چرا وکلای ملت تامین اجتماعی را نشانه رفته‌اند؟ / خیز بهارستان برای اصلاح روند اجرای همسان‌سازی حقوق بازنشستگان

به گزارش رکنا ، متناسب سازی حقوق بازنشستگان یکی از مطالبه‌های چند ساله این قشر است که بعد از افزایش حقوق شاغلان و تورم‌های سرسام آور بیشتر از هر زمانی خواسته اصلی بازنشستگان شد.

هرچند این روز‌ها کم و بیش شاهد اجرای طرح "همسان سازی" یا بهتر است بگوییم "متناسب سازی" هستیم، اما این در صورتی است که حقوق بازنشستگان در صندوق‌های بیمه‌ای مختلف با شرایط خاص و متفاوتی همسان سازی شده است. این تفاوت در اجرای متناسب سازی باعث شده گله برخی از بازنشستگان از جمله بازنشستگان تامین اجتماعی که همواره کمترین دریافتی‌ها را داشته اند به صدا درآید.

اجرای متناسب سازی حقوق بازنشستگان پس از سال‌ها انتظار...

اجرای متناسب سازی حقوق بازنشستگان تامین اجتماعی از آنجایی شروع شد که دولت بعد از کشمکش‌های فراوان قبول کرد بخشی از بدهی خود را به سازمان تامین اجتماعی پرداخت کند. در واقع طبق برنامه ششم توسعه دولت مکلف بود سالیانه ۵۰ هزار میلیارد تومان از بدهی خود را به این سازمان پرداخت کند که تا پایان برنامه ششم بدهی اش به این سازمان به طور کامل پرداخت شده باشد این درحالی بود که این اتفاق تا ۱۸ تیر ۹۹ نیفتاد و در نهایت بعد از اعتراضات بازنشستگان، دولت در ۱۸ تیر ۹۹ در جلسه هیات وزیران مصوب کرد که ۳۲ هزار میلیارد تومان از بدهی خود را به سازمان تامین اجتماعی پرداخت کند و این سازمان با دریافت این پول متناسب سازی حقوق بازنشستگان را اجرا کند.

این ۳۲ هزار میلیارد تومان در قالب شرکت‌های غیربورسی و به صورت واگذاری سهام به سازمان تامین اجتماعی اختصاص یافت هرچند هنوز نقل انتقلات آن به سازمان تامین اجتماعی صورت نگرفته و برخی از این شرکت‌ها مانند شرکت تجهیزات سنگین هپکو با انبوهی از مشکلات به سازمان تامین اجتماعی واگذار شد.

اما درگیر و دار اجرای متناسب سازی پر حاشیه حقوق بازنشستگان تامین اجتماعی، آن هم با اعتباری کمتر از سایر صندوق‌های بازنشستگی مانند کشوری، زمزمه‌های جدیدی از سوی مجلس به گوش رسید. "طرح تامین کالا‌های اساسی"، طرحی که از طرف مجلس برای حل مشکلات معیشتی در شرایط فعلی مطرح شد.

اجرای طرح تامین کالاهای اساسی با پول بازنشستگان

در همان روز‌های پایانی شهریورماه و ابتدای مهرماه که بحبوحه‌ مذاکره و بحث در مورد این طرح در مجلس بود، برخی اقتصاددانان از کمبود بودجه برای کلید خوردن چنین طرحی انتقاد کردند و هشدار دادند با این رویه یعنی برداشت از ردیف‌های فعلی بودجه، کسری بودجه ۹۹ تشدید خواهد شد.

حالا هم نمایندگان مجلس، برای جابجایی ردیف‌های بودجه‌ای، به جای اینکه سراغ بخش‌هایی مانند نهاد‌های خاص، بنیاد‌های معاف از مالیات یا سازمان‌های عریض و طویل و بعضاً ناکارآمد در دستگاه‌های دولتی و نهاد‌های عمومی بروند، سراغ سازمان تامین اجتماعی آمدند و برای تامین منابع مالی اجرای این طرح خواستار بازگردانی بخشی از منابع اختصاص یافته دولت به تامین اجتماعی بابت رد دیون هستند همان ۳۲ هزار میلیاردی که با پیگیری‌های زیاد بالاخره از طرف دولت به این سازمان اختصاص یافت یا بهتر است بگوییم همان منابعی که برای اجرای متناسب سازی حقوق بازنشستگان تامین اجتماعی اختصاص یافت.

علی اصغر بیات رئیس کانون عالی کارگران بازنشسته و مستمری بگیر تامین اجتماعی سراسر کشور در این باره گفت: طبق بند الحاقی به تبصره ۲ لایحه بودجه، دولت مکلف شده است تا سقف ۵۰ هزار میلیارد تومان در مقاطع سه ماهه جهت پرداخت بخشی از بدهی‌های انباشته شده خود به سازمان تامین اجتماعی تا پایان سال ۱۳۹۹ کارسازی کند.

بیات گفت: در همین راستا مبلغ ۳۲ هزار میلیارد تومان به سازمان تامین اجتماعی پرداخت شد که مسیر اجرای قانون متناسب سازی را پس از گذشت سال‌ها هموار کرد.

بیات تصریح کرد: متاسفانه در روز‌های اخیر اخباری به گوش می‌رسد که کام بازنشستگان و مستمری بگیران را در بحبوحه افزایش هزینه‌های اقلام ضروری زندگی تلخ کرده است.

وی گفت: درحالی که انتظار میرفت با پرداخت بخش‌های دیگری از مبالغ بدهی دولت اندکی از شکاف درآمدی مستمری بگیران رفع شود، طرحی در مجلس در دستور کار قرار گرفته است تا ۵۰ درصد معادل ۱۷ هزار میلیارد تومان باقی مانده از ۳۲ هزار میلیارد تومان مصوب شده بازگردانده شود که بی تردید در این شرایط دشوار معیشتی اقدامی بدور از انتظار بازنشستگان و مستمری بگیران است که وعده‌های بسیاری برای بهبود شرایط زندگی خود شنیده اند.

نارضایتی بازنشستگان تامین اجتماعی پس از اجرای متناسب سازی

اقدامی غیر منتظره که از مجلس فعلی انتظار آن نمی‌رفت. این روزها شرایط زندگی برای بازنشستگان تامین اجتماعی سخت‌تر می‌شود و این اقدام فرآیند متناسب سازی حقوق بازنشستگان این سازمان را که بعد از مدت‌ها کجدار و مریض اجرا شد با مشکل مواجهه خواهد کرد، چراکه اجرای متناسب سازی حقوق در مرحله اول اصلا نتوانست بازنشستگان را راضی کند و بازنشسته تامین اجتماعی با ۳۰ سال سابقه بعد از اجرای متناسب سازی کمتر ۳ میلیون تومان دریافت می‌کند و اگر نگاهی سرانگشتی به وضعیت قیمت‌ها و هزینه‌های این روز‌های جامعه مان کنیم متوجه خواهیم شد که این رقم کوچک‌ترین مشکل بازنشستگان را حل نخواهد کرد.

تصمیم گیری برای منابعی که مربوط به سازمان تامین اجتماعی است و جزء طلب خود این سازمان از دولت بوده یکی دیگر گله‌های نمایندگان کارگران است. این نمایندگان باز پس گیری این منابع را از تامین اجتماعی مخالف با قانون می‌دانند.

سازمان تامین اجتماعی را به عنوان سازمان بیمه گر ببینند

اولیا علی بیگی رئیس کانون هماهنگی شورای اسلامی کار کشور در این باره اظهار کرد: دولت و مجلس به این موضوع واقف هستند و در نص صریح قانون نیز آمده که سازمان تامین اجتماعی یک سازمان عمومی و غیردولتی است و منابع حاصل از این سازمان از طریق حق بیمه‌ها حاصل می‌شود.

وی با اشاره به اینکه ۸۵ درصد درآمد سازمان تامین اجتماعی از طریق حق بیمه‌ها حاصل می‌شود، گفت: متاسفانه دولت‌ها و مجلس‌ها شناخت واقعی نسبت به این سازمان ندارند و انتظار میرود با توجه به این که درآمد تامین اجتماعی از طریق منابع حاصل از حق بیمه کارگران به این سازمان پرداخت شده است، به عنوان یک سازمان بیمه‌گر اجتماعی نگاه کنند نه به عنوان یک سازمان حمایت گر اجتماعی.

علی بیگی با بیان اینکه با توجه به این که این سازمان غیردولتی است و خودکفاست، حق تعیین تکلیف برای منابع این سازمان را دولت‌ها و مجلس‌ها ندارند، گفت: بیش از ۳۵۰ هزار میلیارد تومان بدهی دولت به سازمان تامین اجتماعی است و این بدهی از طریق همان تکالیفی که مجلس مشخص کرده و دولت به آن وظایف عملی نکرده ایجاد شده است.

رئیس کانون هماهنگی شورای اسلامی کار کشور با بیان اینکه قبل از هر تصمیم گیری به دغدغه کارگران توجه کنند، بیان کرد: در قانون آمده که دولت مکلف است هر ساله ۵۰ هزار میلیارد تومان از بدهی خود را به سازمان تامین اجتماعی تا پایان برنامه ششم توسعه پرداخت کند در صورتی که این اتفاق نیفتاده و بعد از مدت‌ها ۳۲ هزار میلیارد تومان به عنوان بخشی از بدهی دولت به تامین اجتماعی مصوب شد که در قالب شرکت‌های واگذار شود، اما مجلس به جای پیگیری از دولت برای پرداخت بدهی خود به این سازمان آن را دور می‌زند.

وی با اشاره به اینکه امروز در صحن علنی مجلس موضوع بازگرداندن نیمی از منابعی که دولت بابت بدهی خود به سازمان تامین اجتماعی پرداخت کرده بود مطرح می‌شود، خاطرنشان کرد: از مجلس انتظار داریم به اموال سازمان تامین اجتماعی تعرض نکند و پرداخت طلب سازمان تامین اجتماعی از دولت را پیگیری کند.

به پول بازنشستگان دست نزنید

همچنین علی اصغر بیات رئیس کانون عالی بازنشستگان کشور گفت: حقوق بازنشستگان سازمان تأمین اجتماعی کمتر از تمامی بازنشستگان است و از ۳۲ هزار میلیارد تومانی که از دولت دریافت کردیم ۱۷ هزار و ۵۰۰ میلیارد تومان را برای اجرای متناسب سازی در مرحله اول در نظر گرفتیم و بخشی از این پول برای افزایش بن خواربار و مسکن اختصاص یافت و ۱۴ هزار میلیارد تومان آن برای افزایش حقوق بازنشستگان از منابع متناسب سازی در نظر گرفته شد.

وی تصریح کرد: با توجه به اینکه سازمان تأمین اجتماعی ۳ میلیون و ۵۰۰ هزار بازنشسته دارد، بودجه این سازمان برای متناسب‌سازی ۱۴ هزار میلیارد تومان است، در حالی که دولت برای همسان سازی حقوق بازنشستگان صندوق کشوری با داشتن یک میلیون و ۲۰۰ هزار بازنشسته، مبلغی بالغ بر ۱۰ هزار میلیارد تومان را اختصاص داده و همسان سازی را برای این گروه از بازنشستگان اجرا کرده است.

رئیس کانون عالی بازنشستگان کشور ادامه داد: بعد از اجرای متناسب سازی حقوق بازنشستگان تأمین اجتماعی، برخی از بازنشستگان مشاغل سخت و زیان آور به احکام اعتراض کردند که اعتراض آن‌ها به حق بود و در نهایت احکام اصلاح و این مشکل نیز حل شد.

بیات با بیان اینکه اخیراً در کمیسیون مجلس شورای اسلامی طرحی مطرح شده مبنی بر اینکه از ۳۲ هزار میلیارد تومانی که دولت به تأمین اجتماعی بابت رد دیون خود پرداخت کرده است، ۱۵ هزار میلیارد تومان آن باید برای پرداخت یارانه و حمایت از اقشار کم درآمد به دولت بازگردانده شود، افزود: با نمایندگان مجلس وارد مذاکره شدیم، نمایندگان‌ مجلس ادعا کردند که اگر این ۱۵ هزار میلیارد تومان را از بند "و" برداریم، از بند "ب" ۲۰ هزار میلیارد تومان پرداخت خواهیم کرد، در واقع منابعی را که در حال حاضر به ما پرداخت شده، می‌خواهند بگیرند و قول منابعی که هنوز مصوب نشده را می‌دهند.

وی با اشاره به اینکه با توجه به افزایش صعودی اقلام ضروری، زندگی برای بازنشستگان ما سخت شده است، اضافه کرد: بعد از سال‌ها توانستیم این بودجه را برای اجرای متناسب‌سازی دریافت کنیم، هرچند این کم است و فقط توانستیم حقوق بازنشسته‌ها را با ۳۰ سال سابقه به ۲ میلیون و ۸۰۰ هزار تومان برسانیم و این در حالی است که یک بازنشسته کشوری با ۳۰ سال سابقه ۳ میلیون و ۵۰۰ هزار تومان دریافت می‌کند.

رئیس کانون عالی بازنشستگان کشور گفت: بازنشستگان تأمین اجتماعی به این مسئله اعتراض دارند، چرا که یک تبعیض بین بازنشستگان صورت گرفته است. دولت اگر بودجه برای افزایش حقوق بازنشستگان تأمین اجتماعی ندارد، چرا حقوق بازنشستگان کشوری را افزایش می‌دهد و اگر بودجه دارد بدهی‌اش را به سازمان تأمین اجتماعی پرداخت کند.

بیات با اشاره به اینکه نسبت به طرح جدید مجلس گلایه داریم، چرا که بعد از سال‌ها متناسب سازی حقوق بازنشستگان تأمین اجتماعی انجام شده است، افزود: با این اقدام مجلس، حتماً در پرداخت حقوق بازنشستگان به مشکل بر می‌خوریم و توقع داشتیم اجرای متناسب سازی حقوق بازنشستگان تأمین اجتماعی فقط به یک مرحله ختم نشود و بتوانیم مراحل بعدی را نیز طی کنیم و با این افزایش حقوق به پایه حقوق بازنشستگان اضافه شود.

وی با تأکید بر اینکه از نمایندگان مجلس تقاضا داریم دست به پول بازنشستگان نزنند، بیان کرد: اگر می‌خواهند کمکی کنند، کمک کنند؛ در غیر این صورت به پول ما دست نزنند و مصرانه خواستار این هستیم که از ۳۲ هزار میلیارد تومانی که در جهت بند "و" به سازمان تأمین اجتماعی تخصیص یافته ریالی بر ندارند و برای طرح‌های حمایتی خود از منابع دولتی استفاده کنند.

گله بازنشستگان بعد از شنیدن این اخبار بیشتر شده، بازنشستگانی که تا دیروز با شنیدن حرف‌های دلخوش کننده مسئولان، امید به افزایش حقوق و اجرای متناسب سازی در مراحل بعدی داشتند، اما تصوراتشان از افزایش حقوق خراب شد. هرچند که از طرف مجلس حرف های دیگری شنیده می شود و دقیقا هرآنچه که نمایندگان بازنشستگان و کارگران در این خصوص می گویند برعکس آن را از مجلسی‌ها می‌شنویم.

توضیحات مجلسی ها درخصوص تامین بودجه اجرای طرح تامین کالا اساسی

حمیدرضا حاجی بابایی رئیس کمیسیون برنامه و بودجه و محاسبات مجلس شورای اسلامی در این باره گفت: طرح تامین کالا‌های اساسی دستورکار جلسه مشترک مجلس و دولت بود و درخصوص منابع این طرح پس از بررسی‌های لازم توافق لازم صورت گرفت و مقرر شد، پورمحمدی مشورت لازم را با دولت انجام دهد.

رییس کمیسیون برنامه و بودجه و محاسبات مجلس تاکید کرد: در این توافق موضوع ۵۰ هزار میلیارد تومان بند (و)، تبصره ۲ در اختیار سازمان تامین اجتماعی بدون هیچگونه تغییر کماکان باقی می‌ماند.

وی اظهار کرد: منابع تامین کالا‌های اساسی با رعایت مصوبه کمیسیون برنامه و بودجه در جهت تامین کالا‌های اساسی بر مبنای ۱۲۰ هزار تومان برای سه دهک پایین و ۶۰ هزار تومان برای ۴ دهک بعدی خواهد بود.

حاجی بابایی به لزوم تکمیل پروژه‌های نیمه تمام و مناطق محروم هم اشاره کرد و گفت: ۲۰ هزارمیلیارد تومان برای تومان تکمیل پروژه‌های نیمه تمام و مناطق محروم، همچنین تکمیل همسان سازی حقوق بازنشستگان لشکری و کشوری و تامین اجتماعی پیش بینی شده است.

وی افزود: خط قرمز ما در این طرح، تامین کالا‌های اساسی و اجرای همسان سازی حقوق بازنشستگان کشوری و لشگری و تامین اجتماعی بطور کامل است.

همچنین در این باره محمد خدابخشی نایب رییس کمیسیون برنامه بودجه و محاسبات مجلس شورای اسلامی در گفت‌وگو با خبرنگار باشگاه خبرنگاران جوان، با اشاره به مباحث مطرح شده درباره بازگشت ۱۷ هزار میلیارد از سوی مجلس به دولت از بدهی‌های قوه مجریه به تامین اجتماعی درباره همسان سازی حقوق بازنشستگان، گفت: این موضوع صحت ندارد و این اتفاق رخ نداده است.

وی با بیان اینکه نگاه کمیسیون برنامه و بودجه همواره تقویت تامین اجتماعی برای همسان سازی حقوق بازنشستگان است، ادامه داد: زمانی که برنامه ششم توسعه تصویب شد جمعی از نمایندگان احکامی را در این برنامه برای حمایت از تامین اجتماعی مصوب کردند.

خدابخشی با اعلام اینکه عدد خوبی در طرح تامین کالا‌های اساسی برای همسان سازی حقوق بازنشستگان در نظر گرفته شده است، بیان کرد: البته پیشنهاداتی نیز از سوی نمایندگان مطرح شده که قرار است از هیات رئیسه مجلس درخواست کنیم تا فردا طرح تامین کالا‌های اساسی را به کمیسیون بازگرداند تا پیشنهاد‌های ارائه شده را با حضور نماینده دولت بررسی کنیم و بر سر موضوعات باقیمانده توافق کنیم تا این طرح بدون مشکل از سوی شورای نگهبان تایید شود.

نایب رئیس کمیسیون برنامه بودجه و محاسبات مجلس با اعلام اینکه ۱۷ هزار میلیارد از ۵۰ هزار میلیارد تومان برای همسان سازی حقوق بازنشستگان در نظر گرفته شده است و مبلغی برای به دولت باز نگرداند شده است، گفت: حتی تلاش ما این است که منابع افزایش پیدا کند تا کمک بیشتری به سازمان تامین اجتماعی برای همسان سازی حقوق بازنشستگان داشته باشیم.

حالا که پس از سال‌ها انتظار بالاخره نور امیدی در دل زندگی بازنشستگان تابیده شد و منابعی هرچند اندک برای اجرای متناسب سازی حقوق‌شان اختصاص یافت، بهتر است وکلای ملت با بررسی همه جانبه طرح خود مانع اجرای این روند نشوند و برای تامین منابع مالی طرح تامین کالاهای اساسی، به منابعی که برای بازنشستگان است دست نزنند و اصطلاحا از جیب بازنشستگان تامین منابع نکنند.

علی رغم اجرای متناسب سازی حقوق بازنشستگان تامین اجتماعی در مرحله اول بازنشستگان هنوز نمی‌دانند با ۲ میلیون و ۸۰۰ هزار تومان چگونه امرار معاش کنند، حق هم دارند اگر برای لحظه‌ای جای آن‌ها باشیم متوجه می‌شویم با این پول‌ها زندگی کردن به آسانی نیست. هر طرح و تصمیمی که در مجلس گرفته می‌شود اگر به نفع بازنشستگان آن هم بازنشستگانی که در دهک‌های پایین درآمدی هستند باشد قطعا امیدوار کننده خواهد بود.برای ورود به کانال تلگرام ما کلیک کنید.