تواند حجم ترافیک و نزاع های خیابانی را کم کند.»
درهر کیلومتر مربع فضای شهری، نیاز است 10 مجتمع پارکینگی ایجاد شود
سید محمد آقامیری، نایب رئیس کمیسیون عمران و شهرسازی شورای شهر تهران نیز در همین خصوص در گفت و گو با رکنا گفت: «طبق استاندارد جهانی، در هر کیلومتر مربع در فضای شهری، نیاز است 10 مجتمع پارکینگی ایجاد شود که هر مجتمع باید گنجایش 300 ماشین را داشته باشد. در تهران این رقم به سه مجتمع در هر کیلومتر مربع می رسد؛ بنابراین هفت مجتمع در هر کیلومتر مربع فضای شهری در تهران کم داریم. با احتساب این ارقام، حدودا یک میلیون و 500 هزار واحد پارکینگ در تهران کم داریم. البته در نهضت پارکینگ سازی، شهرداری با بخش خصوصی نیز همکاری های لازم را دارد و امید است این معضل در تهران رفع شود.»
تهران 127 پارکینگ عمومی دارد
طبق آماری که سازمان حمل و نقل و ترافیک شهرداری تهران به رکنا اعلام کرد؛ تهران 127 پارکینگ عمومی دارد که پنج تا از آن ها زیر نظر این سازمان است. همچنین پارکینگ امیرکبیر، در شرف افتتاح و کلنگ پارکینگ طبقاتی شهید بغدادی زده شده است.
ارسال نظر