دوچرخه های اشتراکی به کدام مناطق تهران بازگشتند ؟

به گزارش رکنا، پوریا علیمردانی با بیان اینکه سازمان حمل و نقل و ترافیک شهر تهران در ۲۲ منطقه پایتخت پارک ترافیک دارد و مسیرهای تندرستی متعددی را که از دوره‌های قبل آغاز شده بود، توسعه داده است، اظهار کرد: سازمان حمل و نقل و ترافیک شهر تهران طرح جامع حمل و نقل پاک که شامل مسیرهای فعلی پیاده‌روی و دوچرخه‌سواری و همچنین مسیرهای برنامه ریزی شده برای آینده است را پیگیری می‌کند.

وی با بیان اینکه ترویج دوچرخه‌سواری و استفاده از وسایل نقلیه پاک، مانند اسکوتر برقی، برای مردم راحت‌تر است، ادامه داد: حرکت سازمان حمل و نقل و ترافیک شهر تهران نیز  به سمت برقی‌سازی دوچرخه و توسعه حمل و نقل پاک و همچنین فعال کردن دوچرخه‌های برقی اشتراکی است که از جمله روش‌های ترویج این حمل و نقل پاک به شمار می‌آید، البته در کنار آن روش‌هایی که در گذشته مورد استفاده بود مانند دوچرخه‌های اشتراکی هم فعال خواهد شد.  

مدیرعامل سازمان حمل و نقل و ترافیک شهر تهران با اشاره به اینکه سرمایه‌گذاری پیمانکاران در این حوزه به رشد و توسعه این سیستم کمک خواهد کرد، گفت: دوچرخه‌های اشتراکی در حال حاضر نیز به شهر بازگشته‌اند و قطعاً با سرعت بیشتری توسعه پیدا خواهد کرد؛ اما در این بین مطالبات NGO‌ها و سمن‌ها در فرهنگ‌سازی و ترویج دوچرخه‌سواری و استفاده از اسکوتر برقی بسیار مؤثر است.

وی افزود: کمپین‌هایی نیز برای حمایت از ایده‌های مؤثر در ترویج حمل و نقل پاک و کاهش ترافیک طراحی کرده‌ایم که جزئیات آن را اعلام خواهیم کرد؛ اما هدف ما حمایت از استارتاپ‌ها و شرکت‌های دانش‌بنیان فعال در این حوزه است تا بتوانند محصولاتی برای کاهش ترافیک ارائه دهند.

علیمردانی خاطرنشان کرد: باید امکاناتی را برای استفاده از دوچرخه ایجاد و برای این امر فرهنگ‌سازی کنیم تا مردم به جای استفاده از خودروهای شخصی، به سمت حمل و نقل همگانی و مدهای پاک بروند.

وی همچنین درباره مسیرهای دوچرخه سواری، اظهار کرد: ایرادات مسیرهای دوچرخه سواری برطرف می‌شود؛ اکنون نیز قراردادهایی با مناطق مختلف شهرداری به ویژه مناطق مرکزی منعقد شده تا مسیرهای دوچرخه بهسازی و بازنگری شوند.

بر اساس گزارش روابط عمومی سازمان حمل و نقل و ترافیک شهر تهران، به گفته وی،  امسال ۱۳۰ میلیارد تومان برای حوزه ترویجی توسعه حمل و نقل پاک تهران اختصاص داده شده است.